απ-παπατόλιας-στόχος-μου-να-γίνει-η-θε-306189
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ | 05.11.2010 | 11:33

Απ. Παπατόλιας: Στόχος μου να γίνει η Θεσσαλία ο τρίτος πόλος στην Ελλάδα

Την ανάδειξη της Θεσσαλίας σε Δυναμικό Περιφερειακό Πόλο της Ελλάδος, στον 3ο αναπτυξιακό πόλο, μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, με διακριτή ποιοτική και τεχνολογική καινοτόμο μεταποιητική, αγροδιατροφική, οικοτουριστική και πολιτιστική ταυτότητα στην Ευρώπη και Διεθνώς, θέτει ως βασικό του στόχο στη συνέντευξή του στην aftodioikisi.gr ο υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας Απόστολος Παπατόλιας.

Τονίζει δε ότι η περιοχή βρίσκεται «μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι». Κι αυτό γιατί, όπως υποστηρίζει, «οι εκλογές της 7ης Νοέμβρη 2010 δεν θα αναδείξουν απλά ένα Περιφερειάρχη ή μια Παράταξη. Το ουσιαστικό διακύβευμα των εκλογών είναι αυτό καθαυτό το αναπτυξιακό παρόν και μέλλον της Θεσσαλίας».

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Απόστολου Παπατόλια στην aftodioikisi.gr είναι το εξής:

Οι πολίτες θα ψηφίσουν έχοντας ως γνώμονα τα όσα περιλαμβάνει το Μνημόνιο ή θα εστιάσουν την προσοχή τους στην ανάδειξη των θεμάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης;

Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Οι εκλογές της 7ης Νοέμβρη 2010 δεν θα αναδείξουν απλά ένα Περιφερειάρχη ή μια Παράταξη. Το ουσιαστικό διακύβευμα των εκλογών είναι αυτό καθαυτό το αναπτυξιακό παρόν και μέλλον της Θεσσαλίας.
Η θεώρηση της νέας Αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης ως αντιπολιτευτικού ή συμπολιτευτικού θεσμού, συνδέεται με ξεπερασμένες λογικές που αντιλαμβάνονται τους θεσμούς ως προεκτάσεις των κομμάτων και της κρατικής εξουσίας. Οι Αυτοδιοικητικοί θεσμοί αποκόπτονται από τις κοινωνικές τους ρίζες όταν αντί να λειτουργούν ως αναπτυξιακοί θύλακες ζωής, αναδεικνύουν μικροκομματικές και αδιέξοδες ταυτίσεις ή αντιπαραθέσεις.
Το επισημαίνουμε με πλήρη σαφήνεια, από την πρώτη στιγμή: Με βάση τη δική μας στρατηγική, η νέα Αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλίας δεν θα είναι επαίτης του κράτους. Θα έχει το δικό της αυτόνομο θεσμικό ρόλο, θα λειτουργεί ως έκφραση της τοπικής κοινωνικής δυναμικής η οποία μπορεί και πρέπει να διεκδικεί, να προτείνει, να κατακτά και να δημιουργεί.
Είναι προφανές ότι οι εκλογές για την ανάδειξη των νέων Αιρετών Περιφερειακών Αρχών, διεξάγονται σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη και κρίσιμη για τη χώρα μας. Στο δυσμενές αυτό οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο, οφείλουμε να προβάλλουμε τις νέες Περιφερειακές πολιτικές που μπορεί να ασκήσει η Αιρετή Περιφέρεια, όχι όμως στο πλαίσιο ετερόκλιτων συμμαχιών που το μόνο που τους ενώνει είναι η αντίθεση, αλλά στο πλαίσιο της μόνης εφικτής πρότασης διεξόδου από την κρίση, που δεν είναι άλλη από αυτήν της Αειφόρου Ανάπτυξης.
Ανεξάρτητα από το βαθμό συμφωνίας ή διαφωνίας που έχει κανείς με το «μνημόνιο», το μεγάλο κρίσιμο ερώτημα που θα απαντηθεί στις εκλογές της 7ης Νοέμβρη, είναι σε ποιους θα αναθέσουν οι συμπολίτες μας την ευθύνη να κάνουν πράξη το νέο θεσμό, βάζοντας έτσι τα θεμέλια για την πρωτόγνωρη στον τόπο και τη χώρα μας Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση;

 Σ’ αυτούς που αγωνίσθηκαν και σε ένα μεγάλο βαθμό συνδιαμόρφωσαν το θεσμό της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, ή σε εκείνους που τον πολέμησαν με κάθε τρόπο, καταψηφίζοντάς τον μάλιστα στη Βουλή;
 Σ’ αυτούς που γνωρίζουν και ανακοινώνουν τι ακριβώς θα κάνουν ως Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση την επόμενη ημέρα των εκλογών, ή σ’ εκείνους που τους χαρακτηρίζει η προκλητική άγνοια;
 Σ’ αυτούς που καταθέτουν συγκεκριμένο Πρόγραμμα με αρχές, δεσμεύσεις και προτάσεις για κάθε ζήτημα των αρμοδιοτήτων της νέας Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, ή σ’ εκείνους που ο προγραμματικός τους λόγος εξαντλείται σε κομματικά συνθήματα, αοριστολογίες και λαϊκίστικες υποσχέσεις για άσχετα θέματα;
 Σ’ αυτούς που η αυτοδιοικητική τους πορεία και δράση αποτελούν εγγύηση για την καθημερινή ενασχόληση με τα πραγματικά προβλήματα των συμπολιτών μας, ή σε εκείνους που έταξαν την κομματική καταγραφή σαν το ζητούμενο των εκλογών;
 Σ’ αυτούς που με αγωνιστικότητα, πείσμα και μεράκι διεκδίκησαν και διεκδικούν λύσεις στα πολλά και δύσκολα προβλήματα των πολιτών, πετυχαίνοντας μάλιστα την επίλυση αρκετών από αυτά, ή σε εκείνους που συνδέθηκαν με μεγάλες εθνικές ή τοπικές αποτυχίες και σήμερα πολιτικολογούν ανέξοδα και ανεύθυνα;
 Σ’ αυτούς που τους διακρίνει η συνέπεια και η προσήλωση στον αυτοδιοικητικό χαρακτήρα των εκλογών, ή σε εκείνους που με μεγάλη ευκολία συναλλάζουν το βουλευτικό με το αυτοδιοικητικό «κουστούμι»;
Έχουμε εμπιστοσύνη στην κρίση και τη μνήμη των συμπολιτών μας και είμαστε αισιόδοξοι, αλλά και πανέτοιμοι, με τη δική τους θέληση, τη δική τους δύναμη και συμμετοχή, να κάνουμε πράξη τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις.

Το σχέδιο Καλλικράτης εμπεριέχει όλα εκείνα τα στοιχεία που ανέμεναν οι άνθρωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή θα έπρεπε να δίνει περισσότερες αρμοδιότητες και πόρους;

Οι εκλογές της 7ης Νοέμβρη 2010 είναι κάτι πολύ καινούριο για όλους μας. Για πρώτη φορά η αιρετή Περιφέρεια θα είναι εκείνη η βασική, διοικητική και πολιτική μονάδα, που θα έχει στα χέρια της όλες τις κρίσιμες σοβαρές αναπτυξιακές αρμοδιότητες για την ανάπτυξη του θεσσαλικού χώρου. Χρόνια τώρα, στο Αυτοδιοικητικό κίνημα διεκδικούσαμε να γίνει πράξη αυτό το όραμα. Πρόκειται ουσιαστικά για μία μεταρρύθμιση που έγινε πράξη, επειδή αποτελούσε επιτακτική ανάγκη για την ίδια τη χώρα μας, για την αλλαγή της πολιτικής δομής του συστήματός μας, ήταν ένα αίτημα που χρόνια τώρα επωαζόταν μέσα στους κόλπους του Αυτοδιοικητικού μας κινήματος. Και για αυτό είμαστε περήφανοι όλοι εμείς, που δώσαμε όλες μας τις δυνάμεις για να χτιστεί αυτή η διοικητική μεταρρύθμιση, όλοι εμείς άλλωστε θα δώσουμε και τη μεγάλη μάχη για να στεριώσει την επόμενη μέρα η Αιρετή Περιφέρεια, στις συνειδήσεις των πολιτών, μέσα από δράσεις και πολιτικές που θα προωθούν την ανάπτυξη, θα συμβάλλουν στο δημόσιο καλό και στην εξυπηρέτηση του πολίτη.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ρόλος της Αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης υπερβαίνει κατά πολύ αυτόν της σημερινής Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, δεδομένου ότι για παράδειγμα, η ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ καθώς και η αγροτική ανάπτυξη αποτελούν πλέον αντικείμενο αποκλειστικά της Αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, γεγονός με τεράστιο πολιτικό βάρος.

Σύμφωνα με το νέο αυτοδιοικητικό μοντέλο της χώρας μας, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των αναπτυξιακών έργων, αποτελεί τη βασική αρμοδιότητα της Αιρετής Περιφέρειας, ενώ η παροχή υπηρεσιών, θα ανήκει στην αρμοδιότητα των νέων «Καλλικρατικών» Δήμων. Αποτελεί λοιπόν ζήτημα άμεσης προτεραιότητας η ισχυρή συνεργασία μεταξύ των νέων Δήμων και της Αιρετής Περιφέρειας.

Επίσης, με την Αιρετή Περιφέρεια, καταργούνται τα αναπτυξιακά σύνορα μεταξύ των Νομών της Θεσσαλίας. Πλέον, περιοχές με κοινά χαρακτηριστικά, αναπτύσσουν κοινές στρατηγικές ανάπτυξης που χαράσσονται από τη νέα Αιρετή Περιφέρεια.
Ο νέος ρόλος της Αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, μας προσφέρει την ευκαιρία να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό όραμα για το μέλλον της Θεσσαλίας, την ανάπτυξή της και την ανασύνταξη της δημόσιας διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης στον τόπο μας.

Το τεράστιο δυναμικό που διαθέτει η δημόσια διοίκηση και δεσμεύει ένα πολύ μεγάλο μερίδιο των ανθρώπινων και των οικονομικών πόρων που διαθέτει η χώρα, θα πρέπει να κινητοποιηθεί και να συμβάλει αποφασιστικά σε μια νέα πορεία. Ήδη, άλλωστε, η πορεία ορισμένων θεσμών που δημιουργήθηκαν κατά την δεκαετία του 1990 και αντιμετωπίσθηκαν, τότε, με θυμηδία από ορισμένους ως «υπερβολικά προχωρημένοι για την ελληνική πραγματικότητα», δείχνει τις δυνατότητες έχουμε. Ας αναλογιστούμε το παράδειγμα των ΚΕΠ, το παράδειγμα του Συνηγόρου του Πολίτη, πολλά παραδείγματα δήμων και νομαρχιών με καινοτόμες δράσεις και πρωτοβουλίες που άλλαξαν το αυτοδιοικητικό τοπίο.

Με τη νέα της οργανωτική δομή, τους νέους ισχυρούς της δήμους και, ιδίως, την νέα αυτοδιοικούμενη Περιφέρεια, η Θεσσαλία μπαίνει σε μια νέα εποχή. Για πρώτη φορά στη πρόσφατη ιστορία μας, θα αναλάβουμε εμείς οι Θεσσαλοί την ευθύνη για τις βασικές αναπτυξιακές επιλογές και την υλοποίησή τους στον τόπο μας.

Θα μπορούσε να ισχυρισθεί κανείς ότι θα έπρεπε να δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες και πόροι. Ωστόσο, η πράξη είναι αυτή που θα κρίνει και αυτό το ζήτημα. Έχουμε μπροστά μας μια κρίσιμη δημιουργική περίοδο. Η δυναμική που αναδειχθεί από την υλοποίηση του νέου θεσμού, είναι αυτή που θα οδηγήσει και σε νέες κατακτήσεις.

Ποιά είναι τα σημαντικότερα προβλήματα της περιφέρειας σας και τι προτείνετε;
Κεντρικός στρατηγικός στόχος και αναπτυξιακό όραμά μας για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, είναι η ανάδειξή της σε Δυναμικό Περιφερειακό Πόλο της Ελλάδος, στον 3ο αναπτυξιακό πόλο, μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, με διακριτή ποιοτική και τεχνολογική καινοτόμο μεταποιητική, αγροδιατροφική, οικοτουριστική και πολιτιστική ταυτότητα στην Ευρώπη και Διεθνώς.

Στο πλαίσιο αυτό, οι προγραμματικές μας δεσμεύσεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:
Την πρωτοβουλία ώστε να γίνει η Θεσσαλία το περιβόλι του κόσμου: Σήμερα δεν αρκεί η αγροτική απασχόληση, που κάποτε ήταν η κυρίαρχη και η αποκλειστική πηγή εισοδήματος της υπαίθρου.
 
Κεντρικός μας στόχος είναι ο αγροτικός τομέας της Θεσσαλίας, και ιδίως ο αγροδιατροφικός τομέας να κατακτήσει νέας διεθνείς αγορές. Το κλειδί για την κατά προτεραιότητα πρόσβαση σε προγράμματα, γνώσεις, κίνητρα και υπηρεσίες αποτελεί η Ταυτότητα του Αγρότη. Πιστεύουμε στους νέους επαγγελματίες αγρότες. Θα προσπαθήσουμε να ταυτίσουμε τα θεσσαλικά προϊόντα με τα ποιοτικά προϊόντα σε παγκόσμιο επίπεδο. Να γίνει επέκταση των πιστοποιημένων προτύπων και στήριξη νέας παραγωγής ποιοτικών Θεσσαλικών Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης και Γεωγραφικής Ένδειξης, Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας που ταυτοποιούνται μέσω πιστοποιημένων προτύπων.

Μπορούμε και πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι μαζί σε μια κοινωνική αναπτυξιακή συμφωνία με την οποία θα συνδέσουμε τη Φέτα της Ελασσόνας με τη Ντομάτα των Τρικάλων και το Λάδι του Πηλίου. Το αρνάκι και κατσικάκι της Ελασσόνας με τα Λαχανικά του Δαμασίου και του Αργυροπουλίου, τις Πατάτες της Αγιάς και μετά με τα Φρούτα του Πηλίου και του Κισσάβου, πίνοντας ένα Κρασί του Τυρνάβου και του Αλμυρού.
Να συνδέσουμε το Ψωμί του κάμπου του Κιλελέρ με τις Φακές της Νίκαιας και των Χαλκιάδων και ως δεύτερο πιάτο ένα Ψάρι των Σποράδων.
Να συμφωνήσουμε σε όλα αυτά, αλλά και σε χιλιάδες άλλα που παράγουμε στο καλύτερο περιβόλι του κόσμου. Σ’ αυτό το περιβόλι που ζουν μαζί Ελιά και Μήλο.

Σ’ αυτή τη συμφωνία, δεν χωρούν χρώματα, παρατάξεις και κόμματα. Είναι μια συμφωνία τιμής που την χρωστάμε στους προγόνους μας και την οφείλουμε στα παιδιά μας.
Επίσης, στον αγροτικό τομέα, θα στηρίξουμε σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως είναι:

 Η δημιουργία της πλίθινης αγοράς τοπικών προϊόντων στον Πρόδρομο Καρδίτσας, η οποία θα έχει ιδιαίτερη αρχιτεκτονική μορφή, αφού όλα τα κτίσματα θα είναι χτισμένα με ωμούς πλίνθους – πλιθιά – πέτρα ξύλο και κεραμίδια σύμφωνα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του θεσσαλικού κάμπου του περασμένου αιώνα. Η κατασκευή και λειτουργία της πλίθινης αγοράς στο Τοπικό Διαμέρισμα Προδρόμου θα αποτελέσει για την περιοχή, πέρα από χώρο αγοραπωλησίας τοπικών προϊόντων, πόλο έλξης τουριστών αλλά και ντόπιων πολιτών της ευρύτερης περιοχής του Δήμου που θα συμμετέχουν σε πολιτιστικές και ενημερωτικές εκδηλώσεις.

 Η κατασκευή στα Τρίκαλα πρότυπου μεσογειακού θερμοκηπίου, φιλικού στο περιβάλλον, με τίτλο: «Πράσινο Θερμοκήπιο», με την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και τη δημιουργία δυναμικών καλλιεργειών με εγγυημένη διάθεση στην αγορά. Η συγκεκριμένη πρόταση αποτελεί την πλέον πρακτική και ορατή πρόταση για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, αξιοποιεί ως πρόταση τις περιβαλλοντικές μεθόδους καλλιέργειας και με τις ανανεώσιμες πηγές και με τη μέθοδο της υδροπονίας και το σημαντικότερο είναι το γεγονός ότι έχει εγγυημένη διάθεση στην αγορά.

 Η δημιουργία και λειτουργία του Βοτανικού Κήπου «Ασκληπιός» με στόχο την προβολή και ανάπτυξη της περιοχής Κόζιακα που όπως είναι γνωστό είναι το βουνό που διαθέτει τα περισσότερα βότανα στην Ευρώπη.

Για τον Αχελώο, θα θέλαμε για μια ακόμη φορά να τονίσουμε ότι για τη Θεσσαλία η ολοκλήρωση των έργων της μερικής μεταφοράς νερού από τον άνω ρου του Αχελώου είναι ζήτημα επιβίωσης και υψίστης σημασίας και θα την υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο.

Για τους Μεσογειακούς Αγώνες: Αποτελεί βασική μας αρχή ότι οι Μεσογειακοί Αγώνες δεν πρέπει να λειτουργήσουν απλώς ως μια στιγμιαία ανάταση, αλλά να αξιοποιηθούν ως εργαλείο για τον επανασχεδιασμό των αναπτυξιακών προοπτικών της Θεσσαλίας. Είδαμε στους Αγώνες αυτούς την ευκαιρία να προβάλλουμε ένα νέο όραμα περιφερειακής ανάπτυξης. Η κεντρική ιδέα όλων των παρεμβάσεων που θα δημιουργήσουν την «τελική εικόνα» των Αγώνων, είναι η ανάδειξή τους ως των πρώτων «Πράσινων Μεσογειακών Αγώνων» στην ιστορία του θεσμού. Στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα είναι ανάγκη να προχωρήσουμε σε μία νέα ιεράρχηση των έργων και των παρεμβάσεων, που θα δώσουν ταυτότητα στο εγχείρημα των Μεσογειακών Αγώνων, περιορίζοντας παράλληλα τις σπατάλες και τις υπερβολές.

Στον τομέα της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, εκτιμούμε ότι είναι απολύτως αναγκαία η ενίσχυση των δεσμών των Πανεπιστημιακών / Τεχνολογικών ιδρυμάτων της Περιφέρειας με την τοπική οικονομία στην κατεύθυνση της ερευνητικής δραστηριότητας στους τομείς ενδιαφέροντος των επιχειρήσεων, αξιοποιώντας τον μηχανισμό των συνεργατικών μηχανισμών, όπως είναι τα clusters.

Είναι, επίσης, αναγκαία η δικτύωση των επιχειρήσεων που συνδέονται με τη διάθεση προϊόντων αντιπροσωπευτικών μιας περιοχής στην κατεύθυνση δημιουργίας αυτού που εμείς ονομάζουμε ως το «Πανθεσσαλικό καλάθι ποιοτικών τοπικών προϊόντων» με χαμηλές και προσβάσιμες τιμές σε όλους τους πολίτες, μείωση τιμών σε σειρά προϊόντων με μια συγκεκριμένη κατηγορία με Νομαρχιακό σήμα -κάτι το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει να γίνεται πράξη ως πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας-, με δικτύωση των εμπορικών επιχειρήσεων σε επίπεδο περιφερειακό, ώστε να καταφέρουν να μειώσουν και το κόστος των προμηθευτών.

Στον τομέα του τουρισμού, είναι αναγκαία η δημιουργία Παρατηρητηρίου Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης Θεσσαλίας με στόχο: την προώθηση της «πράσινης» τουριστικής ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος. Στο πλαίσιο αυτό, είναι αναγκαία η διαμόρφωση ενός ενισχυμένου και ολοκληρωμένου προγράμματος ενιαίας τουριστικής προβολής της Θεσσαλίας με στόχο την επισκεψιμότητα όλο τον χρόνο, την ισόρροπη προβολή, τη διασύνδεση και δικτύωση των τουριστικών προορισμών.

Άμεσος στόχος μας είναι να ενισχύσουμε τη Θεσσαλία στο επίπεδο των σύγχρονων υποδομών, όπως είναι τα λιμάνια, οι μαρίνες, οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, το αεροδρόμιο στη Νέα Αγχίαλο, οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις, τα έργα ύδρευσης-αποχέτευσης, κλπ, που θα ενισχύσουν μια ολοκληρωμένη προοπτική ανάπτυξης.

Ειδικότερα για το σιδηροδρομικό δίκτυο, διερευνούμε σήμερα την εξέλιξη του προαστικού σιδηροδρόμου Βόλου – Λάρισας ενόψει των Μεσογειακών Αγώνων 2013, καθώς και την επέκταση της ηλεκτροκίνησης στη Θεσσαλία μέσω του ΕΣΠΑ.

Τα παραπάνω ζητήματα αναδεικνύονται ως κρίσιμα για όλη τη Θεσσαλία διότι εξασφαλίζουν τη σύνδεση του αεροδρομίου με το σιδηροδρομικό δίκτυο και δημιουργούν, ως εκ τούτου, νέους όρους για την τουριστική ανάπτυξη, ενώ βραχυπρόθεσμα ευνοούν τους Μεσογειακούς Αγώνες.
Κρίσιμο, επίσης, ζήτημα για την τουριστική ανάπτυξη, αλλά και συνολικά για την αειφόρο ανάπτυξη της Περιφέρειας, είναι η Αξιοποίηση της Ομογένειας. Οι ομογενείς, οι άνθρωποι της διασποράς και οι φορείς τους, όπως η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλικών Ομοσπονδιών και Συλλόγων «Ο Ασκληπιός», υπήρξαν τόσο χρόνια, φυσικοί φορείς της θεσσαλικής συνείδησης, διότι η υπέρβαση των τοπικισμών και των αντιπαλοτήτων μεταξύ των πόλεων και των περιοχών, φαντάζουν πολυτέλειες στο εξωτερικό, εκεί που πρέπει να σφυρηλατηθεί με κάθε δυνατό τρόπο η ενότητα που

βασίζεται στην προσφορά και την εθελοντική παρουσία. Οι άνθρωποι της διασποράς είναι εκείνοι που μας έδωσαν μαθήματα αυτοργάνωσης. Από αυτούς αντλούμε διδάγματα για τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να συσπειρωθούν οι άνθρωποι, να αντλήσουν δύναμη ο ένας από τον άλλο και να μπορέσουν μέσα από συλλογικές διαδικασίες να βοηθήσουν και να πάνε μπροστά την κοινότητα. Γι αυτό κι έχουμε μεγάλη ανάγκη από την ενεργό αλλά δυναμική τους παρουσία, σε αυτήν την προσπάθεια της περιφερειακής ολοκλήρωσης.

Αναγκαία είναι επίσης, η θεματική και χωρική δικτύωση των θεσσαλικών πολιτιστικών πόρων, μέσω του συντονισμού των φορέων διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς με σκοπό την αξιοποίηση του πολιτιστικού αποθέματος και την ενίσχυση της συνεργασίας. Μέσω της δικτύωσης θα μπορέσουμε να έχουμε μια ολοκληρωμένη ανάδειξη των πολιτιστικών μας πόρων, την ορθολογική αξιοποίησή τους, την σύνδεση τους με τουρισμό, και την βιώσιμη εκμετάλλευσή τους, με θετικές επιπτώσεις στην συνολική εικόνα και ταυτότητα της Περιφέρειας. Στόχος μας είναι η ανάδειξη και αξιοποίηση του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της Θεσσαλίας, η βιωσιμότητα των φορέων και η εξασφάλιση της συμβολής τους στην άνοδο του πολιτιστικού επιπέδου των πολιτών.

Για το φυσικό περιβάλλον, θα ήθελα για μια ακόμη φορά να επισημάνω ότι συνιστά την βάση κάθε μορφής οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης και για το λόγο αυτό θα πρέπει να το διατηρήσουμε και για τις επόμενες γενιές. Τo πλούσιο φυσικό περιβάλλον της Θεσσαλίας δεν θα πρέπει, ωστόσο, να ειδωθεί μεμονωμένα, αλλά ως βασικός πυλώνας μιας ευρύτερης στρατηγικής για την προώθηση της βιώσιμης περιφερειακής ανάπτυξης, βασικά χαρακτηριστικά της οποίας, είναι η επίτευξη συνεργιών μεταξύ των τριών πυλώνων της βιώσιμης ανάπτυξης, δηλαδή του οικονομικού, του κοινωνικού και του περιβαλλοντικού, η εξισορρόπηση μεταξύ των διαφορετικών αναγκών σε περιφερειακό επίπεδο, η δημιουργία κατάλληλων θεσμών και παροχή τεχνογνωσίας για τη διαχείρισή τους και η διασύνδεση μεταξύ τοπικού και παγκόσμιου με την Περιφέρεια ως συνδετικό κρίκο.

Για τον τομέα της χάραξης κοινωνικής πολιτικής για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων, επισημαίνω ότι στη δική μας λογική, δεν αντιμετωπίζεται ως μία «χοάνη» που απορροφά πόρους, μειώνει την ανταγωνιστικότητα, ανακόπτει τους ρυθμούς ανάπτυξης και επιδεινώνει τα δημοσιονομικά μεγέθη, αλλά ως θεμελιώδης εγγύηση κοινωνικής δικαιοσύνης και συνοχής, ως πυρήνας ενός μεταβιομηχανικού μοντέλου ανάπτυξης, ως πεδίο ενός ολόκληρου νέου οικονομικού τομέα, της κοινωνικής οικονομίας και ως ένα τεράστιο κοίτασμα νέων ευκαιριών απασχόλησης.
Η σύγχρονη προσέγγιση στην κοινωνική πολιτική υιοθετεί μία διευρυμένη οπτική, η οποία πρωτίστως αντιλαμβάνεται την ολοκληρωμένη αναπτυξιακή δυναμική της. Αυτό μεταφράζεται σε ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης και επομένως της κοινωνικής συνοχής, αλλά και στην δημιουργία νέων ειδικοτήτων και θέσεων εργασίας, στην αποφυγή του κοινωνικού αποκλεισμού, αλλά και στην ουσιαστική ενδυνάμωση των πολιτών.

Ειδικότερα, για το πρόβλημα των εξαρτησιογόνων ουσιών, θα ήθελα να επισημάνω ότι είναι ένα από τα πιο κρίσιμα κοινωνικά προβλήματα της εποχής μας, που με ιδιαίτερη ένταση αντιμετωπίζει και η κοινωνία της Θεσσαλίας. Η διάδοσή τους κυρίως στο νεανικό πληθυσμό, δημιουργεί μια κατάσταση επικίνδυνη, που εύλογα ανησυχεί τους ίδιους τους νέους, τους γονείς, το κοινωνικό σύνολο, ενώ το πρόβλημα διογκούται διαρκώς τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, με την έννοια ότι οι ηλικίες των χρηστών μειώνονται επικίνδυνα. Για το λόγο αυτό στηρίζουμε στη Θεσσαλία, τη δημιουργία ενός Θεσσαλικού Δικτύου Ζωής ενάντια σε όλες τις εξαρτήσεις.

Με ενωτικό, συλλογικό και αποφασιστικό τρόπο, δίνουμε το σύνθημα της συνολικής ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας και αξιοποιούμε στο έπακρο τις μεγάλες δυνατότητες που παρέχει ο νέος θεσμός της Αιρετής Περιφέρειας.