ανασχηματισμός-σε-εκλογικό-φόντο-ο-μη-902383
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ | 11.05.2021 | 11:24

Ανασχηματισμός σε εκλογικό φόντο: Ο Μητσοτάκης γράφει και σβήνει – Ποιοι ανησυχούν

Ανασχηματισμός ή εκλογές; Ή και τα δύο;

Η κατάσταση με την πανδημία είναι ακόμη τόσο ρευστή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται ότι έχει και τα δύο σενάρια στο τραπέζι. Και πρώτο, βεβαίως, το εύκολο. Δηλαδή ενός ανασχηματισμού τέλη Ιουνίου, αρχές Ιουλίου, οπότε και η κυβέρνηση του κλείνει μια διετία. Άλλωστε, όλοι συμφωνούν ότι οι κυβερνητικές αλλαγές του Ιανουαρίου, για να θυμηθούμε και μία φράση που λάνσαρε στην πολιτική ζωή ο Ανδρέας Παπανδρέου, ήταν “μη ανασχηματισμός”

Στο δεύτερο, το δύσκολο, σενάριο των (διπλών) εκλογών του Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου μοιάζει λιγότερο πιθανό με βάση τα σημερινά δεδομένα, καθώς αφενός κανείς δεν γνωρίζει πού θα βρισκόμαστε με την πανδημία και αφετέρου στο Μαξίμου θεωρούν ότι “θα κερδίζουν εύκολα τον ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και την Άνοιξη και το Φθινόπωρο του 2022”

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα εκείνοι οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού που επιμένουν ότι οι κάλπες είναι μοναδική ευκαιρία για να φέρει ένα «άρωμα» της μετά-κορωνοϊού εποχής.

Το αφήγημα

Και στις δύο περιπτώσεις, πάντως, το αφήγημα είναι το εξής:

Η κυβέρνηση οδήγησε τη χώρα προς την έξοδο από την πανδημία, άρα ας ανταμειφθεί πολιτικά γι’ αυτό.

Είναι ορατό, λοιπόν, πλέον το ενδεχόμενο του ανασχηματισμού πριν τη ΔΕΘ.

Κάτι τέτοιο απομακρύνει τις κάλπες από το 2021.

Έτσι, τα ερωτήματα που «ίπτανται» πάνω από το Μαξίμου και τα υπουργεία είναι το «κλασικό»:

Ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν, ποιοι αναβαθμίζονται, ποιοι υποβαθμίζονται.

Ακόμα τα πράγματα είναι αρκετά πρόωρα ώστε να κυκλοφορούν ανοιχτά πολλά ονόματα.

Χαρδαλιάς, Κικίλιας, Κεραμέως, Γεωργιάδης

Το σίγουρο είναι, όμως, ότι εκείνοι που κατέχουν θέσεις – «κλειδιά» στην κυβέρνηση έχουν αρχίσει και βλέπουν ήδη την επόμενη μέρα τους.

Συγκεκριμένα:

– Μεγάλο ερώτημα για το Μαξίμου είναι εάν πρέπει να μείνει ο Νίκος Χαρδαλιάς στο πόστο του, ολοκληρώνοντας την εμβολιαστική διαδικασία ή εάν θα αξιοποιηθεί η θετική του συμβολή ώστε να φανεί «αέρας» ανανέωσης.

Για τον Ν. Χαρδαλιά, άλλωστε, η αυτοδιοίκηση – απ’ όποια θέση – αποτελεί πεδίο με εμπειρία που φτάνει ίσως και μέχρι την υποψηφιότητα του περιφερειάρχη Αττικής.

– Άγνωστη, σίγουρα, είναι η πολιτική μοίρα του Βασίλη Κικίλια στην κυβέρνηση.

Ο υπουργός Υγείας, παρά τις «φουρτούνες» της κομβικής θέσης (λόγω πανδημίας) έχει γλιτώσει, μέχρι στιγμής την μετακίνηση του σε άλλο υπουργείο, παρόλο που αρκετές ήταν οι φορές που το όνομα του καταγράφηκε στις «λίστες» εκείνων που «μετασχηματίζονται».

– Η Νίκη Κεραμέως, σε αντίθεση με άλλες φορές, δείχνει να μην είναι σε εκείνους που χρειάζεται να ανησυχούν, εκτός εάν προκύψει κάτι με το άνοιγμα των σχολείων και τις πανελλαδικές εξετάσεις.

– Ο Άδωνις Γεωργιάδης πύκνωσε πάλι τις εμφανίσεις του στα ΜΜΕ και έχει αναλάβει ρόλο …υπεύθυνου επανεκκίνησης της οικονομίας.

Το ερώτημα, πάντως, που θέτουν ορισμένοι είναι εάν αυτό τον ρόλο του τον έδωσε ο πρωθυπουργός ή τον προωθεί ο ίδιος.

Σκοπός του, λένε, να τονώσει το πολιτικό του προφίλ, μετά από αρκετά «στραβοπατήματα», αφού δεν ήταν λίγες οι φορές που είχε βγει να μιλήσει για αλλαγές που στη συνέχεια δεν επαληθεύτηκαν.

Αυτά προς το παρόν.

Έπεται συνέχεια με άλλα ονόματα και πληροφορίες από το «τραπέζι» στο Μαξίμου, όπου το στενό επιτελείο Μητσοτάκη δύσκολα θα πειραχτεί.

Θα δείξει.