Καταγγελία: Παιδότοπος, κίνδυνος για τα παιδιά

Την άσχημη εμπειρία που αποκόμισε από την επίσκεψή της στον παιδότοπο, το σπίτι Παιχνιδιού Σβούρα, με τον άνδρα της τον τρίχρονο γιο της, τον συνομήλικο φίλο του και τη μαμά του έκανε γνωστή μια μητέρα η οποία από την επίσκεψη στον συγκεκριμένο παιδότοπο αποκόμισε πολλά παράπονα. Αναλυτικά η καταγγελία της μητέρας αναφέρει τα εξής:

Στα μέσα  Οκτωβρίου, ο σύζυγός μου κι εγώ, μαζί με με τον τρίχρονο γιό μας, τον συνομήλικο φίλο του και τη μαμά του, επισκεφθήκαμε για πρώτη φορά το σπίτι Παιχνιδιού Σβούρα.
Παραθέτω την εμπειρία μας, η οποία σε λιγότερο από μία ώρα εξελίχθηκε σε πάρα πολύ δυσάρεστη: Αρχικά, ο υπεύθυνος του χώρου μάς υποδέχθηκε πολύ φιλόξενα, καθησυχάζοντάς μας ότι τα παιδιά είναι απόλυτα ασφαλή, να είμαστε ήσυχοι γι’ αυτό, να  μην έχουμε το άγχος κάθε λεπτό να τα επιβλέπουμε και να απολαύσουμε το απόγευμά μας, εμείς στο τραπέζι που είχαμε «κρατήσει» και τα παιδιά στο παιχνίδι τους.  Άλλωστε, όπως αναφέρεται και στη σελίδα του χώρου στο facebook «υπάρχει πάντα επίβλεψη των παιδιών από έμπειρους παιδαγωγούς» και ,πράγματι, εμείς είδαμε τουλάχιστον πέντε κυρίες που φαίνονταν να βρίσκονται εκεί γι’ αυτόν τον λόγο.
Ωστόσο, παρά τη διαβεβαίωση του υπευθύνου ότι τα παιδιά είναι ασφαλή, καθίσαμε σε σημείο που μπορούσαμε να επιβλέπουμε τα παιδιά, τα οποία έπαιζαν έξω, στον κήπο.
Κάποια στιγμή, τα παιδιά πήγαν στο σκάμμα της αυλής, το οποίο δεν ήταν στο οπτικό μας πεδίο.
Για μόνο λίγο περισσότερο από πέντε λεπτά, κανείς από τους τρεις ενήλικες (εγώ, ο σύζυγός μου και η μητέρα του άλλου αγοριού) δεν βγήκε έξω να επιβλέψει τα παιδιά.
Ξαφνικά, ακούσαμε δυνατές φωνές –στην αρχή νομίσαμε ότι ήταν θόρυβος από μεγαλύτερα παιδιά—και εγώ μαζί με τη μητέρα του άλλου παιδιού βγήκαμε έξω.
Στο σκάμμα καθόταν μια γυναίκα, η οποία κρατούσε σφιχτά ένα μωρό, όχι πάνω από 6-7 μηνών. Σε κατάσταση πλήρους υστερίας και κυριολεκτικά εκτός ελέγχου, φώναζε στον τρίχρονο γιό μου, ο οποίος, μαζί με το άλλο τρίχρονο παιδάκι, είχαν μείνει εμβρόντητοι.
Όταν ανήσυχοι και ξαφνιασμένοι προσπαθήσαμε να μάθουμε τι συμβαίνει, η γυναίκα, η οποία βρισκόταν πραγματικά σε αλλοφροσύνη, γι’ αυτό και αργήσαμε να καταλάβουμε τι έλεγε, μας είπε στον ίδιο τόνο και στην ίδια ένταση, ότι ο τρίχρονος γιος μου είχε τραβήξει τα μαλλιά του μωρού της, καθώς εκείνη και το  παιδί της ήταν μέσα στο σκάμμα.
Ο υπεύθυνος μάς συνέστησε με χαμόγελο να χαλαρώσουμε και  να ηρεμήσουμε και να «μη χαλάσουμε το απόγευμά μας». Επίσης, αντί να ζητήσει από τη γυναίκα με το μωρό να αποσυρθεί άμεσα από το χώρο, προθυμοποιήθηκε να μην μας χρεώσει την είσοδο.

Όταν συνήλθαμε από το σοκ, διερωτηθήκαμε με τον άντρα μου, πού ακριβώς είναι οι έμπειροι παιδαγωγοί, όταν, στην προκειμένη περίπτωση, ένας ενήλικας σε κατάσταση υστερίας παραφέρεται για συνεχή ώρα, φωνάζοντας σε ένα τρίχρονο παιδί. Οι κυρίες, που εργάζονταν το συγκεκριμένο απόγευμα ως επιβλέπουσες, έκαναν νωρίτερα παρατήρηση στα δύο τρίχρονα όταν τους έφυγε λίγη άμμος έξω από το σκάμμα, αλλά δεν μπόρεσαν να χειριστούν και να τερματίσουν ως επαγγελματίες ένα επεισόδιο που ήταν πραγματικά σοβαρό.
Διερωτηθήκαμε, επίσης, εάν επιτρέπονται μωρά κάτω του έτους σε χώρους όπως το σκάμμα του κήπου της Σβούρας, που είναι εξαιρετικά μικρό, άρα πολύ εύκολα υπάρχει συνωστισμός και επομένως και κίνδυνος.

Όλες αυτές τις παρατηρήσεις, τις απέστειλα στη σελίδα του παιδότοπου και ο υπεύθυνος δημοσίευσε ένα γενικό κείμενο -που ωστόσο δεν έδινε καμία σοβαρή απάντηση-, δίνοντας έμφαση στο ότι το μωρό δεν ήταν 7 μηνών, αλλά ενάμιση έτους και ότι είχα κάνει λάθος στον υπολογισμό της ηλικίας του- λες και αυτό ήταν το πρόβλημα.

Κατόπιν, όμως, δέχθηκε σχόλιο από αναγνώστρια της απάντησής του, ότι, σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, παιδιά κάτω των 2μιση ετών απαγορεύονται στους παιδότοπους.

Φίλοι γονείς που θέλησαν να διαβάσουν το περιστατικό, με ενημέρωσαν την επόμενη μέρα ότι οι απαντήσεις εκ μέρους του παιδότοπου είχαν διαγραφεί. Είχα αποφασίσει, να μην ασχοληθώ περαιτέρω, αλλά επανήλθα, γιατί διαπίστωσα κι εγώ με έκπληξη ότι όντως είχαν διαγραφεί.

Τόσο εγώ όσο και άλλος αναγνώστης του περιστατικού, ρωτήσαμε δημόσια πάλι τους υπευθύνους του παιδότοπου, γιατί απέσυραν τις απαντήσεις τους. Καμία απάντηση πάλι.

Κι όχι μόνο διέγραψαν την απάντηση που οι ίδιοι είχαν δώσει, αλλά άλλαξαν και το σύστημα
που γίνονται οι κριτικές στην ιστοσελίδα τους.

Παραθέτω την εμπειρία μας από τον παιδότοπο το σπίτι παιχνιδιού Σβούρα, γιατί θεωρώ ότι επιχειρήσεις που έχουν να κάνουν με τον κόσμο των παιδιών οφείλουν να είναι πολύ παραπάνω προετοιμασμένες και άκρως αδιαπραγμάτευτα  να παρέχουν αξιοπιστία, ασφάλεια και ειλικρίνεια.

ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ, ΠΑΙΔΙΑ, ΚΙΝΔΥΝΟΣ, ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ, ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!