Καταγγελία: Παρανομίες και κακοδιαχείριση από το δήμο Κεφαλονιάς στην παραλιακή ζώνη

Για μια σειρά σοβαρών παραβάσεων από τον δήμο Κεφαλονιάς, όπως κακοδιαχείριση δημοσίου χρήματος, παράνομες κατασκευές, άνομες πράξεις και ρυμοτομικές ατασθαλίες, στην παραλιακή ζώνη από τη Γέφυρα Δεβοσέτου έως τη Λαχαναγορά της πόλης του Αργοστολίου αναφέρονται σε επιστολή τους οι κάτοικοι του ιστορικού κέντρου του Αργοστολίου Κεφαλονιάς. Όπως επισημαίνεται:

῾῾Δια της παρούσας απευθυνόμαστε σε εσάς για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα αναφορικά με κακοδιαχείριση δημόσιου χρήματος, παράνομες κατασκευές, άνομες πράξεις και ρυμοτομικές ατασθαλίες στα εκτελούμενα από το δήμο Κεφαλονιάς έργα ανάπλασης στη παραλιακή ζώνη από τη Γέφυρα Δεβοσέτου έως τη Λαχαναγορά της πόλης του Αργοστολίου.

Με προϋπολογισμό 500.000 ευρώ από χρήματα του δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, ο δήμος Κεφαλονιάς εκτελεί την ανάπλαση της Λαχαναγοράς αν και στη συγκεκριμένη περιοχή η προβλήτα έχει υποστεί καθιζήσεις και σπηλαιώσεις από τους σεισμούς του 2014. Το αρμόδιο υπουργείο ΥΠΟΜΕΔΙ και το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γενική Διεύθυνση Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών, τμήμα Μελετών έργων και εφαρμογών Λιμενικού Τομέα έχουν ενημερώσει εγγράφως το δήμο Κεφαλονιάς για τα προβλήματα καθιζήσεων της προβλήτας και του έχουν επιβάλλει να εξαιρέσει από την ανάπλαση μια ζώνη πλάτους 3 μέτρων σε όλο το μέτωπο της προβλήτας από τη Γέφυρα μέχρι τη Λαχαναγορά.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Αντιημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Κεφαλονιάς, κ. Δ. Λυκούδη τον Οκτώβριο του 2014 στη διαδικτυακή πλατφόρμα ΕΡΤΑ TV και στη δημοσιογράφο Γιάννα Κουλουμπή. Τη συγκεκριμένη συνέντευξη μπορείτε να την ακούσετε στην ηλεκτρονική διευθύνση: http://www.kefalonitikanea.gr/2014/10/blog-post_908.html.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Αντιδήμαρχος λέει ότι του υπουργείο συντάσσει μελέτη για το λιμάνι του Αργοστολίου για την αποκατάσταση των ζημιών του σεισμού και λιμάνι του Αργοστολίου για την αποκατάσταση των ζημιών του σεισμού και αναφέρει χαρακτηριστικά (στο 3ο λεπτό της συνέντευξης) ότι θα χρειαστεί να αντικατασταθούν όλα σχεδόν τα μπλόκια που το απαρτίζουν από την περιοχή της Γέφυρας Δεβροσέτου που ο δήμος προτίθεται να εκτελέσει έργο ανάπλασης.

Κατ᾽ επανάληψη ο πρώην πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, κ. Γεώργιος Τζωρτζάτος, στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και σε συνεντεύξεις του είχε πει ότι το έργο ανάπλασης της Λαχαναγοράς δεν μπορεί να εκτελεστεί γιατί υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τα μπλόκια σε όλη την προβλήτα (σπηλαιώσεις και καθιζήσεις). Έχει αναφέρει ότι πρέπει πρώτα να γίνει Λιμενικό έργο για την αποκατάσταση της ευστάθειας του λιμανιού και μετά να γίνει η ανάπλση. Έχει τονίσει ότι το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γενική Διεύθυνση Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών, τμήμα Μελετών έργων και εφαρμογών Λιμενικού Τομέα, έχει στείλει έγγραφο στο δήμο που του επισημαίνει να μην κάνει την ανάπλαση σε ζώνη πλάτους 3 μέτρων σε όλο το μήκος της προβλήτας.

Αψηφώντας όλα τα παραπάνω ο δήμος Κεφαλονιάς έχει ξεκινήσει το έργο μετά από πιέσεις και συναλλαγές με τον εργολάβο. Η συμφωνία ήταν να δεχτεί ο εργολάβος του έργου της Λαχαναγοράς σε ένα παράνομο λατομείο που διατηρεί στην περιοχή της Λαγκάδας, όλα τα μπάζα από τα άλλα έργα του δήμου που εκτελούνται στην Πλατεία Βαλλιάνου Αργοστολίου και της οδού Π. Βαλλιάνου. Τον προηγούμενο μήνα, μάλιστα, που άρχισε το έργο της Πλατείας Βαλλιάνου Αργοστολίου, μεταφέρθηκαν με παράνομο τρόπο μπάζα στο συγκεκριμένο λατομείο στη θέση Λαγκάδα. Σε αντάλλαγμα της αποδοχής των παράνομων μπάζων, ο δήμος συμφώνησε με τον εργολάβο να του επιτρέψει να κάνει το έργο της Λαχαναγοράς στα προβληματικά και ετοιμόρροπα μπλόκια της προβλήτας του λιμανιού.

Ένα μεγάλο μέρος της ανάπλασης που κάνει ο δήμος θα χρειαατεί σε ένα ή δύο χρόνια να ξηλωθεί για να επισκευαστεί το λιμάνι το λιμάνι. Αυτό λέγεται διασπάθιση δημοσίου χρήματος προς όφελος του εργολάβου και κανενός άλλου.

Οι εργασίες που έχουν γίνει μέχρι τώρα είναι παράνομες. Ο εργολάβος έχει παραβιάσει το ρυμοτομικό σχέδιο του Αργοστολίου και έχει σκάψει μέσα στο οικοδομικό τετράγωνο 185Α χωρίς οικοδομική άδεια. Η πολεοδομία είναι υποχρεωμένη να καταγράψει τις αυθαίρετες εσκαφές να επιβάλλει πρόστιμο στο δήμο. Στο Π.Δ. 10-9-1986/7 – 10-1 ΦΕΚ 934Δ. της έγκρισης πολεοδομικής μελέτης δήμου Αργοστολίου και αναθεώρηση του εγκεκριμένο ρυμοτομικό, σελίδα 9407 του ΦΕΚ υπάρχει οικόπεδο στο οικόπεδο 185Α με συντελεστή δόμησης. Κατά παράβαση του νόμου (δηλαδή του Π.Δ. 10-9-1986/7-10-1986 ΦΕΚ934Δ) η περιοχή του οικοδομικού τετραγώνου 185Α έχεο σκαφτεί από το δήμο με παραβίαση των οικοδομικών γραμμών του οικοδομικού τετραγώνου χωρίς την έκδοση οικοδομικής άδειας και έχει προβλεφτεί αν πλακοστρωθεί σαν λοινόχρηστος χώρος στη μελέτη ανάπλασης.

Η εσκαφή μέσα σε οικοδομικές γραμμές και εντός του οικοδομικού τετραγώνου 185Α μπορεί να γίνει μόνον μετά από την έκδοση οικοδομικής άδειας. Ο δήμος δεν έχει εκδώσει καμία οικοδομική άδεια. Άρα, έχει κάνει αυθαίρετες εσκαφές κατά παράβαση του Νόμου υπ᾽ αριθμό 4067/2012, Νέος Οικοδομικός Κανονισμός, άρθρο 4. Πρέπει να εφαρμοστεί η νομοθεσία περί αυθαίρετων κατασκευών από την υπηρεσία της Πολεοδομίας του δήμου Κεφαλονιάς.

Κάλουμε τη Πολεοδομία δήμου Κεφαλονιάς, την Διευθύντρια, τους Προϊστάμενους και τα στελέχη να εφαρμόσουν την νομοθεσία περί αυθαίρετων κατασκευών στο οικοδομικό τετράγωνο 185Α ρυμοτομικού σχεδίου Αργοστολίου βάσει εγκεκριμένου πολεοδομικού σχεδίου.

Καλούμε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τη Δ/νση Πολεοδομίας, να προστατέψει το εγκεκριμένο σχέδιο της πόλης του Αργοστολίου που εγκρίθηκε με το Π.Δ. 10-9-1986/7-10-1986 ΦΕΚ934Δ και που παρανόμως και χωρίς διαδικασία ο δήμος το τροποποιεί και κάνει πλακόστρωση, χωρίς άδεια εντός οικοδομικών γραμμών του οικοδομικού τετραγώνου 185Α. Η έγκριση, αναθεώρηση ή τροποποίηση ρυμοτομικών σχεδίων, γίνεται με προεδρικό διάταγμα, όπως λέει το άρθρο 31 του Νόμου υπ᾽αριθμ. 4067/2012.

Καλούμε την αρχή πληρωμών του έργου της ανάπλασης της Λαχαναγοράς, το ΔΗμοτικό Λιμενικό Ταμείο, την οικονομική υπηρεσία του δήμου, να σταματήσουν να χρηματοδοτούν και να πληρώσουν με δημόσιο χρήμα αυθαίρετες κατασκευές στο χώρο του οικοδομικού τετραγώνου 185Α. Καλούμε την Ελληνική Αστυνομία να ελέγξει τον εργολάβο και το δήμο Κεφαλονιάς και να σταματήσει αμέσως τα αυθαίρετα έργα στο οικοδομικό τετράγωνο 185Α στη Λαχαναγορά Αροστολίου. Καλούμε τις παραπάνω άρχες να μην πληρώσουν το έργο της ανάπλασης που εκτελείται πάνω σε ετοιμόρροπα μπλόκια της προβλήτας.

Καλούμε κάθε εγκριτική αρχή και τον επίτροπο του ελεγκτικού συνεδρίου να μην συνυπογράψει τη πληρωμή αυθαίρετων κατασκευών και τη διασπάθιση δημόσιου χρήματος στην ανάπλαση της προβλήτας από τη γέφυρα Δεβοσέτου έως της Λαχαναγορά Αργοστολιου. Η χρηματόδοτηση με δημόσιο χρήμα αυθαίρετων κατασκευών είναι παράνομη πράξη.

Καλούμε το υπουργείο περιβάλλοντος και του υπουργείο ΝΑυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γενική Διεύθυνση Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών, τμήμα Μελετών έργων και εφαρμογών Λιμενικού Τομέα να διαβιβάσουν στον εισγγελέα Κεφαλληνίας και στη Γενική Επιθεωρήτρια Δημοσίας Διοίκησης τα έγγραφα τους που αναφέρονται στο έργο της ανάπλασης του λιμένα Αργοστολίου από τη Γέφυρα Δεβοσέτου μέχρι τη Λαχαναγορά και που επιβάλλουν στο δήμο Κεφαλονιάς να μην κάνει ανάπλαση σε ζώνη πλάτους 3 μέτρων σε όλο το μήκος της προβλήτας.

Καλούμε την υπηρεσία προστασίας του περιβάλλοντος της περιφέρειας να ελέγξει τη διαχείριση των μπάζων του έργου. Τα μπάζα ο εργολάβος τα έχει τρίψει και τα χρησιμοποιεί για χώσιμο των σωληνώσεων του έργου. Αυτό είναι παράνομο γιατί τα υλικά αυτά δεν έχουν πιστοποίηση CE. Τα παράνομα υλικά χωρίς CE δεν πρέπει να πληρωθούν με δημόσιο χρήμα. Μια ανεξάρτητη αρχή να πάρει δείγματα από τα ύλικα που έχει χρησιμοποιήσει ο εργολάβος και να τα στείλει για ανάλυση. Θα αποδειχτεί περίτρανα ότι δεν τηρούν τις προδιαγραφές CE. Όσα δεν του κάνουν τα ρίχνει με τρόπο στη θάλασσα μολύνοντας το περιβάλλον, την τροφή των θαλάσσιων χελωνών και μπαζώνοντας τη θάλασσα.

Καλούμε την Εισαγγελία Κεφαλληνίας να επιβλέψει τη τήρηση του Π.Δ 10-9-1986/7-10-1986 ΦΕΚ 934Δ στο χώρο του οικοδομικού τετραγώνου στο χώρο του οικοδομικού τετραγώνου 185Α της πόλης του Αργοστολίου και τις ενέργειες των υπηρεσιών.

Έχουμε βάσιμους λόγους να πιστεύουμε ότι η συγκεκριμένη υπογραφείσα σύμβαση και η εγκεκριμένη μελέτη πρέπει να επανελεγχθούν για τη νομιμότητα τους, γιατί το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γενική Διεύθυνση Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών έχει πει εγγράφως ότι δεν πρέπει να γίνει η ανάπλαση πριν να αλλαχτούν τα μπλοκιά της προβλήτας και γιατί η μελέτη ανάπλασης καταστρατηγεί το οικοδομικό τετράγωνο 185Α. Συντρέχουν λόγοι σοβαρής ζημιάς του Ελληνικού Δημοσίου και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου.

Καλουμε κάθε αρχή κατά αρμοδιότητα να προστατεύσει το Π.Δ 10-9-1986/7-10-1986 ΦΕΚ 934Δ και το δημόσιο συμφέρον από την κατασπατάληση δημόσιου χρήματος. Να τηρηθούν οι νόμοι῾῾.

ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ, ΔΗΜΟΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ, ΚΑΚΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ ΖΩΝΗ, ΑΝΟΜΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ, ΑΤΑΣΘΑΛΙΕΣ, ΓΕΓΥΡΑ ΔΕΒΟΣΕΤΟΥ, ΛΑΧΑΝΑΓΟΡΑ, ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!