οι-πνεύμονες-της-πάτρας-κινδυνεύουν-α-1020218

Οι πνεύμονες της Πάτρας κινδυνεύουν, απόκριση μηδέν από τον Δήμο Πατρέων

Επανειλημμένες είναι οι παρεμβάσεις από φορείς της πόλης για την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται διάφορες περιοχές της Πάτρας. Σταχυολογώντας από τον ημερήσιο τοπικό τύπο μερικές από αυτές -ιδιαίτερα χαρακτηριστικές- οδηγούμαστε στη διαπίστωση της πλήρους απουσίας των υπηρεσιών του Δήμου Πατρέων και την έλλειψη στοιχειώδους φροντίδας.

Συγκεκριμένα, για τις περιοχές των περαστικών δασών και πνευμόνων της πόλης μας, του Δασυλλίου και του Γηροκομείου, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Οι προσπάθειες που έχουν γίνει από όλους τους φορείς (εθελοντικές οργανώσεις, συλλόγους, δημοτικές παρατάξεις κλπ) φαίνεται ότι αποτελούν «φωνή βοώντος εν τη ερήμω», ενώ η δημοτική αρχή ούτε ακούει, ούτε παρεμβαίνει. Δύο μοναδικές περιοχές για την υγεία και την ποιότητα ζωής των δημοτών έχουν αφεθεί στην τύχη τους, ή μάλλον στην ατυχία τους να χρειάζονται τις παρεμβάσεις και τη μέριμνα μιας δημοτικής αρχής που δείχνει, όμως, να ενδιαφέρεται κυρίως για κομματικές εκδηλώσεις.

Πέραν της εγκατάλειψης, κανείς μας δεν θέλει να φανταστεί -στην κατάσταση που βρίσκονται οι περιοχές αυτές- τι θα συμβεί στην απευκταία περίπτωση εκδήλωσης

πυρκαγιάς. Η εγγύτητα σε κατοικημένες περιοχές καθώς και σε ιδιαίτερες εγκαταστάσεις (Κωνσταντοπούλειος Οίκος Ευγηρίας, ιστορική Ιερά Μονή Γηροκομείου, Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων κλπ) αυξάνουν τον κίνδυνο πρόκλησης σοβαρών απωλειών ακόμα και ανθρώπινων ζωών, αλλά και καταστροφής υποδομών και περιουσιών, εκτός από τη σημαντική καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος.

Επικαλούμαστε την Οικολογική Κίνηση Πάτρας που μιλά σε πρόσφατη επιστολή της για «εκτεταμένη πτώση και εκρίζωση δέντρων που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό στο δασύλλιο της Πάτρας, με συνέπεια να δημιουργείται κίνδυνος για τους περιπατητές αλλά και γενικότερη υποβάθμισή του, λόγω και της συνεπακόλουθης διάβρωσης του επικλινούς εδάφους του».

Η ίδια οικολογική οργάνωση, εξάλλου, αναφέρει σε άλλο κείμενό της πως «τα πολύτιμα αστικά και περιαστικά άλση της Πάτρας αντιμετωπίζουν προβλήματα και επιβάλλεται να γίνουν μελετημένες αλλά ταχείες ενέργειες εκ μέρους του δήμου για να μην επιδεινωθούν και να επανέλθουν σε καλή κατάσταση».