Categories: Παιδεία

Ζάππειο Μέγαρο: Πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τα 35 χρόνια Erasmus

Παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Ζάππειο Μέγαρο εκδήλωση για τον εορτασμό των 35 χρόνων του προγράμματος Erasmus+.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν οι Εθνικές Μονάδες Συντονισμού του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) και του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ).

Χαιρετισμό στην εκδήλωση, την οποία συντόνισε η δημοσιογράφος Ελένη Βαρβιτσιώτη, απηύθυναν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς, ο Πρόεδρος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ Κώστας Δέρβος και ο Πρόεδρος του ΙΚΥ Μιχάλης Κουτσιλιέρης.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε, μεταξύ άλλων:

«Αλλά, πάνω απ’ όλα, το Erasmus ήταν και πιστεύω ότι παραμένει ο πιο ισχυρός δεσμός μεταξύ των νέων Ευρωπαίων, καλλιεργώντας με αυτόν τον τρόπο αυτό το παραγωγικό αίσθημα ότι ανήκουμε τελικά όλοι στην ίδια μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια. Είναι μία Ένωση που δεν είναι μόνο οικονομική και πολιτική. Είναι μία Ένωση αξιών, με μία πλούσια ευρωπαϊκή κληρονομιά και με ένα δυναμικό μέλλον. Στην ενωμένη Ευρώπη ανήκουμε όλοι μας. Στο πιο φιλόδοξο, υπερεθνικό, δημοκρατικό εγχείρημα της σύγχρονης παγκόσμιας ιστορίας. Και το Erasmus είχε αποφασιστική συμβολή και στη διάπλαση μιας νέας γενιάς Ελλήνων με πατρίδα την Ελλάδα αλλά με χώρα την Ευρώπη».

Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως υπογράμμισε τη σημαντική συνεισφορά του Erasmus+ στους τομείς της Εκπαίδευσης, της Κατάρτισης, της Νεολαίας και του Αθλητισμού, καθώς και στην κινητικότητα νέων και την οικοδόμηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής. «Δέκα εκατομμύρια πολίτες από όλη την Ευρώπη έχουν αξιοποιήσει την ευκαιρία που τους έδωσε το πρόγραμμα Erasmus+ να μετακινηθούν για να σπουδάσουν ή να πραγματοποιήσουν πρακτική άσκηση σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση από το 1987», είπε η Νίκη Κεραμέως και πρόσθεσε: «Οι ίδιοι οι συμμετέχοντες του προγράμματος Erasmus+ είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής και μας μεταφέρουν, μέσα από τις εμπειρίες τους, την εικόνα της Ευρώπης ως χώρου ελευθερίας και ευκαιριών. Είναι η Ευρώπη που θέλουμε, η Ευρώπη των κοινών αξιών, η Ευρώπη των πολλαπλών δυνατοτήτων.

Ο εορτασμός των 35 ετών του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ σηματοδοτεί:

• 35 χρόνια κινητικότητας νέων, συνεργασίας στην καινοτομία, ανταλλαγής καλών
πρακτικών, συμμετοχής στα κοινά, πρωτοβουλιών, δράσεων,
• 35 χρόνια μάθησης, κατάρτισης, εθελοντισμού, αθλητισμού,
• 35 χρόνια εμπειριών ζωής, γνωριμιών με νέους και νέες από όλη την Ευρώπη, με άλλες
κουλτούρες, συνήθειες και παραδόσεις,

• 35 χρόνια οικοδόμησης του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής.».

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς είπε, μεταξύ άλλων:

«Σήμερα γιορτάζουμε 35 γενιές Ελληνόπουλων που όχι απλώς σπούδασαν στην Ευρώπη αλλά βίωσαν την Ευρώπη. Γιορτάζουμε και πολλούς Ευρωπαίους που επέλεξαν την Ελλάδα ως προορισμό για αυτό το μαθησιακό μεγάλο πείραμα ανταλλαγών, που έμαθαν τη γλώσσα μας, έζησαν τη ζεστασιά και τη φιλοξενία του λαού μας, έκαναν την Ελλάδα κομμάτι της ζωής τους. Μέσα από τις διαδοχικές γενιές των συμμετεχόντων, το Erasmus έγινε συνώνυμο της Ευρώπης των ανοιχτών οριζόντων, των αξιών, της αλληλοκατανόησης, της ειρηνικής συνύπαρξης. Έγινε ψυχή, συνείδηση και ταυτότητα του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής».

Ο Πρόεδρος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ Κώστας Δέρβος, δήλωσε:

«Οι νέοι και οι νέες μας είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν, να μάθουν και να ανακαλύψουν, να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση, νέες γνώσεις και δεξιότητες. Αλλά και να κάνουν φίλες και φίλους από όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Να γνωρίσουν την Ευρώπη μας, την κοινή μας ταυτότητα και να βιώσουν όλα όσα μοιραζόμαστε. Την νέα περίοδο που έχει ξεκινήσει δυναμικά, ο προϋπολογισμός του προγράμματος διπλασιάστηκε και πλέον αγγίζει τα 26,2 δις, επιτρέποντας να δοθούν περισσότερες δυνατότητες συμμετοχής σε περισσότερους πολίτες».

Ο Πρόεδρος του ΙΚΥ Μιχάλης Κουτσιλιέρης, ανέφερε:

«Το Erasmus+ είναι το αγαπημένο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό που έχει συντελέσει στο να δημιουργηθεί και να σφυρηλατηθεί η Ευρωπαϊκή συνείδηση. Μπορούμε να πούμε ότι, μετά από 35 χρόνια, που μετακινούνται νέοι, εκπαιδευτικοί, διάφορες σχολικές μονάδες σε όλη την Ευρώπη, έχει φτιαχτεί αυτό που λέγεται Generation Erasmus+, και αυτό είναι μια μεγάλη επιτυχία του προγράμματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πέρα από αυτό, προσφέρει και μία ακόμη μεγάλη ευκαιρία. Μέσα στο πλαίσιο, το “framework” του προγράμματος, περιλαμβάνονται οι εθνικές προτεραιότητες για την εκπαίδευση. Έτσι μπορεί να δημιουργήσει έναν ανασχηματισμό και μετασχηματισμό του εθνικού εκπαιδευτικού προγράμματος, κάτι που πέτυχαν χώρες όπως Φιλανδία, Σουηδία, Γερμανία».

Κατά το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, έξι ομιλητές μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους από το Erasmus+ που τους άλλαξαν τη ζωή: μία πρώην φοιτήτρια για τον τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, ένας δάσκαλος και Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου της περιφέρειας για τον τομέα της Σχολικής Εκπαίδευσης, μία πρώην εθελόντρια και εκπρόσωπος Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης για τον τομέα της Νεολαίας, ένας καθηγητής και Διευθυντής Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Καταστήματος Κράτησης για τον τομέα της Εκπαίδευσης Ενηλίκων, μία φοιτήτρια για τον τομέα της Νεολαίας, ένας καθηγητής και Διευθυντής τεχνικού σχολείου για τον τομέα της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.

Comments are closed.


Recent Posts

Κίνα: Εντοπίστηκε νέος ιός ζωικής προέλευσης

Δεκάδες άνθρωποι στην Κίνα έχουν προσβληθεί από ένα νέο ιό ζωικής προέλευσης, που ονομάσθηκε Λάνγκια, ανακοίνωσαν επιστήμονες, οι οποίοι στο…

5 λεπτά ago

Βηρυτός: Άνδρας κρατά ομήρους το προσωπικό Τράπεζας (βίντεο)

Θρίλερ είναι σε εξέλιξη στη Βηρυτό, καθώς ένας οπλισμένος Λιβανέζος κρατάει ομήρους το προσωπικό μιας τράπεζας στην πρωτεύουσα του Λιβάνου.…

14 λεπτά ago

ΑΣΕΠ-4Ε/2020: Βγήκαν οι πίνακες προσληπτέων

Εκδόθηκαν οι πίνακες προσληπτέων της διαδικασίας πλήρωσης έξι (6) εκ των συνολικά έντεκα (11) θέσεων Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Ν.Π.Δ.Δ. (Υπουργείο Οικονομικών), με διετή σύμβαση,…

15 λεπτά ago

Κρις Έβανς: Φόρεσε στον σκύλο του τη μπλούζα που φορούσε στο «Gray Man»

Με μία χιουμοριστική ανάρτηση επέστρεψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Κρις Έβανς, η οποία απέσπασε πάνω από 1,5 εκατομμύριο likes. Ο…

20 λεπτά ago

Πέθανε ξαφνικά αντιπλοίαρχος που υπηρετούσε στο ΓΕΝ

Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώθηκε ότι ο αντιπλοίαρχος Μάχιμος Ν.Π. που υπηρετεί στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού απώλεσε αιφνιδίως τις…

29 λεπτά ago

Προσλήψεις 4 ατόμων στο Δήμο Δεσκάτης

Γνωστοποιείται η πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Φρόνου, συνολικά τεσσάρων (04 )ατόμων (Μερικής Απασχόλησης) για την καθαριότητα σχολικών…

35 λεπτά ago