οι-αναμνήσεις-του-μπουτάρη-από-τα-σχολ-363799
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ | 22.09.2018 | 10:01

Οι αναμνήσεις του Μπουτάρη από τα σχολικά του χρόνια (βίντεο)

Συγκίνηση και νοσταλγία για τα παιδικά του χρόνια αισθάνθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, καθώς ανακάλεσε τις σχολικές του αναμνήσεις από το Πειραματικό Σχολείο, στις ανακαινισμένες εγκαταστάσεις του οποίου ξεναγήθηκε χθες. Το Πειραματικό του ΑΠΘ άλλαξε όψη το φετινό καλοκαίρι, στο πλαίσιο του προγράμματος «Το σχολείο που θέλεις» που υλοποιεί η Coca Cola Τρία Έψιλον σε συνεργασία με τη Μασούτης Α.Ε. και παραδόθηκε την Πέμπτη, παρουσία του δημάρχου Θεσσαλονίκης.

«Έμενα στη Λεωφόρο Νίκης και κάθε πρωί συναντούσα έναν φίλο μου στην Ερμού και ανεβαίναμε στο σχολείο. Θυμάμαι το βιβλιοπωλείο του Μαστορίδη στη γωνία στην Εγνατία, που τότε ήταν “το” βιβλιοπωλείο για να ψωνίζει το Πειραματικό». Ο δήμαρχος θυμήθηκε επίσης το παιχνίδι της «καρφίτσας», όπου όποιος είχε την καρφίτσα, έπρεπε να μιλάει αγγλικά. «Τότε το σχολείο ήταν το μισό, μέχρι εδώ», είπε δείχνοντας με το χέρι ένα σημείο στη μέση της αυλής, «το υπόλοιπο ήταν ένα παλιό κτήριο και από εκείνη τη μεριά κι από την άλλη ήταν κοτέτσια». Αναφέρθηκε ακόμη στον πρώην υφυπουργό Παιδείας, Κώστα Ζουράρι, σε νυν καθηγητές του ΑΠΘ και σε άλλες προσωπικότητες που πέρασαν από το Σχολείο και ο νυν διευθυντής, Ελευθέριος Βέτσιος σχολίασε: «Ιστορία γράψατε…».

Θυμήθηκε ακόμη έναν ιδιότροπο δάσκαλο, ενώ όταν τον ρώτησαν αν υπήρχαν τιμωρίες και αποβολές στο σχολείο στην εποχή του, εκείνος απάντησε θετικά. «Είχα μπει με κλήρωση στο πειραματικό. Αποφοίτησα το 1954. Στην τάξη ήμασταν 20-25 παιδιά. Βγαίναμε εδώ στον δρόμο έξω από το σχολείο και υπήρχε ένας που πουλούσε σάμαλι. Παίζαμε τα ζάρια και μας έλεγε ότι αν κερδίζαμε θα μας έδινε δωρεάν σάμαλι. Αλλά ποτέ δεν κερδίζαμε…», είπε ο δήμαρχος αστειευόμενος σε συνομιλία με τον διευθυντή του σχολείου και άλλους παρευρισκομένους, ενώ θυμήθηκε ακόμη πως η μητέρα του είχε μαλώσει με τον τότε διευθυντή για την εισαγωγή του στο Σχολείο. «Τότε η περιοχή ήταν εντελως διαφορετική, στην Ολύμπου υπήρχαν σπίτια από το ‘20 και το ‘30», είπε.

Ένα από τα παιδιά της κυρίας Αγγέλας

Ο δήμαρχος θυμήθηκε ακόμη αρκετούς δασκάλους του και μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τη δασκάλα, Αγγέλα Δούμπαλη που άφησε ανεξίτηλο το σημάδι της στη μνήμη του δημάρχου αλλά και πολλών άλλων Θεσσαλονικέων που φοίτησαν τη δεκαετία του 1950 στο Πειραματικό. Έξω από το σχολείο υπάρχει προτομή της Κωνσταντινουπολίτισσας δασκάλας, μιας από τους πρώτους εκπαιδευτικούς που εφάρμοσαν στην Ελλάδα τη μέθοδο Ντεκρολί για την εκμάθηση γραφής και ανάγνωσης. «Εξαιρετική, εξαιρετική ήταν αυτή…», είπε ο δήμαρχος χαμογελώντας.


Πηγή: voria.gr