επίθεση-συντακτών-του-απε-μπε-κατά-του-1095651
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ | 21.11.2022 | 12:23

Επίθεση συντακτών του ΑΠΕ-ΜΠΕ κατά του διευθυντή, Αιμίλιου Περδικάρη

Τα πυρά τους κατά του διευθυντή του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αιμίλιου Περδικάρη στρέφουν τρεις συντάκτες με αναρτήσεις τους στο Facebook.

Ειδικότερα, οι συντάκτες Ανδρέας Μακρίδης, Σοφία Μανδηλαρά και Μαρία Μάζη ασκούν σφοδρή κριτική στις πρακτικές που έχουν επιβληθεί στο πρακτορείο επί ημερών του Αιμίλιου Περδικάρη, αφαιρώντας από τον επικεφαλής του πρακτορείου το δικαίωμα να τους εκπροσωπεί.

Αναλυτικά:

Πριν από δύο χρόνια, το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων της Ελλάδας, το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δημοσίευσε στη Διαύγεια μία περίεργη προκήρυξη για την πρόσληψη “πολιτικού-κοινοβουλευτικού-οικονομικού συντάκτη” – τρία ρεπορτάζ σε ένα.

Χαρακτηριστικό της παρωδίας αυτής διαφάνειας, ήταν πως ο εν λόγω υπερσυντάκτης θα έπρεπε να μιλά τρεις ξένες γλώσσες και οπωσδήποτε άριστα γερμανικά, ενώ για τη θέση συντάκτη διεθνούς και πολιτικού ρεπορτάζ, το Πρακτορείο ζητούσε δημοσιογράφο με απαραίτητη γνώση μονάχα δύο ξένων γλωσσών, χωρίς καμία συγκεκριμένη προτίμηση. https://diavgeia.gov.gr/…/6%CE%95%CE%A4%CE%A4%CE%98%CE…

Ο κ. Αιμίλιος Περδικάρης, όλως τυχαίως ταίριαζε για τη θέση του υπερσυντάκτη. Προσελήφθη το καλοκαίρι του 2020, και σε χρόνο-ρεκόρ προβιβάστηκε σε γενικό διευθυντή και πρόεδρο του Πρακτορείου. Μια θέση, που από το 2019 υπάγεται κατευθείαν στο πρωθυπουργικό γραφείο. Τοποθετήθηκε “προσωρινά”, ενόψει υποτίθεται του διαγωνισμού που θα ακολουθούσε. https://www.kathimerini.gr/…/o-aimilios-perdikaris…/

Στον διαγωνισμό για την ηγεσία του Πρακτορείου, ο κ. Περδικάρης ατύχησε στα αντικειμενικά προσόντα. Ήρθε δεύτερος.

http://typologies.gr/provadisma-i-konstantina…/ Εκεί λοιπόν ανέλαβε δράση η Επιτροπή της “γαλάζιας συνέντευξης”, που στην Ελλάδα τους πρώτους τους φέρνει δεύτερους, και τους δεύτερους ως εκ θαύματος τους κάνει πρώτους. Τους κάνει Αρίστους. https://www.amna.gr/…/O-Aimilios-Perdikaris-neos…

Από την ώρα που έκατσε στην καρέκλα του προέδρου-γενικού διευθυντή, ο κ. Περδικάρης επέβαλε μία πρωτοφανή για το Πρακτορείο λογοκρισία στη θεματολογία, σύνταξη και επιτιτλισμό των ειδήσεων. Το τελευταίο κρούσμα μετά από πολλά, αφορούσε τη μετάδοση ενός προσωπικού διαλόγου στο Messenger, μεταξύ ενός συντάκτη του Documento και του υπουργού, Άρη Σκέρτσου. Με το Πρακτορείο να μεταδίδει τον εν εξελίξει διάλογο όπως τον δημοσιοποιούσε ο υπουργός, χωρίς ποτέ να μεταδώσει την ανταπάντηση του δημοσιογράφου.

https://www.facebook.com/aggelos.provolisianos/posts/pfbid0wbpNxApggvVR6nMAKtVN1k5oK86SXecTxv2v2QKVQ5bDoezx6gJy6GkfBRu2j2Svl και

https://www.documentonews.gr/…/ypoyrge-para-to…/

Τις διαμαρτυρίες της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ) που ακολούθησαν, ο κ. Περδικάρης τις αντιμετώπισε με τον γνώριμό του τρόπο:

Επί της ουσίας, διεκήρυξε ότι το Πρακτορείο αναρτά τις απαντήσεις των υπουργών σε δημοσιογράφους, αλλά ποτέ την ανταπάντηση των δημοσιογράφων στους υπουργούς – έστω κι αν πρόκειται για μεταξύ τους αντιπαράθεση. Δήλωσε μάλιστα, πως κάποιοι εν ενεργεία διευθυντές σύνταξης και αρχισυντάκτες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, τον διαβεβαίωσαν πως αυτό συνέβαινε πάντα.
Το καλύτερο ωστόσο, ο πρόεδρος του ΑΠΕ-ΜΠΕ το επεφύλασσε επί της διαδικασίας: Ανάρτησε μονάχα τη δική του απάντηση στην Ένωση Συντακτών, και αντί για την επιστολή της ΕΣΗΕΑ, παρέθεσε στο τέλος μονάχα το link της. Από την επιστολή του φορέα των Ελλήνων δημοσιογράφων, το ίδιο το ΑΠΕ-ΜΠΕ δεν μετέδωσε ούτε λέξη. https://www.amna.gr/…/Apantisi-tou-APE-MPE-stin…

Τα παραπάνω, εννοείται, ο κ. Περδικάρης δεν τα κάνει μονάχος του. Τα κάνει με την ανοχή και σιωπηρή συνεργασία των δύο διευθυντών ειδήσεων και την νομιμοφροσύνη των αρχισυντακτών, τους οποίους “καρφώνει” δημόσια με χαρακτηριστική άνεση. Τα κάνει και με την υπακοή των απλών εσωτερικών συντακτών όπως ο υποφαινόμενος, που περιμένουν στωικά να τελειώσει ο μήνας για να εισπράξουν το μηνιάτικο.

Μια όμως που ο πρόεδρος του ΑΠΕ-ΜΠΕ διαλαλεί πως η κριτική της Ένωσης θίγει πρωτίστως το Πρακτορείο και τους συντάκτες του, λες και έχει εξουσιοδοτηθεί να τους εκπροσωπεί, το ελάχιστο που μπορώ να κάνω είναι να δηλώσω δημόσια, ότι ως μία απλή εργασιακή μονάδα μέσα στο πλήρωμα του καραβιού, το δικαίωμα της εκπροσώπησής μου δεν του το αναγνωρίζω.
Οι συντάκτες του Πρακτορείου έχουν δύο εκλεγμένους εκπροσώπους, και δεν υπάρχουν για να κρύβεται πίσω τους ο κ. Περδικάρης. Όποιος θέλει να παίξει και αυτόν τον ρόλο ας το δηλώσει. Με όνομα και με επώνυμο.