εύα-καϊλή-πώς-μπήκε-στην-πολιτική-ο-πρ-1106137
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ | 12.12.2022 | 11:42

Εύα Καϊλή: Πώς μπήκε στην πολιτική- Ο πρώτος μέντοράς της (φωτο)

Άγνωστα στοιχεία από την επαγγελματική και πολιτική διαδρομή της Εύας Καϊλή, έρχονται στο «φως» τις τελευταίες ώρες, μετά τη σύλληψή της για διαφθορά.

Για όσους δεν γνωρίζουν, η Εύα Καϊλή υπηρετούσε ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2014 και ως την πρόσφατη “αποπομπή” της λόγω σκανδάλου, ήταν μία από τους δεκατέσσερις αντιπροέδρους.

Πριν την πολιτική της καριέρα, η Καϊλή εργάστηκε ως δημοσιογράφος στο τηλεοπτικό κανάλι Mega Channel (2004-2007), παρουσιάζοντας το δελτίο ειδήσεων του Σαββατοκύριακου.

Υπήρξε σύμβουλος επικοινωνίας και δημόσιων και εξωτερικών υποθέσεων σε ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες και σε έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους των ΜΜΕ στην Ελλάδα.

Τα πρώτα «αναγνωριστικά» πολιτικά βήματά της έγιναν το 1992, χρονιά που η Καϊλή έγινε μέλος της Νεολαίας ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Το 2001 ήταν πρόεδρος του συλλόγου φοιτητών της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΑΠΘ, δίνοντας μάχες στα αμφιθέατρα.

Τον δρόμο στην αυτοδιοίκηση, της τον άνοιξε ο Σπύρος Βούγιας* και από πολλούς χαρακτηρίστηκε ως «μέντοράς» της.

Την “ανακάλυψε” εκεί, στην ΠΑΣΠ, στα αμφιθέατρα, και την παρουσίασε στην ευρύτερη κοινωνία της Θεσσαλονίκης, κατεβάζοντας την υποψήφια με το συνδυασμό του στο Δήμο στις δημοτικές εκλογές του 2002. Η Καϊλή εκλέχθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, μόλις 24 ετών!

Αυτό ήταν το πρώτο βήμα. Στις εθνικές εκλογές 2004 ήταν η νεότερη υποψήφια, θέτοντας πρώτη φορά υποψηφιότητα στην εκλογική περιφέρεια Α΄ Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη του ΠΑ.ΣΟ.Κ και καταφέρνοντας να καταλάβει εκλόγιμη θέση, την οποία εν τέλει δεν ανέλαβε λόγω της απόφασης του τότε προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ, Γιώργου Παπανδρέου, να κρατήσει την έδρα της Θεσσαλονίκης. Στις εκλογές του 2007 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και έγινε η νεότερη βουλευτής με το κόμμα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Διατήρησε την έδρα της στις εθνικές εκλογές 2009.

Κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής της θητείας, η Καϊλή διετέλεσε μέλος σε πολλές κοινοβουλευτικές επιτροπές και έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε συνέδρια και σε ειδικές αποστολές στο εξωτερικό.

Στις εκλογές του 2012 αναδείχθηκε πρώτη σε ψήφους, αλλά δεν ανέλαβε, λόγω της απόφασης του τότε προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ Ευάγγελου Βενιζέλου να κρατήσει την έδρα της Θεσσαλονίκης. Την περίοδο 2013-2014 διετέλεσε πρόεδρος του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας και Ίσων Ευκαιριών του υπουργείου Εσωτερικών.

Στις ευρωεκλογές 2014 εξελέγη για πρώτη φορά ευρωβουλευτής με την Ελιά – Δημοκρατική Παράταξη (S&D) καθώς έλαβε 122.054 ψήφους. Από τότε και μέχρι σήμερα, η Καϊλή είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μέλος της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και των Δημοκρατών στην Ευρώπη μέχρι τη σύλληψή της.

Το 2018 ήταν η αποδέκτης του βραβείου Ευρωβουλευτής της Χρονιάς για την Ψηφιακή Εποχή και τις Νέες Τεχνολογίες. Το 2019 επανεξελέγη ευρωβουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής, λαμβάνοντας 145.650 ψήφους.

*Σπύρος Βούγιας: Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Θεσσαλονίκης από το 1994. Στις δημοτικές εκλογές του 1998 και του 2002 ήταν υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, χωρίς να εκλεγεί. Στις Βουλευτικές Εκλογές του 2000 και του 2004 τοποθετήθηκε στο Ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, ενώ στις εκλογές του 2009 εξελέγη Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης με το ΠΑΣΟΚ. Μεταξύ 2001 και 2002 διετέλεσε Υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών. Τον Οκτώβριο του 2009 τοποθετήθηκε Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη στην Κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου 2009, ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2010 έως και τον Ιούνιο του 2011 ήταν Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.