καταγγελία-στο-ρουφ-οι-πρόσφυγες-του-ε-875853

Καταγγελία: Στο Ρουφ οι πρόσφυγες του Ελαιώνα χωρίς θέρμανση

Δραματικές οι συνθήκες για τους πρόσφυγες στο στρατόπεδο του Ελαιώνα και ειδικά για αυτούς που «ζουν» στις σκηνές, όπως τονίζει η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα.

Και συνεχίζει: “Ακριβώς γι’ αυτό, 70 περίπου πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στο γήπεδο του Ρουφ.  Ο χώρος όμως, που επέλεξε δήμος και κυβέρνηση να μεταφέρει τους άστεγους πρόσφυγες του Ελαιώνα, δεν έχει θέρμανση και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες τους μια τόσο δύσκολη βραδιά με εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες. Να σημειώσουμε ότι στην προηγούμενη κακοκαιρία που έπληξε την πόλη και ο χώρος άνοιξε για τους άστεγους, κρίθηκε τελικά ακατάλληλος ακριβώς λόγω της έλλειψης θέρμανσης. Οι δυο σόμπες που αναμένονται δεν μπορούν φυσικά να καλύψουν τις ανάγκες σε μια μέρα που η θερμοκρασία βρίσκεται ακόμα και κάτω του μηδενός! Ταυτόχρονα, οι υπόλοιποι 400 σχεδόν πρόσφυγες των σκηνών στοιβάχτηκαν στα υπάρχοντα κοντέινερ του Ελαιώνα μαζί με όσους διέμεναν ήδη σε αυτά. Η κατάσταση και στον ίδιο τον Ελαιώνα είναι πολύ άσχημη. Η παγωνιά και το χιόνι έχει εισβάλει στα παλιά και κακοσυντηρημένα κοντέινερ οξύνοντας τα προβλήματα για μικρά παιδιά, άντρες, γυναίκες, υπερήλικες, για ευπαθείς ομάδες.

Ως Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα επισημάναμε στο ΔΣ στις 15/2 στα εκτός ημερησίας ζητήματα, τους κινδύνους που υπάρχουν από τον επερχόμενο χιονιά για τους αστέγους της πόλης και για τους πρόσφυγες του Ελαιώνα. Καταγγείλαμε μάλιστα, την αναλγησία δήμου και κυβέρνησης επισημαίνοντας ότι οι πρόσφυγες που έχουν εκδιωχθεί από τα νησιά ζουν σε καλοκαιρινές σκηνές κάμπινγκ μέσα στον Ελαιώνα, πράγμα εξαιρετικά επικίνδυνο για τις καιρικές συνθήκες που έρχονται!

Δηλώσαμε ότι γνωρίζουμε όλα αυτά από την επίσκεψη που πραγματοποιήσαμε πριν 20 μέρες στον Ελαιώνα. Στην ανακοίνωσή μας τότε εκτός των άλλων γράφαμε: «…Τα παραπάνω μόνο τυχαία δεν είναι, αφού στόχο έχουν να αποσιωπηθούν οι συνθήκες του στρατοπέδου οι οποίες είναι φανερό ότι έχουν επιδεινωθεί. Συγκεκριμένα, η κατάσταση των κοντέινερ έχει χειροτερέψει, ενώ οι πρόσφυγες που έχουν έρθει από τα νησιά στοιβάζονται σε σκηνές μία και δύο οικογένειες, σε αυτοσχέδιους χώρους με πανιά και ξύλα για την κάλυψη βασικών αναγκών, σε πολύ δύσκολες συνθήκες…»

Στην απάντηση της η αρμόδια αντιδήμαρχος διέψευσε τις καταγγελίες μας διαβεβαιώνοντας ότι  «…οι σκηνές που χρησιμοποιούνται είναι χειμερινές σκηνές και έχουν διανεμηθεί όσο το δυνατό περισσότερα sleeping bags  και κουβέρτες…».

Λίγες ώρες αργότερα οι σκληρές εικόνες αποκάλυψαν την αλήθεια για τον Ελαιώνα.

Είναι ξεκάθαρο ότι η απαξίωση των ζωών τόσων και τόσων ανθρώπων δεν είναι προϊόν αδιαφορίας ή απλά κακής διαχείρισης. Αντίθετα, αποτελεί συνειδητή πολιτική επιλογή και κατεύθυνση της ΕΕ και των κυβερνήσεων, οι οποίες μέσα από την επιδείνωση των συνθηκών στις δομές αλλά και τις επαναπροωθήσεις στέλνουν αποτρεπτικό μήνυμα για όσους προσπαθήσουν να περάσουν τα σύνορα.

Ως «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα» διεκδικούμε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων μέσα στις γειτονιές μας σε σπίτια με αξιοπρεπείς συνθήκες και πλήρως ενταγμένοι σε ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα πρόνοιας, εκπαίδευσης, εργασίας και ασφάλισης. Οι γειτονιές μας είναι χώροι που αξίζει να ζήσουμε όλοι μαζί και όχι χώροι άλωσης από το τουριστικό κεφάλαιο με ημιάνεργο εργατικό δυναμικό. Στις γειτονιές μας χρειάζεται να ενισχυθούν οι υπηρεσίες πρόνοιας, η ψυχική υγεία, η εκπαίδευση.

Απαιτούμε να ανοίξουν τώρα θερμαινόμενοι χώροι, να επιταχθούν κλειστά ξενοδοχεία για τους άστεγους ντόπιους, πρόσφυγες, μετανάστες.

Διαμονή των προσφύγων σε κατοικίες με αξιοπρεπείς συνθήκες στέγασης μέσα στις πόλεις μας. Όχι στη γκετοποίηση.

  • Να συνεχιστούν και να επεκταθούν τα προγράμματα στέγασης για όλους τους αιτούντες άσυλο και τους αναγνωρισμένες/ους πρόσφυγες, όπως και για κάθε άστεγο. Διαμονή σε κατάλληλα καταλύματα πάντα μέσα σε κατοικημένες περιοχές για μεταβατικό περιορισμένο χρόνο μέχρι την εγκατάσταση όλων σε διαμερίσματα και κατοικίες. Να αναλάβουν τις ευθύνες τους η κυβέρνηση, οι Περιφέρειες και οι Δήμοι.
  • Άσυλο για όλα τα θύματα των πολέμων και των διώξεων. Όχι στις καθυστερήσεις και τον πλαστό αποχαρακτηρισμό χωρών από εμπόλεμες.
  • Ελευθερίες και πρόσβαση στην υγεία (χορήγηση ΑΜΚΑ σε όλους), στην παιδεία, στην εργασία, στην πρόνοια με ίσα δικαιώματα.
  • Απεγκλωβισμός από τα νησιά, όχι σε κλειστά ή «ανοικτά» στρατόπεδα-φυλακές, όχι στη γκετοποίηση.
  • Όχι σε απελάσεις, επαναπροωθήσεις, απωθήσεις.
  • Ελεύθερη μετακίνηση σε όποια περιοχή ή χώρα θέλουν να μείνουν. Όχι σε φράκτες στον Έβρο και το Αιγαίο. Ανεμπόδιστη είσοδος στη χώρα μας και σε όλες τις χώρες στους πρόσφυγες και δυνατότητα υποβολής αιτήσεων ασύλου.
  • Καμιά συμμετοχή της χώρας στους πολεμικούς σχεδιασμούς και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Έξω οι βάσεις και το ΝΑΤΟ.

Να απομονώσουμε τις φασιστικές, ρατσιστικές και ξενοφοβικές φωνές. Οι πρόσφυγες- μετανάστες δεν είναι οι εχθροί μας, είναι τα κατεξοχήν θύματα πολέμων, ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και ακραίας φτώχειας. Εχθρός μας είναι οι κυρίαρχες πολιτικές, ο ιμπεριαλισμός, οι πόλεμοι. Η ΕΕ, οι ΗΠΑ και τα αντιδραστικά τοπικά καθεστώτα είναι συνυπεύθυνοι για το μακελειό στη Μ. Ανατολή και οφείλει να ανοίξει άμεσα τα σύνορά της για τους πρόσφυγες.”