οι-πρόωρες-εκλογές-και-το-ενδεχόμενο-ν-151902
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ | 20.08.2015 | 08:00

Οι πρόωρες εκλογές και το ενδεχόμενο να αποκτήσει η Ελλάδα την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό (φωτο)

Οι τελευταίες εξελίξεις ενισχύουν το σενάριο των πρόωρων εκλογών και αποδυναμώνουν αυτό της ψήφου εμπιστοσύνης, με το πολιτικό, ωστόσο, τοπίο να μην έχει ξεκαθαρίσει ακόμη. Οι ανακοινώσεις φέρονται να είναι θέμα εικοσιτετραώρων με καταληκτική ημερομηνία, όπως φαίνεται, τη Δευτέρα. Ανάμεσα στις ημερομηνίες που θεωρούνται ότι συγκεντρώνουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να ανοίξουν οι κάλπες, βάσει πληροφοριών που έχει καταγράψει ήδη η aftodioikisi.gr, είναι η 13η, η 20η ή η 27η Σεπτεμβρίου.

Εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, η Ελλάδα πιθανόν να δει για πρώτη φορά μία γυναίκα να αναλαμβάνει την πρωθυπουργία της κυβέρνησης, έστω και υπηρεσιακής, καθώς το ρόλο σύμφωνα με το νόμο θα πάρει η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου – Χριστοφίλου.

Θα πρέπει νωρίτερα να έχει παραιτηθεί η κυβέρνηση, προκειμένου να διαλυθεί η Βουλή και να γίνουν οι εκλογές στη συνταγματική προθεσμία, δηλαδή εντός 30 ήμερων από τη διάλυση της Βουλής, διάστημα όμως που δεν μπορεί να είναι μικρότερο από τις 20 ήμερες.

Η κ. Θάνου-Χριστοφίλου, που κατά το νόμο θα αναλάβει υπηρεσιακή πρωθυπουργός εάν γίνουν πρόωρες εκλογές, ανέλαβε την προεδρία του Αρείου Πάγου μετά την συνταξιοδότηση του προκατόχου της Αθανάσιου Κουτρουμάνου, έπειτα από σχετική πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου και την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου στο τέλος Ιουνίου. Μέχρι τότε ήταν αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου και πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος.

basiliki-thanou-areios-pagos

Η τοποθέτησή της συνέπεσε με την προετοιμασία για το δημοψήφισμα, καθώς το Α΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου έχει την ευθύνη για την τοποθέτηση των δικαστικών αντιπροσώπων, τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος κ.λπ.

Παράλληλα, η κ. Θάνου είναι παράλληλα πρόεδρος του Εκλογοδικείου, καθώς είναι η αρχαιότερη εκ των τριών αντιπροέδρων των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας (Συμβουλίου της Επικρατείας, Αρείου Πάγου και Ελεγκτικού Συνεδρίου). Το Εκλογοδικείο εξετάζει ενστάσεις κατά του κύρους των βουλευτικών εκλογών, των ευρωεκλογών και των δημοψηφισμάτων.

Στο δικαστικό σώμα εισήλθε η κ. Θάνου τον Απρίλιο του 1975. Είναι η δικαστής που υποστήριξε ότι το χαράτσι στους λογαριασμούς της ΔΕΗ είναι αντισυνταγματικό και μη νόμιμο και έχει παραπέμψει την υπόθεση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου.