κεραμέως-καταργεί-τις-φοιτητικές-παρ-986079
ΠΑΙΔΕΙΑ | 26.05.2022 | 15:31

Κεραμέως: Καταργεί τις φοιτητικές παρατάξεις στον απόηχο της ήττας της ΔΑΠ

Αλλάζουν όλα στις φοιτητικές εκλογές στα πανεπιστήμια, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που παρουσίασε σήμερα Πέμπτη (26.5.2022) η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, στο οποίο προβλέπονται μεταξύ άλλων και σαρωτικές αλλαγές για τη λειτουργία των ΑΕΙ.

Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τις φοιτητικές εκλογές, το νομοσχέδιο, στον απόηχο της ήττας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, προβλέπει τη διεξαγωγή τους με ενιαίο ψηφοδέλτιο χωρίς φοιτητικές παρατάξεις, με τη Νίκη Κεραμέως να τονίζει ότι «θα υπάρχει Συμβούλιο φοιτητών από ενιαίο ψηφοδέλτιο το οποίο θα κάνει εισηγήσεις για θέματα που αφορούν αποκλειστικά τους φοιτητές, ενώ οι εκλογές θα γίνονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο».

Παράλληλα, προβλέπεται και η ίδρυση κέντρων για την ψυχολογική υποστήριξη φοιτητών και φοιτητριών στα πανεπιστήμια αλλά και η ίδρυση μουσείων και άλλων παραρτημάτων των ΑΕΙ στο εξωτερικό.

Έτσι, η κ. Κεραμέως δήλωσε ότι, με αυτές τις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου θα ολοκληρωθεί και ένα μεγάλο μέρος των μεταρρυθμίσεων που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται ότι είχε ξανακάνει την πρότασή της για τις φοιτητικές εκλογές, η οποία δεν προχώρησε επειδή βρήκε απέναντί της πολλούς φοιτητικούς συλλόγους.

Ακόμη, επισημαίνεται ότι το νομοσχέδιο εισάγει «ηλεκτρονικές» κληρώσεις παντού και αναβαθμίζει τις διαδικασίες εκλογής ή εξέλιξης των πανεπιστημιακών με την εισαγωγή Μητρώου για την επιλογή των εκλεκτορικών σωμάτων, ενώ δεν θα χάνονται πλέον θέσεις διδασκόντων εάν κηρύσσονται θέσεις άγονες.

Παράλληλα, εισάγονται επιπλέον κίνητρα για «επισκέπτες» καθηγητές από το εξωτερικό ενώ δίνεται η δυνατότητα στα ΑΕΙ να συγκροτούν μόνα τους προγράμματα σπουδών αλλά και να παρατείνουν κατά βούληση το εξάμηνό τους σε περίπτωση που έχουν χαθεί μαθήματα ή να επεκτείνουν τα ξενόγλωσσα προγράμματα τους.

Οι φοιτητές αποκτούν τη δυνατότητα «πρώτου» και δευτερεύοντος πτυχίου, «εσωτερικού erasmus» μεταξύ των ΑΕΙ της χώρας, ανταποδοτικές υποτροφίες με κριτήρια αριστείας σε πρώτο επίπεδο και κοινωνικά κριτήρια .

Ακόμη, επανέρχονται τα Συμβούλια διοίκησης των Ιδρυμάτων τα οποία συγκροτούνται με νέα διαδικασία:

Έξι μέλη τους θα εκλέγονται από εκλογικό σώμα αποτελούμενο από μέλη Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ). Θα είναι οι έξι πρώτοι στην επιλογή του εκλογικού σώματος, ενώ κάθε μέλος ΔΕΠ θα έχει μόνο δυο ψήφους.

Μέσα στο Συμβούλιο τα έξι εκλεγμένα μέλη θα διαθέτουν απο μια ψήφο ο καθένας, της ίδιας ισχύς. Στόχος είναι να υπάρχει ένα μέλος από κάθε Σχολή στα μεγάλα και πολυπληθή Ιδρύματα.

Οι έξι πανεπιστημιακοί που θα έχουν εκλεγεί θα επιλέγουν πέντε εξωτερικά μέλη (δηλαδή η πλειοψηφία τους, άρα στην πραγματικότητα οι 4 εξ αυτών εάν συνασπιστούν).

Όλα τα μέλη του νέου Συμβουλίου θα επιλέγουν τον πρύτανη μέσα από τα 6 εκλεγμένα μέλη του Συμβουλίου.