Απόφαση… Χούντας!!!

Τελικά, αυτή η χώρα είναι ο… μαγικός κόσμος του Οζ!

Λένε πως οι αποφάσεις των δικαστικών Αρχών δεν κρίνονται

Αλλά γίνεται να μην κρίνεις την απόφαση του εισαγγελέα Θεσσαλονίκης που επέτρεψε να παρευρεθούν μέσα στη δίκη των τριών συνδικαλιστών, που κατηγορούνται ότι προπηλάκισαν το γερμανό πρόξενο Βόλφγκανγκ Χέλσερ Ομπερμάιερ, μόνον οι «διαπιστευμένοι» συνδικαλιστές, οι δικηγόροι και οι βουλευτές;

Δηλαδή οι άλλοι τι είναι; Οι απλοί πολίτες, οι εργαζόμενοι; Χλέμπα;

Εκτός και αν… θα διεξαχθούν σκηνές ΧΧΧ, ακατάλληλες για σκεπτόμενους ενηλίκους, όποτε η στήλη πάει πάσο.

 

Για την ιστορία:
Η αρχή της δημοσιότητας κατοχυρώνεται συνταγματικά στο άρθρο 93§2 και 3 εδ. α΄ του Συντάγματος, όπου ορίζεται ότι:

«Οι συνεδριάσεις κάθε δικαστηρίου είναι δημόσιες, εκτός αν το δικαστήριο κρίνει με απόφασή του ότι η δημοσιότητα πρόκειται να είναι επιβλαβής στα χρηστά ήθη ή ότι συντρέχουν ειδικοί λόγοι προστασίας της ιδιωτικής ή της οικογενειακής ζωής των διαδίκων», καθώς και ότι: «Κάθε δικαστική απόφαση πρέπει να απαγγέλλεται σε δημόσια συνεδρίαση».

Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 96§3, οι συνεδριάσεις των ειδικών δικαστηρίων ανηλίκων επιτρέπεται να μη διεξάγονται δημόσια αλλά και οι αποφάσεις τους είναι δυνατόν να μην απαγγέλλονται δημόσια.

Από την αντικειμενική αυτή αρχή απορρέουν ατομικά δικαιώματα για τη δημόσια διεξαγωγή της δίκης. Η δημοσιότητα της δίκης αποτελεί συστατικό στοιχείο του Κράτους Δικαίου.

Η αρχή της δημοσιότητας κατοχυρώνεται και στο άρθρο 6§ 1 της ΕΣΔΑ που αναγνωρίζει το δικαίωμα κάθε προσώπου να δικαστεί δημόσια και ορίζει ότι η απόφαση πρέπει να εκδοθεί σε δημόσια συνεδρίαση, ενώ προβλέπει και εξαιρέσεις με σκοπό την προστασία των ανηλίκων ή της ιδιωτικής ζωής των διαδίκων, τη διαφύλαξη της ηθικής, της δημόσιας τάξης ή της εθνικής ασφάλειας ή των συμφερόντων της Δικαιοσύνης.

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!