Αποκάλυψη Τσίπρα: Ο (περίεργος) μεσάζοντας Σφακιανάκης & η σχέση με Παπακωνσταντίνου

Ένα όνομα Έλληνα που ο πρέσβης της Ελλάδας στη Σαουδική Αραβία παρουσίασε στoν υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ως μεσάζοντα της χώρας αυτής στο θέμα της πώλησης βλημάτων, ανέφερε κατά την ομιλία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Πρόκειται για τον Ζώρζ (η Τζον) Σφακιανάκη, ο οποίος κατά τον κ. Τσίπρα ήταν σύμβουλος αποκρατικοποίησεων του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό ο συγκεκριμένος επιχείρησε να πουληθεί φθηνότερα το πολεμικό υλικό στην Σαουδική Αραβία και αυτός ήταν ο πραγματικός μεσάζοντας.

Mάλιστα, στη δευετρόλογία του ο κ. Τσίπρας συμπλήρωσε:  «Ο κ. Σφακιανάκης απεδείχθη ότι ήταν η πηγή της πρεσβείας. Η ΝΔ και ο Μητσοτάκης δουλεύουν για συγκριμένους ενδιάμεσους ενώ εμείς συζητάμε επίσημα με τα κράτη».

Πάντως, ο ίδιος ο κ. Παπακωνσταντίνου με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter διέψευσε ότι ο κ. Σφακιανάκης ήταν σύμβουλός του επί των αποκρατικοποιήσεων.

Αναλυτικά η τοποθέτηση του πρωθυπουργού στην πρωτολογία του:

«Ο κ. Παπαδόπουλος ήρθε τον Μάιο του 2016 και παρουσίασε την εξουσιοδότηση που κατείχε από τον διευθυντή εξοπλισμών του υπουργείου Αμυνας της Σαουδικής Αραβίας.
Η ελληνική πλευρά έσπευσε να διαπιστώσει την γνησιότητά της. Ζήτησε από τον στρατιωτικό ακόλουθο της χώρας να προβεί στις προβλεπόμενες επίσημες ερωτήσεις.
Τον Σεπτέμβριο του 2016 υπάρχει επίσημο αίτημα προς το υπουργείο Αμυνας της Σ. Αραβίας για την επικύρωση της γνησιότητας εξουσιοδότησης. Τον Σεπτέμβριο του 2016 υπήρξε απάντηση από την Σ. Αραβία ότι το έγγραφο αυτό είναι αυθεντικό. Στις 17/11/2016 επίσημο πιστοποιητικό προς χρήση από τον διευθυντή της επιτροπής εξοπλισμών ότι είναι αυθεντική η εξουσιοδότηση.
Το έμαθε η πρεσβεία μας στο Ριάντ ότι είναι αυθεντική η εξουσιοδότηση. Ότι δηλαδή δεν πρόκειται για μεσάζοντα. Και έρχομαι στο ψητό.
Δεν θα το έκανα ποτέ αυτό αλλά είμαι υποχρεωμένος να το κάνω, είπε ο πρωθυπουργός.
«Η αλληλογραφία του ΥΠΕΞ ο οποίος δυστυχώς είναι σε προγραμματισμένη αποστολή στο εξωτερικό, γίνεται με άκρως απόρρητα ειδικού χειρισμού τηλεγραφήματα. Εσείς στηρίζετε όλη την σκανδαλολογία στον πρέσβη της Ελλάδας στο Ριάντ ότι δεν ήταν αυθεντικός εκπρόσωπος. Ανέτρεξα σε αυτά τα τηλεγραφήματα. Δεν θα τα καταθέσω στα πρακτικά αλλά θα δώσω την δυνατότητα στον κ. Μητσοτάκη και στους αρχηγούς των κομμάτων να τα δουν.
Τέσσερις μέρες μετά την επικύρωση του πιστοποιητικού έστειλε πράγματι ένα τηλεγράφημα στον οποίο λέγει μεταξύ άλλων: υπάρχει μια αξιόπιστη πηγή στο στενό περιβάλλον του Σαουδάραβα υπουργού και μου ζήτησε να συναντηθούμε και λέει ότι επειδή στην διαδικασία εμπλέκεται ελληνική εταιρεία θα έπρεπε να έρθει απευθείας ο ίδιος στην Ελλάδα για να έχει συνεργασία για να πάρει η σαουδαραβική πλευρά σε χαμηλότερο τίμημα το υλικό. Ο σύνδεσμος αυτός του υπουργού Αμυνας προτίθεται να έρθει στην Αθήνα για συμφωνία και πληρωμή.
Κινήθηκε η διαδικασία, όχι δια της πηγής και όχι μέσω του ανθρώπου που εμφανίσθηκε ως ενδιάμεσος αλλά μέσω του επίσημου.
Ο υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από τον πρέσβη μας στο Ριάντ να κατονομάσει τον άνθρωπο αυτό. Και τότε ο πρέσβης απάντησε ότι το πρόσωπο είναι ο Ζορζ Σφακιανάκης από το Ηράκλειο Κρήτης. Ενας Έλληνας, άλλος ενδιάμεσος, ο οποίος στην καλύτερη περίπτωση ήθελε να βρει καλύτερη τιμή για την σαουδαραβική πλευρά. Είναι στην διάθεσή σας να διαβάσετε τα ειδικού χειρισμού. Με τις πομφόλυγες σας! Ο θεός αγαπάει τον κλέφτη αγαπάει και το νοικοκύρη. Δεν τον ξέρω τον άνθρωπο, μπορεί να είναι εντιμότατος. Το ποιος είναι αυτός να ψάξετε να τον βρείτε εσείς.
Το μόνο που βρήκα είναι ότι ήταν σύμβουλος αποκρατικοποιήσεων το 2011 στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου».

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ, ΤΣΙΠΡΑΣ, ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ΜΕΣΑΖΟΝΤΑΣ, ΖΩΡΖ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!