Πανεπιστήμιο Αθηνών: Ζητά από τους υπαλλήλους να μην ανοίγουν κλιματιστικά! - Aftodioikisi.gr
Κυριακή
28
Νοέμβριος
Back

Πανεπιστήμιο Αθηνών: Ζητά από τους υπαλλήλους να μην ανοίγουν κλιματιστικά!

Πανεπιστήμιο Αθηνών: Ζητά από τους υπαλλήλους να μην ανοίγουν κλιματιστικά!

Τον περιορισμό της κατανάλωσης ρεύματος ζητά η διοίκηση του Πανεπιστημίου Αθηνών από τους εργαζομένους, σύμφωνα με καταγγελία της Πρωτοβουλίας Εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, το πανεπιστήμιο κάνει συστάσεις για “αυτοσυγκράτηση” και αποφυγή των “περιττών σπαταλών”, ρίχνοντας την ευθύνη των αυξήσεων σε ΔΕΗ, φυσικό αέριο και πετρέλαιο στους εργαζόμενους αλλά όχι στην κυβερνητική πολιτική.

Η Πρωτοβουλία Εργαζομένων χαρακτηρίζει την ανακοίνωση ως απαράδεκτη, και προτείνει μια σειρά από λύσεις, όπως το αίτημα αύξησης του προϋπολογισμού για τα Α.Ε.Ι., τη μόνωση των εγκαταστάσεων του ΕΚΠΑ και τη συντήρηση/αντικατάσταση των κλιματιστικών του Ιδρύματος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Την Παρασκευή, 12/11, λάβαμε στα e-mail μας, μέσω φακέλου Announcements, μια πολύ ενδιαφέρουσα ανακοίνωση του αρμόδιου Αντιπρύτανη, κ. Τουσούλη, με θέμα «Ανάγκη περιορισμού καταναλώσεων».

Οι πρυτανικές αρχές, μας ενημερώνουν ότι οι δαπάνες σε ΔΕΗ, φυσικό αέριο και πετρέλαιο καλύπτουν σχεδόν όλο το ποσό του τακτικού προϋπολογισμού του Ιδρύματος και πως το πρόβλημα είναι η μεγάλη αύξηση των τιμών στα παραπάνω. Αλλά ρίχνουν την ευθύνη στο προσωπικό του Ιδρύματος, δίνοντας οδηγίες για περιορισμό της κατανάλωσης και κάνοντας συστάσεις για “αυτοσυγκράτηση” και αποφυγή των “περιττών σπαταλών”, ως εάν να φταίμε εμείς για όλη την κατάσταση, είναι άλλωστε δική μας ευθύνη “ να προσεγγίσουμε τον ήδη επιβαρυμένο Προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου Αθηνών”. Το πρόβλημα δεν είναι η κρατική υποχρηματοδότηση, εξάλλου “εφέτος [ο προϋπολογισμός] θα αυξηθεί κατά 20-30%”. Το πρόβλημα δεν είναι ούτε η κυβερνητική πολιτική που αδίστακτα στραγγαλίζει οικονομικά ακόμα περισσότερο όλους/ες μας.

Ως εκ τούτου, από πλευράς μας, συστήνεται οι πρυτανικές αρχές:

1. Να συστήσουν αυτοσυγκράτηση στην κυβέρνηση και να απαιτήσουν να μη γίνονται αυξήσεις στη ΔΕΗ, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο

2. Να ζητήσουν αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για τα Α.Ε.Ι.

3. Να φροντίσουν για τη μόνωση των εγκαταστάσεων του ΕΚΠΑ και τη συντήρηση/αντικατάσταση των κλιματιστικών του Ιδρύματος, εκ των οποίων άλλα δε λειτουργούν κι άλλα είναι ενεργοβόρα λόγω παλαιότητας. Εκτός αν αυτό είναι πολιτική οικονομίας κλίμακας, την ίδια στιγμή που εργαζόμενοι και φοιτητές παγώνουν ή σκάνε, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες

4. Να σταματήσουν να πληρώνουν εργολάβους, εκτός εάν εκεί δεν τις απασχολεί η σπατάλη

Όλοι οι εργαζόμενοι του ΕΚΠΑ –κι όχι μόνο- στα σπίτια μας πληρώνουμε υπέρογκα ποσά, στα οποία δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε λόγω των χαμηλών μισθών μας. Έχουμε δυο δρόμους: Ή να περιορίσουμε το μπάνιο των μελών της οικογένειάς μας, τη θέρμανση ή ψύξη του σπιτιού μας σε Σάββατο, Χριστούγεννα, Πάσχα και -ενδεχομένως- εθνικές επετείους, και να κατεβάζουμε το διακόπτη, κλείνοντας το φως, το ίντερνετ και το τηλέφωνο στις 7μ.μ. Ή να απαιτήσουμε μείωση των τιμών στο ρεύμα, το πετρέλαιο (γιατί εμείς καλούμαστε ξανά να πληρώσουμε τα κερδοσκοπικά παιχνίδια με την ενέργεια), τα τρόφιμα, κ.α. και αύξηση των μισθών για μια αξιοπρεπή ζωή και για την ικανοποίηση των στοιχειωδών αναγκών μας . Κάτι ανάλογο συστήνεται και στις πρυτανικές αρχές, αντί για τη μετατόπιση των ευθυνών στους εργαζόμενους/ες.

Αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί, δηλαδή, γιατί αν όχι, μπορεί κανείς να συνεχίσει στην ίδια γραμμή.

Υ.Γ. Η αποστολή της απόφασης του Πρυτανικού Συμβουλίου για τη μη διεξαγωγή μαθημάτων στις 15 και 16 Νοεμβρίου στις 22.10 το βράδυ της Παρασκευής, 12/11, με αναγραφόμενη ημερομηνία λήψης την Δευτέρα, 8/11, ουδόλως διευκολύνει το έργο των εργαζομένων σε Γραμματείες, οι οποίοι/ες δέχονταν ερωτήματα φοιτητών όλη την εβδομάδα και δεν είχαν απάντηση να δώσουν.

Μέχρι και την Παρασκευή το μεσημέρι, η ενημέρωση αρμοδίως ήταν ότι δεν υπάρχει απόφαση. Για μια ακόμη φορά, το διοικητικό προσωπικό βρίσκεται εκτεθειμένο και καλείται να σηκώσει την ευθύνη των Πρυτανικών αρχών για μια καθυστερημένη απόφαση που όμως εμφανίζεται να έχει ληφθεί εγκαίρως. Ας αναλάβουν λοιπόν την υποχρέωση να απαντήσουν και στην -εύλογη- δυσαρέσκεια των εξυπηρετούμενων από τις υπηρεσίες [οι οποίοι προφανώς ενημερώνονται Δευτέρα με Παρασκευή και όχι ΣΚ], και ας σταματήσουν να εμφανίζουν το προσωπικό του ΕΚΠΑ σαν απολύτως αφερέγγυο και ανεύθυνο .

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της απόφασης, δε θα σχολιάσουμε -πάλι- ότι εξαιρεί τους διοικητικούς από την πανεπιστημιακή κοινότητα –σιγά το νέο… Θα σημειώσουμε όμως ότι δε δικαιούνται να ομιλούν για “εορτασμό της επετείου” και για διευκόλυνση της συμμετοχής σε αυτόν οι πρυτανικές αρχές που, με εντολή του Θεοδωρικάκου, του Χρυσοχοΐδη, ή όποιου άλλου είναι ή ήταν αρχιστράτηγος της καταστολής τις μέρες του Νοέμβρη, του Δεκέμβρη και όποιου άλλου μήνα, κλείνουν τα Ιδρύματα ακριβώς για να μη γίνει κανένας “εορτασμός”. Ας πουν ευθέως γιατί κλείνουν το Ίδρυμα κι ας σταματήσουν να μας αντιμετωπίζουν σαν ανόητους.

Δείτε το μήνυμα της διοίκησης του Πανεπιστημίου:

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!