μπακογιάννης-θεοδωρικάκος-μαίνετα-1023866
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ | 22.05.2022 | 20:15

Μπακογιάννης – Θεοδωρικάκος: Μαίνεται η κόντρα για «εγκληματικότητα» στην Αθήνα

Νέα επεισόδια στην αντιπαράθεση ανάμεσα στον Κώστα Μπακογιάννη και τον Τάκη Θεοδωρικάκο για τα επίπεδα εγκληματικότητας στην Αθήνα. Για 11 «κόκκινες» περιοχές της πρωτεύουσας κάνουν λόγο από τον Δήμο Αθηναίων, με την Κατεχάκη να αφήνει υπαινιγμούς για κάποιου είδους σκοπιμότητες.

Όπως ανέφερε μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» στενός συνεργάτης του δήμαρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη σε θέματα αστυνόμευσης, «ο δήμος σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ προχώρησε την περίοδο 2019 – 2021 στην εκκένωση 60 καταλήψεων στο κέντρο της Αθήνας και υπήρχαν συνεχείς έλεγχοι για τη συρρίκνωση της εγκληματικότητας. Ωστόσο τώρα έχουμε εντοπίσει 11 περιοχές που είναι στο «κόκκινο» από πλευράς διάπραξης μικροκλοπών, διαρρήξεων αυτοκινήτων, με πιάτσες ναρκωτικών κ.λπ.

Ανάμεσα σε αυτές είναι η πλατεία Πέτρουλα στον Κολωνό, η οδός Γερανίου, η οδός Φυλής, η οδός Μάρνη, το Μοναστηράκι, το Γκάζι, η πλατεία Αμερικής, η οδός Δροσοπούλου και άλλες με ασύδοτους μικροκλέφτες και διακινητές ναρκωτικών. Παρακολουθούμε συνέχεια κινητοποιήσεις πολιτών για άθλιες συνθήκες στη γειτονιά τους και για «υγειονομικές βόμβες» με κτίρια στα οποία καταφεύγουν τοξικομανείς και άλλοι. Υπάρχουν κλοπές και ληστείες του δρόμου που δεν καταγγέλλονται, αφού πολλά τμήματα ασφαλείας είναι κλειστά το βράδυ και υπολειτουργούν το πρωί. Οι περισσότεροι πολίτες είτε αποφεύγουν να αναφέρουν οτιδήποτε στους αστυνομικούς ή προχωρούν σε απλές δηλώσεις απώλειας για να μην ταλαιπωρούνται. Υπάρχει μείωση – λόγω ανάθεσης φρουρήσεων σε άλλους στόχους και άλλες ανάγκες – κατά 50%-60% των αστυνομικών που συμμετείχαν στη Διεύθυνση Περιπολιών που επόπτευαν το κέντρο της Αθήνας, όπως και άλλων αστυνομικών δυνάμεων. Στο Συντονιστικό Κέντρο υποβάλλουμε αιτήματα και προχωρούμε σε εισηγήσεις με χαμηλό βαθμό υλοποίησης. Η μόνη περιοχή όπου υπάρχει ομολογουμένως επαρκής αστυνομικός έλεγχος είναι στου Φιλοπάππου, ενώ σημαντικό θεωρούμε ότι επανενεργοποιείται η ομάδα «Πάνθηρες» της ΕΛ.ΑΣ. με 75 άτομα για να υπάρχουν πιο ισχυροί έλεγχοι».

Αθήνα: Κλοπές και διαρρήξεις

Σημειώνεται ότι σε κεντρικά αστυνομικά τμήματα της Αθήνας δηλώνονται κάθε χρόνο περίπου 1.200 – 2.000 κλοπές και διαρρήξεις. Παράλληλα καταγράφονται γύρω στις 8.000 – 10.000 απώλειες αντικειμένων ύστερα από εισηγήσεις κυρίως αστυνομικών προς τους πολίτες για να αποφεύγουν τη «γραφειοκρατική ταλαιπωρία».

Oπως λένε αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που γνωρίζουν τα δεδομένα με την αστυνόμευση και τα θέματα ασφαλείας στο κέντρο της Αθήνας, «πράγματι υπάρχει μια αύξηση της εγκληματικότητας, μετά την καραντίνα, η οποία τείνει να επανέλθει σε αριθμούς εγκληματικών ενεργειών προ της πανδημίας. Σημειώνονται περίπου 15-20 ληστείες κάθε μήνα. Έχουμε περίπου δύο-τρεις ομάδες Αλβανών, τέσσερις Ρουμάνων και οκτώ-εννέα συμμορίες Αλγερινών, όπως και ορισμένες άλλες από τη Βουλγαρία που λυμαίνονται το κέντρο της πόλης, τους επιβάτες των μέσων μαζικής μεταφοράς και τις γειτονιές. Όμως έχουμε και συνεχείς συλλήψεις κλεφτών για τους οποίους κινούνται οι διαδικασίες απέλασης, για να μην επανέλθουν σύντομα στην εγκληματική δράση».