Μαξίμου: «Καμπανάκι» σε αυτοδιοικητικούς για τις φωτιές -Ποιοι οι αποδέκτες - Aftodioikisi.gr
Δευτέρα
12
Σεπτέμβριος
Back

Μαξίμου: «Καμπανάκι» σε αυτοδιοικητικούς για τις φωτιές -Ποιοι οι αποδέκτες

Δεν σηκώνει άλλες… φωτιές το Μαξίμου, βλέποντας ότι κάθε φορά που εξελίσσεται κάποια μάχη με πυρκαγιά, ο κόσμος εξαγριώνεται και χάνεται η πολιτική «μπάλα».

Οι όποιες παροχές και υποσχέσεις (προεκλογικού χαρακτήρα) «καίγονται» μαζί με τα δάση και το πολιτικό κόστος φαντάζει μεγάλο για την κυβέρνηση.

Πληροφορίες λοιπόν λένε ότι στο Μαξίμου θέλουν πάση θυσία να «μαζέψουν» αυτή την κατάσταση.

Γνωρίζουν ότι πρόκειται για ένα πολύπλοκο ζήτημα αλλά «επιμένουν» στο ότι τη φωτιά την προλαβαίνεις, δεν την «κυνηγάς».

Γι’ αυτό λοιπόν υπάρχει «γραμμή» ώστε να ασκηθεί πίεση σε δημάρχους και περιφερειάρχες συγκεκριμένων περιοχών ώστε να μη «χαλαρώσουν» το επόμενο διάστημα και να κοιτάξουν καλύτερα τα σημεία ευθύνης τους (καθαρισμούς, ελέγχους κτλ).

Ήδη υπάρχουν στοχευμένες επικοινωνίες, αλλά στο Μαξίμου είναι αποφασισμένοι ακόμη και να… τραβήξουν «αυτιά», αν χρειαστεί.

Περιπτώσεις δημάρχων όπως Πεντέλης (Κεχαγιά), Παλλήνης (Ζούτσος), Δυτικής Λέσβου (Βέρρος), Ανδρίτσαινας – Κρεστένων (Μπαλιούκος) κ.α. «ελέγχονται» για το κατά πόσο ήταν προετοιμασμένοι για τις μεγάλες πυρκαγιές, ενώ στη «λίστα» μπαίνουν και πολλοί άλλοι, προληπτικά. Το «ελέγχονται» βεβαίως, δεν σημαίνει κατηγορούνται. Αλλά… αξιολογούνται στο πλαίσιο της αγαπημένης… αξιολόγησης Μητσοτάκη, με φόντο βέβαια και τις αυτοδιοικητικές κάλπες.

Η εντολή «Μαξίμου» θα είναι ξεκάθαρη, τουλάχιστον προς τους «γαλάζιους» αυτοδιοικητικούς:

«Κοιτάμε τα πάντα –Ελέγχουμε τα πάντα! Δεν αφήνουμε περιθώριο να μας κατηγορήσουν για ανεπάρκεια, ειδικά αυτή την περίοδο».

Αυτό βέβαια, εκ των έσω. Διότι προς τα έξω, η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να ανοίξει μέτωπο με τους δημάρχους. Αφενός γιατί τους θέλει κοντά της σε αυτή τη δύσκολη περίοδο  και αφετέρου διότι παραμονεύει… ο ΣΥΡΙΖΑ που από τους αυτοδιοικητικούς «βγάζει ειδήσεις» και σηκώνει θέματα (βλέπε κονδύλια αντιπυρικής προστασίας).

Προς αυτό λοιπόν και το «χάιδεμα αυτιών» Μητσοτάκη σε αυτοδιοικητικούς, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου:

«…παρά τα όποια προβλήματα, για πρώτη φορά υπήρξε ένα οργανωμένο σχέδιο καθαρισμού των δασών … η Πολιτεία μας έχει πια ένα νέο μοντέλο συντονισμού: Πολιτική Προστασία, Πυροσβεστική, Αστυνομία, Στρατός, Αυτοδιοίκηση, εθελοντές».

Ωστόσο, και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ξέρει, κατά βάθος, ότι με το να χαϊδεύεις αυτιά δημοσίως, λέγοντας σε κάποιους όσα θέλουν να ακούσουν, δεν φέρνει απαραίτητα και αποτέλεσμα.

Ο στόχος είναι να τους πεις αυτά που φοβούνται να ακούσουν προς γνώση και… αφύπνιση.

Αυτή λοιπόν θα είναι η μυστική “συνταγή” Μητσοτάκη για το επόμενο “επικίνδυνο”  διάστημα.

Μένει να δούμε ποιοι και πώς θα ανταποκριθούν.

Ευθύνες-αρμοδιότητες Δήμων

Με απόφαση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη εγκρίθηκε η Διάταξη του αρχηγού που Πυροσβεστικού Σώματος, η οποία αφορά στον καθορισμό μέτρων προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας  σε οικόπεδα και λοιπούς ακάλυπτους χώρους εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων και οικισμών.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση:

Οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές και μισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων και οικισμών, υποχρεούνται, να προβαίνουν σε καθαρισμό των ιδιοκτησιών τους προς αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της.

Ο καθαρισμός περιλαμβάνει:

  1. Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από κτίσματα (τουλάχιστον 3μ.) δημιουργώντας κίνδυνο μετάδοσης της πυρκαγιάς. Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους, όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.
  2. Κλάδεμα της κόμης των δέντρων από το έδαφος εξασφαλίζοντας σε κάθε περίπτωση το ύψος της στηθιαίας διαμέτρου (περίπου 1,50μ.) και το 50% της κόμης τους.
  3. Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών ή εκρήξιμων υλικών ή αντικειμένων εντός των ως άνω χώρων.
  4. Συλλογή και απομάκρυνση όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.

Αυτεπάγγελτος καθαρισμός

Σε περίπτωση μη τήρησης των παραπάνω υποχρεώσεων, οι υπόχρεοι καλούνται από τον οικείο δήμο, εντός προθεσμίας δέκα (10) ημερών από την κοινοποίηση σχετικής πρόσκλησης, στην οποία αναφέρεται κατ’ ελάχιστον ο χωρικός προσδιορισμός του οικοπέδου ή άλλο χαρακτηριστικό στοιχείο εντοπισμό του, να προβούν στις εργασίες καθαρισμού των χώρων.

Η κοινοποίηση της πρόσκλησης γίνεται στην ταχυδρομική ή ηλεκτρονική διεύθυνση του υπόχρεου ή τυχόν αντικλήτου του, επί αποδείξει. Για την ανεύρεση των στοιχείων του υπόχρεου, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων του προηγούμενου εδαφίου, ο δήμος δύναται να ανατρέχει ιδίως σε δεδομένα που τηρούνται στα αρχεία του, καθώς και στα δεδομένα προσωπικού μητρώου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και του Εθνικού Κτηματολογίου.

Σε περίπτωση εγκαταλελειμμένων χώρων ή σε περίπτωση υπόχρεων προσώπων άγνωστων στοιχείων ταυτότητας ή αγνώστου διαμονής, η κοινοποίηση της πρόσκλησης γίνεται με θυροκόλληση και με ταυτόχρονη ανάρτηση της πρόσκλησης στον πίνακα ανακοινώσεων του οικείου δήμου. Η ανάρτηση αυτή είναι η μοναδική αναγκαία πράξη σε περίπτωση μη δυνατότητας θυροκόλλησης της πρόσκλησης.

Μετά την παρέλευση άπρακτης της ως άνω προθεσμίας (σ.σ. έληξε στις 30/4) , ο οικείος Δήμος, προβαίνει σε αυτεπάγγελτο καθαρισμό, ενώ σε περίπτωση περιφραγμένων ή επαρκώς περιτοιχισμένων χώρων, αιτείται προς την κατά τόπο αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία τη διενέργεια αυτοψίας, με την οποία βεβαιώνεται η συνδρομή κινδύνου πρόκλησης ή ταχείας επέκτασης πυρκαγιάς, και βάσει αυτής, μεριμνά για την έκδοση Εισαγγελικής παραγγελίας δυνάμει της οποίας προβαίνει, στον αυτεπάγγελτο καθαρισμό των χώρων των ανωτέρω παραγράφων.

Καθορισμός υποχρεώσεων

Οι υπόχρεοι οφείλουν να εκπληρώνουν την υποχρέωση καθαρισμού, να συναινούν και να επιδεικνύουν ανοχή στους τακτικούς ή έκτακτους ελέγχους και ενέργειες των αρμοδίων οργάνων των οικείων δήμων και των αρμόδιων πυροσβεστικών υπαλλήλων για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης ή επέκτασης πυρκαγιάς.

Οι οικείοι δήμοι οφείλουν να διενεργούν τους τακτικούς ή έκτακτους ελέγχους, ύστερα από καταγγελία ή και αυτεπαγγέλτως, για διαπίστωση εκπλήρωσης ή μη των υποχρεώσεων των υπόχρεων, προσηκόντως και με τη δέουσα επιμέλεια.

Κυρώσεις

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων στην εκπλήρωση της υποχρέωσης καθαρισμού, καθώς και σε περίπτωση αυτεπάγγελτου καθαρισμού από τον δήμο, επιβάλλεται στους υπόχρεους το πρόστιμο της περ. 26 της υποπαρ. β’ της παρ. Ι του άρθρου 75 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (ν. 3463/2006, Α’ 114).

Το ύψος του προστίμου ανέρχεται σε πενήντα λεπτά ανά τετραγωνικό μέτρο του οικοπέδου, το οποίο και αποτελεί έσοδο του οικείου δήμου, βεβαιούται εις βάρος τους η ισόποση σχετική δαπάνη του δήμου προς καθαρισμό και υποβάλλεται μήνυση για το αδίκημα του άρθρου 433 του Ποινικού Κώδικα.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!