oι-πιθανότερες-ημερομηνίες-για-τις-κάλ-651021
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ | 04.12.2022 | 11:35

Oι πιθανότερες ημερομηνίες για τις κάλπες

Οι πρώτες κάλπες όποτε και αν στηθούν θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής και καθώς θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι κυβέρνηση δεν θα προκύψει θα οδηγηθούμε σε μια νέα αναμέτρηση με το σύστημα πλέον της ενισχυμένης αναλογικής.

Αργά ή γρήγορα πάντως η ημερομηνία των εκλογών θα γίνει γνωστή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε πρόσφατες δηλώσεις του υποστήριξε ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμα, αλλά ίσως ο καθαρός αέρας του βουνού στις ολιγοήμερες διακοπές των Χριστουγέννων-ο ίδιος έχει πει ότι τις αποφάσεις του τις παίρνει στο βουνό-τον βοηθήσει να κυκλώσει στο ημερολόγιό του την ημερομηνία που θα προσέλθουμε στις κάλπες. Υπενθυμίζεται ότι ήταν Χριστούγεννα του 2019 όταν αποφάσισε να προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας την, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Τα σενάρια για το ποια Κυριακή είναι η πιο πιθανή δίνουν και παίρνουν λαμβάνοντας υπόψιν πολλούς παράγοντες. Όμως, το ζητούμενο δεν είναι τόσο η ημερομηνία των εκλογών για τον πρωθυπουργό όσο η επίτευξη της αυτοδυναμίας. Άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Λονδίνο αναφέρθηκε στη δυνατότητα αυτοδυναμίας της ΝΔ στις δεύτερες κάλπες, επαναλαμβάνοντας ότι αυτοδύναμη διακυβέρνηση δεν σημαίνει και μονοκομματική.

Οι πιθανές ημερομηνίες για προσφυγή στις κάλπες

Η πυξίδα της κυβέρνησης δείχνει Άνοιξη, αλλά επειδή στην πολιτική τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο κανείς δεν αποκλείει έναν εκλογικό αιφνιδιασμό. Αν πορευτεί κάποιος με το πρώτο ενδεχόμενο, τότε οι κάλπες θα μπορούσαν να στηθούν από τις 5 Μαρτίου και μετά έτσι ώστε οι δεύτερες να γίνουν στις 9 Απριλίου που είναι και η Κυριακή των Βαΐων και να μην διαταραχθεί το Πάσχα. Στο τραπέζι ωστόσο παραμένει το σενάριο για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου ή και του Μαΐου. Μάλιστα αν επιλεγεί το τελευταίο, τότε θα συμπέσει και χρονικά με την συνταγματική λήξη της θητείας της κυβέρνησης που είναι στις αρχές Ιουλίου. Επίσης, στις πιθανές ημερομηνίες ακούγεται και η 26η Μαρτίου.