Δήμος Αγρινίου: Αγωγές πολιτών για ασυντήρητα-επικίνδυνα φρεάτια

Σε αγωγές εναντίον του δήμου Αγρινίου επιλέγουν να προχωρήσουν πολίτες, οι οποίοι προσφεύγουν στην δικαιοσύνη με αφορμή την άσχημη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα φρεάτια στο δήμο, με την πλειοψηφία αυτών να είναι ασυντήρητα, προκειμένου να βρουν το δίκιο τους. Αυτό αναφέρει σε ρεπορτάζ του το agriniosite.gr, το οποίο ανοίγει τον φάκελο των οικονομικών διεκδικήσεων των πολιτών από το δήμο Αγρινίου. Κι αυτό γιατί, όπως υποστηρίζεται, ῾῾οι πολίτες μπορούν να αποζημιωθούν για τις πράξεις και τις παραλείψεις της Δημοτικής Αρχής και να εξαναγκάσουν το Δήμο Αγρινίου να πληρώσει όταν τους χρωστάει. Γιατί αποζημίωση επιδικάζεται για τις φονικές παγίδες στους δρόμους και γενικότερα  για κάθε υπαίτια συμπεριφορά του Δήμου.

Ήδη σειρά δικαστικών αποφάσεων  δρομολόγησαν δικαίωμα αποζημίωσης και οι οποίες στηρίχθηκαν  στο σκεπτικό πως ο Δήμος Αγρινίου υποχρεούται να συντηρεί- επιδιορθώνει και όχι να αδιαφορεί!

Πολίτες διαμαρτυρήθηκαν στο Δήμο Αγρινίου για ζημιές που προκλήθηκαν στα αυτοκίνητά τους από επικίνδυνα- ασυντήρητα φρεάτια, για τραυματισμό που υπέστησαν και όσες τελεσιδίκησαν αποζημιώθηκαν!! Θα μπορούσε να πει λοιπόν κανείς ότι αποφάσεις που έχουν τελεσιδικίσει αποτελούν ισχυρό δεδικασμένο που ανοίγει την πόρτα για τυχόν ζημιές που έχουν υποστεί δημότες, με υπαιτιότητα δράσεις του Δήμου Αγρινίου.

Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις πολιτών, οι οποίες άλλες είναι τελεσίδικες και άλλες όχι. Ιδού τρεις χαρακτηριστικές περιπτώσεις που αξιώνουν αποζημίωση από το Δήμο Αγρινίου

  • Η μία περίπτωση αφορά το ποσό των 3.450,00€, με τον νόμιμο τόκο εξαιτίας της καταστροφής του αυτοκινήτου ενός συμπολίτη μας  στην περιοχή του Πανεπιστημίου και του ελαφρού τραυματισμού του, συνέπεια μη ασφαλισμένου φρεατίου.
  • Η δεύτερη περίπτωση αφορά  ποσό, 150,00 ευρώ ως αποζημίωση  για τη φθορά που υπέστησαν στις 28/10/2015 τα δύο αριστερά λάστιχα ενός οχήματος από μεταλλικό φρεάτιο που προεξέχει στην άκρη του πεζοδρομίου .
  • Στην τρίτη περίπτωση, κάτοικος Αγρινίου υπέβαλε ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αγρινίου, στις 13/2/2015 μηνυτήρια αναφορά  κατά του Δήμου Αγρινίου και κατά παντός υπευθύνου για σωματική βλάβη που υπέστη την 9/2/2015 και συγκεκριμένα κάταγμα κεφαλής βραχιαίας, συνεπεία πτώσης επί του πεζοδρομίου της δημοτικής οδού Κύπρου, λόγω υφιστάμενων βιδών – αναμονών, μετά την αφαίρεση προϋπάρχοντος στύλου δημοτικού φωτισμού.Η συγκεκριμένα κυρία  υπέβαλε ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αγρινίου,  μηνυτήρια αναφορά  κατά του Δήμου Αγρινίου  για σωματική βλάβη που υπέστη την 9/2/2015 και συγκεκριμένα κάταγμα κεφαλής βραχιαίας συνεπεία πτώσης επί του πεζοδρομίου και ζητά την καταβολή αποζημίωσης από την παραπάνω αιτία, συνολικού ποσού 11.800 ευρώ (200 ευρώ για φυσικοθεραπείες, 700 ευρώ για απώλεια εισοδημάτων, 900 ευρώ για την πρόσληψη βοηθού και  10.000 ευρώ για ηθική βλάβη)

Άρα θα πρέπει να γνωρίζετε ότι:

  • Σύμφωνα με το νόμο, οι δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για τη συντήρηση του οδοστρώματος των δημοτικών οδών, προκειμένου να διασφαλίζεται η ασφαλής κυκλοφορία των πεζών και των οχημάτων που χρησιμοποιούν τις οδούς αυτές.
  • Σε περίπτωση δε ζημίας που επήλθε συνεπεία παραλείψεως των αρμοδίων οργάνων του Δήμου να συμμορφωθούν με την παραπάνω υποχρέωση, ο Δήμος ευθύνεται σε αποζημίωση του ζημιωθέντος.
  • Υπαίτιος του ατυχήματος είναι ο εναγόμενος Δήμος, ο οποίος δεν φρόντισε να αποκαταστήσει δια των οργάνων του τη λακκούβα στο οδόστρωμα δημοτικής οδού, για τη συντήρηση της οποίας είναι αρμόδιος, ούτε τοποθέτησε πριν από αυτήν τις κατάλληλες πινακίδες, ώστε να προειδοποιούνται οι οδηγοί για την ύπαρξη αυτής.

Αν η ζημιά που πάθατε οφείλεται σε κακοτεχνία δημόσιου έργου που έχει ανατεθεί σε ιδιώτη εργολάβο, ευθύνεται παράλληλα με το Δημόσιο και ο ίδιος ο εργολάβος ή η εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο, οι ιδιώτες εργολάβοι ασφαλίζουν τα έργα τους για αστική ευθύνη, έτσι θα αποζημιωθείτε σχετικά εύκολα και σύντομα για την ζημιά που πάθατε, καθώς οι περιπτώσεις αυτές εκδικάζονται στα κανονικά πολιτικά δικαστήρια.

Η διαδικασία την οποία πρέπει να ακολουθήσετε για να απατήσετε αποζημίωση είναι η εξής:

  1. Καλέστε την Τροχαία προκειμένου να καταγράψει και επίσημα το συμβάν.
  2. Φωτογραφίστε ακόμα και με το κινητό σας την κακοτεχνία και τις ζημιές που έχετε υποστεί. Αν μπορέσετε, τραβήξτε μια φωτογραφία όπου θα φαίνεται η αιτία του ατυχήματος: η τρύπα δηλαδή στον δρόμο, τη μεγάλη λακκούβα ή τα έργα για τα οποία δεν προειδοποιούν πινακίδες σήμανσης. Καλό θα είναι επίσης να φωτογραφίσετε μια σημερινή εφημερίδα για παν ενδεχόμενο απόδειξης της ζημίας καθώς η τροχαία δεν πρόκειστε να βγάλει φωτογραφίες.

3. Ενημερωθείτε από την τροχαία ή τον δήμο σε ποιον ανήκει ο συγκεκριμένος δρόμος (στο δημόσιο ή σε τοπική αρχή)

4. Ενημερώστε αμέσως την ασφαλιστική σας εταιρεία ώστε να αποστείλει την φροντίδα ατυχήματος για να καταγράψει τις ζημιές στο όχημά σας και να βγάλει τις απαραίτητες φωτογραφίες. Ανάλογα με την κάλυψη που έχετε κι αν έχετε πληρώσει ασφάλιστρα και για δικαστική-νομική κάλυψη, ενδέχεται η εταιρία σας να δεχθεί να αναλάβει τη δικαστική διαδικασία και την υποστήριξή σας.

5. Αν υπάρχει τραυματισμός το ΕΚΑΒ για να επιβεβαιωθεί. Εάν απαιτείτε πηγαίνετε σε δημόσιο νοσοκομείο για να πάρετε ιατρική βεβαίωση για σωματική βλάβη.

  1. Συνεννοηθείτε με τον δικηγόρο σας εντός 24 ορών και στείλτε εξώδικο προς τον αρμόδιο φορέα το οποίο θα γράφει πως επιφυλάσσεστε για κάθε νόμιμο δικαίωμα σας.
  2. Σε περίπτωση που ο αρμόδιος φορέας δεν ανταποκριθεί εντός 2 ημερών, καταθέστε αμέσως ασφαλιστικά μέτρα και αγωγή με την απαίτηση του ποσού που αντιστοιχεί στην αποζημίωσή σας.

8. Εάν είναι δυνατόν φροντίστε να υπάρχουν μάρτυρες οι οποίοι βρίσκονταν στο σημείο την ώρα εκείνη του ατυχήματος῾῾.

ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ, ΠΟΛΙΤΕΣ, ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ, ΦΡΕΑΤΙΑ, ΑΓΩΓΕΣ, ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ, ΑΣΥΝΤΗΡΗΤΑ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!