δ-ραφήνας-παράνομη-βόσκηση-στα-καμένα-269760

Δ. Ραφήνας: Παράνομη βόσκηση στα καμένα της Πεντέλης

Το θέμα της παράνομης βόσκησης στις καμένες δασικές εκτάσεις, φέρνει στο προσκήνιο της επικαιρότητας, η ανεξάρτητη πρωτοβουλία πολιτών Δασαμάρι S.O.S. Συγκεκριμένα σύμφωνα με καταγγελία τους στην aftodioikisi.gr και στη στήλη, από τις πρώτες μέρες του 2013 κάτοικοι των οικισμών της Αιολίδας και της Διώνης παρατηρούν καθημερινά τις απογευματινές ώρες δύο έλληνες βοσκούς που μπαίνουν με τα γίδια τους στις καμένες δασικές περιοχές καταστρέφοντας ολοκληρωτικά νεαρά δέντρα και θάμνους.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις καθώς σύμφωνα με το Δασικό Κώδικα και τις πρόσφατες τροποποιήσεις του «απαγορεύεται ρητά η βοσκή προβάτων και αιγών εντός των καμένων δασών και εντός καεισών προστατευτικών μερικώς δασοσκεπών εκτάσεων, υπερκειμένων χωρίων ή συνοικισμών ή κειμένων εντός λεκανών σχηματισμού χειμάρρων. Απαγορεύεται, δε, η εγκατάσταση, διατήρηση και βοσκή αιγών σε όλα τα δάση και δασικές εκτάσεις δημόσια ή μη, του Νομού Αττικής».

Ως εκ τούτου οι κάτοικοι επικοινώνησαν με το Δασαρχείο Πεντέλης καταγγέλλοντας την παράνομη βόσκηση στις καμένες περιοχές και τότε έμαθαν ότι:

1. «το Δασονομείο σχολάει το μεσημέρι» (σ.σ. άρα αυτοί σχολάνε όταν τα γίδια βοσκάνε!)

2. «το Δασαρχείο δε μπορεί να συλλάβει τα γίδια διότι δεν έχει χώρο να τα φυλάξει» (σ.σ. δεν διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές σωφρονισμού!)

«Γύρω από την παράνομη και αντικοινωνική πρακτική των βοσκών, υπάρχει ένα δίχτυ ανοχής. Ή μήπως προστασίας», επισημαίνει στην καταγγελία του το Δασαμάρι S.O.S, ζητώντας παράλληλα απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα:

  • Τι κάνει η δημοτική αρχή, δήμαρχος & δημοτικοί σύμβουλοι, που γνωρίζουν ότι παράνομα βόσκουν τα κοπάδια αιγοπροβάτων στα όρια του δήμου; Αυτοί βέβαια αλληθωρίζουν προς τη «φάμπρικα των αποχαρακτηρισμών» που κάνει ό,τι μπορεί για να μην ξαναπρασινίσει το Δασαμάρι.
  • Τι κάνει το Δασαρχείο εκτός από το να μην απαντάει στα τηλέφωνα ή να μην προλαβαίνει -ποτέ όμως- διότι δεν έχει τον απαραίτητο αριθμό δασοφυλάκων;
  • Ο ΣΠΑΠ γιατί δεν προστατεύει το Πεντελικό, όπως υπόσχεται η επωνυμία του; Είναι θέμα διαφορετικής ιεράρχησης; Προτιμούν τα αμνοερίφια έναντι του δάσους, του οξυγόνου, της υγείας του πληθυσμού του λεκανοπεδίου;