καταγγελία-δ-αγίας-βαρβάρας-αυθαιρεσ-634815

Καταγγελία-Δ. Αγίας Βαρβάρας: Αυθαιρεσία & κατάργηση των κανονισμών των Παιδικών Σταθμών

Οι Αγωνιστικές κινήσεις-συσπειρώσεις στους ΟΤΑ, με ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν τον Δήμαρχο Αγίας Βαρβάρας, κ. Λάμπρου Μίχου, για αυθαιρεσία και για  καταστρατήγηση του Πρότυπου Κανονισμού Λειτουργίας Δημοτικών Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

Καταδικάζουμε απερίφραστα  και καταγγέλλουμε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την Δημαρχιακή αυθαιρεσία του κ.Λάμπρου Μίχου (Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας) που προχωρά  στην  καταστρατήγηση του Πρότυπου Κανονισμού Λειτουργίας Δημοτικών Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών.

Σύμφωνα με έγγραφο που μοιράζεται στους γονείς που έχουν τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου ο κ. Μίχος επιθυμεί να «εξυπηρετήσει» κατά τις διακοπές των Χριστουγέννων  τους γονείς ανοίγοντας κάποιον παιδικό σταθμό, αδιαφορώντας για τον εάν το προσωπικό των παιδικών σταθμών είναι και αυτοί γονείς, αγνοώντας την παιδαγωγική προσέγγιση που προστάζει τουλάχιστον  τις μέρες αυτές τα παιδιά να βρίσκονται με την οικογένειά τους, τσαλαπατώντας κάθε εργασιακό δικαίωμα, αγνοώντας το άρθρο 7 παράγραφο 3 του Πρότυπου Κανονισμού Λειτουργίας Δημοτικών Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών ΦΕΚ 4249/5-12-2017.

Είναι πολλές οι Δημοτικές αρχές οι οποίες  εκμεταλλευόμενες τις πραγματικές ανάγκες των γονιών που δουλεύουν εξαντλητικά αλλά και την ομηρία και την ανασφάλεια των συμβασιούχων, προσπαθούν να ροκανίσουν τον πρότυπο κανονισμό είτε λειτουργώντας  παιδικό σταθμό κατά τις εορτές Χριστουγέννων και Πάσχα, είτε παρατείνοντας το ωράριο λειτουργίας τους, είτε αδιαφορώντας για την αναλογία παιδιών προσωπικού αλλά και για τις αναγκαίες ειδικότητες που οφείλουν να υπάρχουν μέσα στους παιδικούς σταθμούς.

Όλα αυτά τα χρόνια οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς της Αγ. Βαρβάρας (ΙΔΑΧ, ΕΣΠΑ, αορίστου, μόνιμοι κ.α.) με αυταπάρνηση, με συνέπεια, με αξιοσέβαστο επαγγελματισμό, με ήθος και με αξιοπρέπεια  προσπαθούν να κρατήσουν  ψηλά το  επίπεδο των παιδικών σταθμών, παρά την υποστελέχωση της υπηρεσίας, παρά το ότι, για παρατεταμένο  χρονικό διάστημα, οι περισσότεροι συμβασιούχοι παρέμεναν 4 και 5 μήνες απλήρωτοι και παρά την εξαντλητική  πίεση της δουλειάς. Οι εργαζόμενοι δεν σταμάτησαν  ποτέ να παρέχουν τις υπηρεσίες τους γνωρίζοντας την ζωτικής σημασίας που έχει  ένα αρμονικό και σταθερό περιβάλλον για τα παιδιά και τις οικογένειές  τους.

Καλούμε τους γονείς να γυρίσουν την πλάτη σε τέτοιους είδους αυταρχικές και παράνομες αποφάσεις, να σταθούν αλληλέγγυοι στο παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό των παιδικών σταθμών που φροντίζουν και εκπαιδεύουν καθημερινά τα παιδιά τους και να περάσουν όμορφες στιγμές με τα παιδιά τους τις γιορτινές αυτές μέρες. 

Είμαστε σίγουροι ότι οι συνάδελφοι/σσες –  η Προϊσταμένη Διεύθυνσης Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, η  Προϊσταμένη Τμήματος Προσχολικής Αγωγής, οι Προϊσταμένες των παιδικών σταθμών  αλλά και το σύνολο των εργαζομένων – με την στήριξη των συνδικαλιστικών τους οργάνων θα υπερασπιστούν τον παιδαγωγικό  ρόλο της υπηρεσίας, τα δικαιώματα των παιδιών και των εργαζομένων ώστε να μην πάρουν διαστάσεις επιδημίας  και σε άλλους δήμους τέτοια φαινόμενα. Καλούμε την τοπική κοινωνία μαζί με τους εργαζόμενους να αγωνιστούν από κοινού για την μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων των παιδικών σταθμών που δουλεύουν τόσα χρόνια, για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ώστε να στελεχωθούν επαρκώς όλα τα τμήματα, για δημόσιους δωρεάν παιδικούς σταθμούς, ώστε κανένα παιδί να μην μένει εκτός παιδικού σταθμού, αλλά  και η λειτουργία τους να μην εξαρτάται από τα Ευρωπαϊκά κονδύλια (ΕΣΠΑ) ή από ιδιωτικές πρωτοβουλίες.

Τέλος καλούμε τον Δήμαρχο  να ανακαλέσει άμεσα  την απόφασή του για το άνοιγμα των παιδικών σταθμών με το προσωπικό του Δήμου  κατά τις εορτές των Χριστουγέννων και να σεβαστεί τον Πρότυπο Κανονισμό Λειτουργίας Δημοτικών Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών.