νέος-οευ-στον-πειραιά-επιτελικό-το-κρ-682298

“Νέος ΟΕΥ στον Πειραιά-Επιτελικό το κράτος, επιτελικός και ο δήμος!”

“Με μία προσχηματική διαβούλευση στην ιστοσελίδα του δήμου Πειραιά, που κράτησε μόλις έξι ημέρες και χωρίς να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι και τα Σωματεία του δήμου, η δημοτική αρχή Πειραιά προχωράει στην ολική τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ).”, καταγγέλλει με ανακοίνωση του το Σωματείο Οδηγών Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών του Δήμου Πειραιά

Αναλυτικά επισημαίνει τα εξής: “Η δημοτική αρχή Πειραιά χωρίς καμία ενημέρωση και χωρίς κανέναν διάλογο με τα σωματεία και τους εργαζόμενους, που αυτοί θα κληθούν να το εφαρμόσουν, επιχειρεί να αλλάξει τη λειτουργία των υπηρεσιών και το οργανόγραμμα του δήμου σε ποιο αντιδραστικό, ποιο αντεργατικό, ποιο αντιλαϊκό.

Χρησιμοποιώντας ως άλλοθι την έλλειψη προσωπικού, που πράγματι υπάρχει αλλά γι’ αυτό υπεύθυνη είναι η ίδια η δημοτική αρχή όπως και οι προηγούμενες και βέβαια η κυβέρνηση, γιατί έτσι εξυπηρετούνται οι στόχοι τους για ιδιωτικοποιήσεις των υπηρεσιών του δήμου, προχωρούν σε καταργήσεις και συγχωνεύσεις υπηρεσιών και τμημάτων, δημιουργώντας υπερ-διευθύνσεις και υπερ-τμήματα.

Από την τελευταία τροποποίηση της διεύθυνσης καθαριότητας που ψήφισε τον περασμένο Ιούλιο και το απόλυτο χάος που δημιούργησε στην λειτουργία της υπηρεσίας και στους εργαζόμενους, στοιβάζοντας τους στην κυριολεξία εν μέσω πανδημίας στις τριτοκοσμικές συνθήκες που επικρατούν στο αμαξοστάσιο του δήμου και με τις αλληλοσυγκρουόμενες αρμοδιότητες των τμημάτων της, φαίνεται πως η δημοτική αρχή Πειραιά δεν έμαθε τίποτα, γιατί προφανώς δεν θέλει να μάθει και είναι επιλογή της ο πύργος της Βαβέλ που δημιούργησε στην οδό Ρετσίνα 45. Αντί να διορθώσει, έρχεται με τον νέο ΟΕΥ να προσθέσει ένα ακόμη τμήμα (καυσίμων και λιπαντικών) μετατρέποντας την διεύθυνση Καθαριότητας σε υπερ-διεύθυνση με εννέα (!!!) τμήματα.

Χαρακτηριστικό της «φιλοσοφίας» του νέου ΟΕΥ είναι το παράδειγμα της δημιουργίας του υπερ-τμήματος «Δημοτολογίου, Μητρώου Αρρένων και Εκλογικών Καταλόγων» της διεύθυνσης «Αστικής Κατάστασης και Μητρώου Πολιτών» με υπεραυξημένες αρμοδιότητες αλλά με το ίδιο προσωπικό, όπου και εκεί αναμφίβολα θα επικρατήσει το χάος και η εντατικοποίηση της εργασίας θα συνεχίζει να είναι στο κόκκινο.

Σε όλες αυτές τις υπερ-διευθύνσεις και τα υπερ-τμήματα του νέου ΟΕΥ με τις αυξημένες και πολλές φορές αλληλοσυγκρουόμενες αρμοδιότητες, δεν μας είπε η δημοτική αρχή Πειραιά πόσες νέες οργανικές θέσεις ανοίγει στον νέο ΟΕΥ, αλλά κυρίως σε πόσες μόνιμες προσλήψεις θα προχωρήσει ή αν τους εκατοντάδες συμβασιούχους που έχει σήμερα ο δήμος και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και κυρίως τις ανάγκες του δημότη και της λαϊκής οικογένειας, θα απαιτήσει από την κυβέρνηση να τους μονιμοποιήσει για να συνεχίσουν να λειτουργούν οι υπηρεσίες του δήμου.

Η δημοτική αρχή Πειραιά εφαρμόζοντας την τακτική των προκατόχων της, δεν έχει προχωρήσει όλα αυτά τα χρόνια που διοικεί το δήμο σε κρίση προϊσταμένων διευθύνσεων και τμημάτων. Εξυπηρετεί τους σκοπούς της, στις περισσότερες των περιπτώσεων, ο διορισμός προϊσταμένου να γίνεται με απόφαση – ανάθεση δημάρχου προκειμένου να βολεύει «τα δικά της παιδιά». Στον νέο ΟΕΥ που επιχειρεί να περάσει, σε όλες τις διευθύνσεις και τμήματα, πλην φωτογραφικών εξαιρέσεων, επιβάλει το αντιδραστικό «προβάδισμα κατηγοριών» αποκλείοντας εργαζόμενους από την ίση ευκαιρία της κρίσης και της εξέλιξης τους.

Όπως είχαμε καταγγείλει, το γεγονός ότι ο νέος Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας έπεται της ίδρυσης του «Αναπτυξιακού Οργανισμού Δήμου Πειραιά Α.Ε», δεν είναι καθόλου τυχαίο.

Η δημοτική αρχή Πειραιά εφαρμόζοντας πιστά την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης αλλά και όλων των προηγούμενων που θέλουν επιτελικό το κράτος, καταργώντας και ξεπουλώντας τις υπηρεσίες του δημόσιου τομέα, επιχειρεί με τον νέο ΟΕΥ να κάνει επιτελικό τον δήμο Πειραιά, όπου με υποστελεχωμένες υπηρεσίες από προσωπικό,  μέσω προγραμματικών συμβάσεων να παραχωρεί την λειτουργία τους στην ανώνυμη εταιρεία του «Αναπτυξιακού Οργανισμού» και στους ιδιώτες.

Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι ο νέος Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας του δήμου Πειραιά θα οδηγήσει σε απολύσεις εργαζομένων, εντατικοποίηση της εργασίας για το υπάρχον προσωπικό και πολλές εργολαβίες. Ο νέος ΟΕΥ δεν εξυπηρετεί ούτε την λειτουργία των υπηρεσιών, ούτε τις ανάγκες των εργαζομένων και κυρίως δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας που θα κληθεί να πληρώσει τα κέρδη της ανώνυμης εταιρείας και των επιχειρηματικών ομίλων.

Γνωρίζουμε καλά ότι οι εκπρόσωποι της «Δημοκρατικής Έκφραση Εργαζομένων Δήμου Πειραιά» που στηρίζουμε στο υπηρεσιακό συμβούλιο όπως καταψήφισαν όλες τις αντιδραστικές τροποποιήσεις του ΟΕΥ που έφερε η δημοτική αρχή Πειραιά,  με μπούσουλα τα δικαιώματα των εργαζομένων και τις ανάγκες των δημοτών, έτσι θα πράξουν και τώρα. Αλλά δυστυχώς, όπως επίσης γνωρίζουμε, πέρα την καταγραφή της αρνητικής ψήφου, ο συσχετισμός που προβλέπει η αντιδραστική νομοθεσία  και τους καθιστά μειοψηφία έναντι των διορισμένων, δεν μπορεί να φέρει ελπιδοφόρο αποτέλεσμα.

Το Σωματείο Οδηγών Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά που δεν έχει μάθει να κρύβεται πίσω από το δάκτυλο του, ούτε να φορτώνει τις ευθύνες του σε άλλους και πιστεύει ότι μόνο ο μαζικός αγώνας των εργαζομένων μπορεί να φέρει αισιόδοξα αποτελέσματα για τους ίδιους και τις οικογένειες τους,

καλεί ΟΛΑ τα Σωματεία – Συλλόγους  εργαζομένων του Δήμου Πειραιά να πάρουν απόφαση και την ημέρα που η δημοτική αρχή Πειραιά καταθέσει προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο τον νέο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας, να προκηρύξουν από το πρωί Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών τους στην πλατεία Κοραή έξω από το δημαρχείο, προκειμένου να ενημερωθούν ΟΛΟΙ οι εργαζόμενοι του δήμου Πειραιά για τον νέο ΟΕΥ και ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να αντιδράσουμε στους σχεδιασμούς και τις αυθαιρεσίες της δημοτικής αρχής.”