yπηρεσιακά-συμβούλια-66-αποχή-από-τις-εκ-1040808
ΠΑΙΔΕΙΑ | 07.11.2022 | 10:04

Yπηρεσιακά Συμβούλια: 66% αποχή από τις εκλογές των εκπαιδευτικών για την ανάδειξη αιρετών

Το 66% άγγιξε η αποχή  των  εκπαιδευτικών από τις τις εκλογές για την ανάδειξη αιρετών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, οι οποίες διεξήχθησαν ηλεκτρονικά χθες Σάββατο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας:

Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση για την ανάδειξη εκπροσώπων στο ΚΥΣΔΕ συμμετείχε το    34,06%, και,

Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση   για την ανάδειξη εκπροσώπων στο ΚΥΣΠΕ, συμμετείχε   το ΚΥΣΠΕ 33,79% των εκπαιδευτικών.

Το υπουργείο Παιδείας, με ανακοίνωση κάνει λόγο για  “υπερτριπλάσιο ποσοστό συμμετοχής από την τελευταία εκλογική αναμέτρηση”.

Το esos πενθυμίζει ότι :

  • Στις τελευταίες εκλογές (σ.σ. για πρώτη φορά ηλεκτρονικές), του 2020 , ύστερα από την προτροπή  για αποχή από τις εκλογές, τόσο της ΟΛΜΕ , όσο και της ΔΟΕ, αλλά και των παρατάξεων, συμπεριλαμβανόμενης της κυβερνητικής  παράταξης, της ΔΑΚΕ, η αποχή είχε αγγίξει το 93%.
  • Σημειώνεται ότι στις εκλογές που διεξήχθησαν χθες Η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ , με απόφαση της πλειοψηφίας εξέδωσαν  ανακοινώσεις με τις οποίες προέτρεπαν τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν τις εκλογές.
  • Δύο παρατάξεις από την ΟΛΜΕ και ΔΟΕ διαχώρισαν τη θέσης,  και όχι μόνο προέτρεπαν τους εκπαιδευτικούς σε  αποχή από τις εκλογές , αλλά δεν συμμετείχαν, με ψηφοδέλτιο,  και στις εκλογές.
  • Η συμμετοχή το 2018 και το 2016 για το ΚΥΣΔΕ ήταν 76,69% και 78,29% αντίστοιχα.
  • Η συμμετοχή το 2018 και το 2016 για το ΚΥΣΠΕ ήταν 89,31% και 88,33% αντίστοιχα.
  • Ανάλογα είναι και για τα προηγούμενα έτη. Δηλαδή με τις δια ζώσης εκλογές με άδεια σε εργάσιμη ημέρα από το 2003 και μετά έχουμε υψηλά ποσοστά συμμετοχής και για τους 2 κλάδους με υψηλότερη συμμετοχή στην Πρωτοβάθμια.
  • Πριν το 2003 οι εκλογές αυτές γίνονταν το Σάββατο και η συμμετοχή ήταν γύρω στο 50% έως 55% και στους 2 κλάδους.
  • Οι εκπαιδευτικοί για την 24ωρη άδεια είχαν υποχρέωση, σύμφωνα με τις τότε εγκυκλίους, να προσκομίζουν, στο σχολείο τους, βεβαίωση συμμετοχής στις εκλογές, από την Εφορευτική Επιτροπή.

Η “οργή” του σημερινού πρωθυπουργού

Στις εκλογές του 2018 η χορήγησης άδειας στους εκπαιδευτικούς προκάλεσε της “οργή” του σημερινού πρωθυπουργού και τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάνοντας την ακόλουθη δήλωση:

“Χιλιάδες γονείς ταλαιπωρούνται σήμερα επειδή τα σχολεία είναι κλειστά. Δεν θα μπορούσε το υπουργείο Παιδείας να οργανώσει τις εκλογές των εκπαιδευτικών χωρίς να επηρεαστεί η σχολική λειτουργία; Μπορούσε. Αλλά αυτή η κυβέρνηση δεν νοιάζεται ούτε για τα αυτονόητα”.

Σημειώνεται ότι τα σχολεία   επί  προηγούμενων Κυβερνήσεων ΝΔ (σ.σ. πριν το 2018) παρέμειναν κλειστά  για να ψηφίσουν οι εκπαιδευτικοί στις εκλογές για την ανάδειξη εκπροσώπων τους στα υπηρεσιακά συμβούλια.

Πολιτική “σφυγμομέτρηση” αναμένουν τα πολιτικά κόμματα

Από τα αποτελέσματα των εκλογών  που θα προκύψουν , μπορούν να εξαχθούν πολιτικά συμπεράσματα, κάτι ανάλογο δηλαδή με τις δημοτικές εκλογές, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων ψηφίζει παράταξη κι ένα μικρό μέρος με διαπροσωπικές σχέσεις.

Ετσι ανέκαθεν τα πολιτικά κόμματα ανέμεναν αυτές τις εκλογές, προκειμένου να διαπιστώσουν περίπου την ποσοστιαία δυναμική τους στο χώρο των εκπαιδευτικών.

πηγή: esos.gr