ανταλλαγή-πυρών-μητσοτάκη-δούκα-κ-1307700
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ | 09.02.2024 | 13:35

Ανταλλαγή «πυρών» Μητσοτάκη – Δούκα και στη μέση… ο Ανδρουλάκης

Να διαθέσει τα κλειστά ακίνητα που διαθέτει ο Δήμος Αθηναίων σε ευάλωτα νοικοκυριά και όχι σε συλλογικότητες για να μην μπορούν να κάνουν καταλήψεις κάπου αλλού, κάλεσε με έντονο ύφος τον δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής μιλώντας στην ώρα του Πρωθυπουργού.

Ειδικότερα, κατά την απάντηση επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης στον πρωθυπουργό για τη στεγαστική πολιτική, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε δηκτικά στον δήμαρχο Αθηναίων για τα κλειστά ακίνητα.

«Ίσως θα πρέπει να το πείτε και στον δήμαρχο της Αθήνας τον οποίο στηρίξετε πολιτικά: Ας διαθέσει τα κλειστά ακίνητα που διαθέτει ο Δήμος Αθηναίων σε ευάλωτα νοικοκυριά και όχι σε συλλογικότητες για να μην μπορούν να κάνουν καταλήψεις κάπου αλλού», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη.

Η αναφορά αυτή του Κ. Μητσοτάκη έχετε ως συνέχεια εμπρηστικών δηλώσεων κατά της κυβέρνησης που κάνει τις τελευταίες ημέρες ο Δήμαρχος Αθηναίων, ο οποίος “παίζει” όλα του τα επικοινωνιακά χαρτιά για να καταφέρει να εκλεγεί πρόεδρος στην ΚΕΔΕ.

Δείτε σχετικά:

Ο Δούκας τα βάζει με το ΠΑΣΟΚ του Σημίτη & τον Βενιζέλο

 Δούκας σε ΠΟΕ-ΟΤΑ: «Βάλτε πλάτη να βγω πρόεδρος στην ΚΕΔΕ»

Χ. Δούκας κατά Κυβέρνησης: Δίνει ρεσιτάλ συγκεντρωτισμού

 Χάρης Δούκας: Υπέρ των καταλήψεων στα πανεπιστήμια

Η απάντηση Δούκα στον Μητσοτάκη

Λίγες ώρες μετά  την αναφορά Μητσοτάκη, ο ίδιος ο Χάρης Δούκας απάντησε στον Πρωθυπουργό καλώντας τον να στηρίξει εμπράκτως τις πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

«Οι άστεγοι, τα άτομα με αναπηρία, οι φοιτητές, οι καλλιτέχνες, η κοινωνία των πολιτών. Αυτές είναι οι συλλογικότητες τις οποίες υπερασπίζομαι και λυπάμαι, πραγματικά, για την ειρωνική αντιμετώπισή τους από τον πρωθυπουργό στη Βουλή», σημείωσε ο δήμαρχος Αθηναίων.

«Όσον αφορά τα κλειστά ακίνητα, ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να γνωρίζει την προσπάθεια που κάνω,  τις σχετικές συζητήσεις που είχα με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κα Ζαχαράκη, αλλά και τη δημόσια τοποθέτησή μου στο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων. Αντί, λοιπόν, να εκτοξεύει αβάσιμες κατηγορίες τον καλώ να στηρίξει εμπράκτως τις πρωτοβουλίες μας για την ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών», καταλήγει ο κ. Δούκας.

Η τοποθέτηση Ανδρουλάκη

«Η πατρίδα μας βρίσκεται σε στεγαστική κρίση, την οποία κάνετε πως δεν τη βλέπετε κι έχει γιγαντωθεί», τόνισε νωρίτερα  πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, αναπτύσσοντας την ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό, στην Ώρα του Πρωθυπουργού στη Βουλή. Ασκώντας έντονη κριτική στα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι αυτή η πολιτική δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα στην ρίζα του και αυτό φαίνεται στο Ταμείο Ανάκαμψης όπου, όπως υποστήριξε, η κυβέρνηση έχει εντάξει λίγες κατοικίες.

Ασκώντας έντονη κριτική στα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι αυτή η πολιτική δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα στην ρίζα του και αυτό φαίνεται στο Ταμείο Ανάκαμψης όπου, όπως υποστήριξε, η κυβέρνηση έχει εντάξει λίγες κατοικίες.

Τόνισε ότι οι δημόσιες δηλώσεις του πρωθυπουργού και των αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων για τη χρήση ακινήτων «είναι κυνικές, αδυνατώντας να κατανοήσουν τις ανάγκες των πολιτών στο δικαίωμα στέγασης. Το βλέπετε ως πολυτέλεια. Πρέπει να το αντιστρέψουμε». Επισήμανε δε ότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις ασκούν πιέσεις για κοινωνική κατοικία στη Δυτική Αθήνα, τις λαϊκές περιοχές του Πειραιά κι άλλων περιοχών.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης απέδωσε σημαντικό μερίδιο για την κατάσταση που επικρατεί στο καθεστώς της golden visa, που οδηγεί στον αφελληνισμό πολλών περιοχών που δυσκολεύουν φοιτητές κατά κύριο λόγο να βρούν κατοικία. «Από φάρμακο την περίοδο της κρίσης έχει γίνει φαρμάκι σήμερα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Πρότεινε μάλιστα τη κατάργησή της ή τη ρητή απαγόρευση να χρησιμοποιούνται τα ακίνητα που αποκτώνται μέσω αυτής σε βραχυχρόνια μίσθωση(airbnb). «Η μόνη καθαρή λύση είναι: Αναστείλετε ή καταργήστε τα προγράμματα της golden visa. Ή δώστε golden visa στην έρευνα και στις επενδύσεις κι όχι στα ακίνητα», τόνισε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, κατέθεσε δέσμη προτάσεων.