Καταγγελία -Κορυδαλλός: Παρακρατούνται χρήματα θέρμανσης των σχολείων από τον Δήμο

Σε καταγγελίες κατά της Δημοτικής αρχής του Δήμου Κορυδαλλού, τόσο ο Σύλλογος Γονέων Μαθητών Κορυδαλλού, όσο και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών. Οι δύο σύλλογοι κατηγορούν τον Δήμο για  παρακράτηση των χρημάτων της θέρμανσης των σχολείων και για κακή διαχείρηση.

Συγκεκριμένα ο Σύλλογος Γονέων με ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:

Στην Σχολική Επιτροπή (Σ.Ε.) της Α/βάθμιας εκπαίδευσης της 10/2/2020 βρεθήκαμε αντιμέτωποι για ακόμη μια φορά, και με την νέα διοίκηση Χουρσαλά-Δημόπουλου, με ένα απαράδεκτο γεγονός: την παρακράτηση των χρημάτων της θέρμανσης των σχολείων. Δηλώσαμε ρητά την αντίθεσή μας σε τέτοιες τακτικές που αφήνουν τα σχολεία χωρίς χρήματα. 

Η νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία των σχολικών επιτροπών είναι ξεκάθαρη. Καμιά Σχολική Επιτροπή δεν έχει δικαίωμα να κρατήσει τα χρήματα που είναι για την θέρμανση των παιδιών μας. 

Αντί η διοίκηση Χουρσαλά-Δημόπουλου, να ακολουθήσει μια πολιτική για την ικανοποίηση των αναγκών των σχολείων, (όπως εξάλλου είχε διακηρύξει όταν ήταν στην αντιπολίτευση), τώρα παίρνει μέτρα ενάντια σε αυτά. 

Στην ήδη πενιχρή χρηματοδότηση των σχολείων, η Δημοτική Αρχή παρακρατεί τα λίγα χρήματα που έρχονται για την θέρμανση, προσπαθώντας να φτιάξει πλεόνασμα στο ταμείο της Σ.Ε. Α/βάθμιας. Δεν μπορεί, στον 21ο αιώνα, να μιλάμε για σχολικό μάθημα με 

Σελίδα 1 από

όρους μεσαίωνα. Τα παιδιά μας και οι εκπαιδευτικοί, δεν μπορούν να κάνουν μάθημα με τέτοιες συνθήκες κι ούτε είναι αυτό το σχολείο που έχουμε ανάγκη. 

Τέσσερις περίπου μήνες μετά την διαμαρτυρία στο Δημ. Συμβούλιο για το σύνολο των προβλημάτων στα σχολεία της πόλης και την υποχρηματοδότηση, εξακολουθεί να μην έχει διάθεση να λύσει κανένα από τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γονείς κι εκπαιδευτικοί. 

Βέβαια, με τη σειρά της, κι αυτή η διοίκηση, έχει καλλιεργήσει το πνεύμα σε γονείς και στους συλλόγους τους να βάζουν το χέρι στην τσέπη για να καλύψουν τις ανάγκες από χαρτιά και αντισηπτικά μέχρι μπογιές και πλαστελίνες. Αντί λοιπόν να δοθεί έκτακτο κονδύλι για τις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν, παρακρατεί ακόμη και το κονδύλι από το κράτος. 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από την Δημοτική Αρχή 

  • Άμεσα να καταβληθούν τα χρήματα της θέρμανσης στα σχολεία χωρίς καθυστερήσεις – χωρίς παρακρατήσεις 
  • Έκτακτο κονδύλι για τις αυξημένες λειτουργικές ανάγκες 

Καλούμε γονείς και εκπαιδευτικούς, κάθε εργαζόμενο, να παλέψει για Δημόσιο και Δωρεάν σχολείο. 

Ούτε ένα ευρώ από τις τσέπες των γονιών για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων 

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ και ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ 

  • Δημόσιο και δωρεάν σχολείο 
  • ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΜΑΣ. 
  • Αύξηση της χρηματοδότησης στις σχολικές επιτροπές – Κατάργηση ΦΠΑ στις αγορές των σχολικών επιτροπών. ΔΩΡΕAN θέρμανση, φως, νερό, τηλέφωνο για τα σχολεία. 
  • Όχι στην εμπορευματοποίηση της παιδείας. Καμιά επιχειρηματική δράση μέσα στα σχολεία, καμιά παρέμβαση ιδιωτικών συμφερόντων, εκκλησίας, ΜΚΟ 
  • Δωρεάν σίτιση για όλα τα παιδιά, με ευθύνη του κράτους και του Δήμου, χωρίς την εμπλοκή «φιλάνθρωπων» M.K.O. και εκκλησίας. 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ

Με την σειρά του και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών απαιτεί την εφαρμογή του νόμου για τη λειτουργία των σχολικών επιτροπών και αναφέρει τα εξής:

 

Γεγονότα, που προκύπτουν από την τελευταία συνεδρίαση της σχολικής επιτροπής της πρωτοβάθμιας και από τη συνάντησή μας με τον Δήμαρχο Κορυδαλλού και τον Αντιδήμαρχο Παιδείας μας προβληματίζουν έντονα. 

Τα χρήματα για τη θέρμανση, 40.000 ευρώ, έπρεπε εδώ και αρκετό καιρό να αποδοθούν στα σχολεία, κάτι που έγινε στη σχολική επιτροπή της δευτεροβάθμιας. Αντί αυτού δόθηκαν μόνο 10.000 ευρώ με απόφαση της σχολικής επιτροπής και τα υπόλοιπα 30.000 παρακρατήθηκαν ή αν θέλουμε να παίξουμε με τις λέξεις δεν αποδόθηκαν και αναφέρθηκε ότι θα δοθούν εν καιρώ. Για το θέμα αναγκάστηκαν διευθυντές/τριες σχολείων να απευθυνθούν εγγράφως στη Δημοτική αρχή για να τα ζητήσουν για το σχολείο τους!!! 

Το ψευδοδίλλημα που τέθηκε στη σχολική επιτροπή «ή θα μείνουν απλήρωτες οι καθαρίστριες ή θα δοθούν τα χρήματα» οδήγησε και συναδέλφους, μέλη του συλλόγου μας, να υπερψηφίσουν την πρόταση. Ήδη μέλος μας έχει αποστείλει στο Υπουργείο Εσωτερικών ερώτημα για το παραπάνω γεγονός. 

Τα χρήματα δεν αποδόθηκαν όλα όπως όφειλε να γίνει. Τις πρακτικές αυτές τις είχαν καταγγείλει στο παρελθόν αυτοί που τώρα τις εφαρμόζουν, όταν μιλούσαν ως αντιπολίτευση και όχι ως δημοτική αρχή. 

Τελικά θέλουμε να αλλάξουν αυτές οι πρακτικές ή θα συνεχίζονται; 

Πάγια θέση μας είναι ότι τα χρήματα πρέπει να αποδίδονται όπως έρχονται από την κεντρική διοίκηση και μαζί με τη δημοτική αρχή να διεκδικήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα, ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα σχολεία μας. 

Ναι, τα σχολεία από τη στιγμή που πήραν τα χρήματα στα χέρια τους έχουν αποθεματικό γιατί γίνεται σωστή διαχείριση από τους διευθυντές και διευθύντριες των σχολείων! Δεν κατανοούμε γιατί αυτό είναι πρόβλημα. Μας κατηγορεί μήπως ο δήμαρχος ότι δεν τα σκορπάμε ή ότι έχουμε και ζητάμε κι άλλα; Συμφωνεί με το ψευδές έγγραφο, όπου ο πρώην εντεταλμένος παιδείας δήλωσε πως τα χρέη που υπάρχουν από 01/01/2018 και μετά δημιουργήθηκαν από τα ίδια τα σχολεία; Όλοι γνωρίζουν πότε ανέλαβαν τη διαχείριση των χρημάτων τα ίδια τα σχολεία! 

Ακόμη, υπάρχουν χρέη προς τα σχολεία από τον δήμο για τα χρήματα από τη σίτιση της περσινής χρονιάς, ενώ για τη φετινή δεν έχει απαντηθεί πώς θα πληρωθεί! 

Στον προϋπολογισμό του 2020 υπάρχουν χρήματα που αφορούν επισκευές, συντηρήσεις, προμήθειες και από αυτά τα χρήματα πρέπει να πληρώνονται οι αντίστοιχες δαπάνες και όχι από τα χρήματα για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων! Η απάντηση «έχετε λεφτά στο αποθεματικό να τα πληρώσετε και αν χρειαστείτε για τη θέρμανση θα σας δώσουμε» δεν μας ικανοποιεί! Τα χρήματα αυτά ανήκουν στα σχολεία και δεν μας δίνονται χαριστικά! Ας σταματήσουμε να παίζουμε με τις λέξεις και ας δούμε την ουσία λοιπόν . Είναι προφανές ότι, αντί να αλλάξουν προς το καλύτερο τα πράγματα ακολουθούνται οι ίδιες αναποτελεσματικές πρακτικές του παρελθόντος και κάτι τέτοιο δεν θα μείνει αναπάντητο σε καμία περίπτωση από το σωματείο μας. 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ, ΘΕΡΜΑΝΣΗ, ΧΡΗΜΑΤΑ, ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ, ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΥΝΤΑΙ, ΣΧΟΛΕΙΩΝ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!