Ψυχίατρος ΟΚΑΝΑ: Δεν αρνήθηκα ποτέ την έκδοση συνταγής σε ασθενή

Απάντηση σχετικά με όσα κατήγγειλε στην aftodioikisi.gr ο κ. Δημήτρης Σουλιώτης για την καταπάτηση δικαιωμάτων και εμπαιγμό ασθενών από τη θεραπευτική μονάδα του ΟΚΑΝΑ στο ΓΝΑ «Λαϊκό», δίνει ο ψυχίατρος κ. Δημήτριος Οικονόμου.

Το πλήρες κείμενο της απάντησης:

κ. Σουλιώτη,

τυχαία ενημερώθηκα ότι προχωρήσατε σε ανάρτηση σε μπλογκ όπου καταγγέλλετε τη Μονάδα ΟΚΑΝΑ στο ΓΝΑ ΛΑΙΚΟ και προσωπικά εμένα για καταπάτηση δικαιωμάτων εξαρτημένων ασθενών.

Έμεινα με την εντύπωση μετά την τηλεφωνική συνομιλία μας για την περίπτωση της συνταγής του κ. Λ. Ιωάννη ότι ήμουν πολύ σαφής στις διευκρινίσεις μου. Είτε τις παρανοήσατε είτε συνειδητά τις αγνοήσατε και τις διαστρέψατε.  Με αδικήσατε (σκοπίμως ή όχι) ως άνθρωπο και επιστήμονα, ενώ δεν με γνωρίζετε καθόλου.

Από τη νεότητά μου και την απαρχή της ιατρικής μου σταδιοδρομίας, η τήρηση του ιπποκρατικού όρκου υπήρξε προτεραιότητά μου. Δεν αρνήθηκα ποτέ την έκδοση συνταγής σε κανέναν ασθενή που εξέτασα, εφόσον η λήψη αγωγής ήταν αναγκαία. Η χειρόγραφη συνταγή κ. Σουλιώτη, εφόσον έχει συνταχθεί κατά τους κανόνες, είναι απόλυτα έγκυρη ως ιατρική οδηγία και παρέμβαση. Και συνιστά την υλοποίηση της ιατρικής υποχρέωσης. Το ότι δεν επαρκεί από το σημερινό κανονιστικό πλαίσιο της Πολιτείας για να λάβει ο ασθενής τα φάρμακά του χωρίς οικονομική επιβάρυνση και είναι αναγκαία προς τούτο η έκδοση ηλεκτρονικής συνταγής, είναι διαφορετικό ζήτημα. Στο οποίο πάντως έχω διατελέσει συνεπής κατά την υπηρεσία μου στη Μονάδα του ΟΚΑΝΑ, έχοντας εκδώσει πάρα πολλές ηλεκτρονικές συνταγές για ασθενείς, συμπεριλαμβανομένου του κ. Λ.

Είναι πράγματι δυστύχημα ότι κατά τους πρόσφατους μήνες δε λειτουργεί η δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στη Μονάδα μας και σε άλλες Μονάδες του ΟΚΑΝΑ. Κι έχω ασφαλώς υποβάλλει τις σχετικές αναφορές για το ζήτημα αρμοδίως. Δεν σας δήλωσα ότι δεν έχω την ευθύνη αναφοράς του προβλήματος. Σας δήλωσα το αυτονόητο, ότι δεν έχω την ευθύνη της τεχνικής αποκατάστασής του. Πάντως κάθε ασθενής, κάθε πολίτης, έχει δικαίωμα και δυνατότητα πριν φθάσει σε σας και σας ενοχλήσει, να επισκεφθεί άλλον συνάδελφο σε Δημόσιο Νοσοκομείο και να αιτηθεἰ την έκδοση ηλεκτρονικής συνταγής βάσει της δικής μου χειρόγραφης. Ευτυχώς, παρά τα πολλά προβλήματα του Τομέα Υγείας της πατρίδας μας, υπάρχουν πολλές Δημόσιες Υπηρεσίες Υγείας στο Λεκανοπέδιο και δεν έχει απομείνει η Μονάδα ΟΚΑΝΑ του ΓΝΑ ΛΑΙΚΟ η μοναδική.

Τέλος, προς ενημέρωσή σας, αν και δεν διατελώ εκπρόσωπος του ΟΚΑΝΑ, σας στέλνω συνημμένη τη σχετική Υπουργική ρύθμιση στην οποία αναφερθήκατε, η οποία σαφώς αναφέρεται σε φαρμακεία Νοσοκομείων και όχι γενικά και συλλήβδην δημοσίων δομών.

κ. Σουλιώτη κι εγώ δεν σας γνωρίζω. Σας συγχαίρω ασφαλώς για την κοινωνική προσφορά σας στο Κοινωνικό Φαρμακείο Βύρωνα. Κι ακόμα περισσότερο για τη δράση σας κατά της δικτατορίας. Λυπούμαι όμως ειλικρινά που ένας άνθρωπος ο οποίος αγωνίστηκε για την ελευθερία και για την αλήθεια, τόσο άκριτα κι αδικαιολόγητα προέβη στην προσβολή της αλήθειας και της προσωπικής μου τιμής.

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 1o ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 2o

ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ, ΑΠΑΝΤΗΣΗ, ΑΣΘΕΝΕΙΣ, ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΟΚΑΝΑ, ΣΥΝΤΑΓΗ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!