Categories: Παιδεία

ΥΠΑΙΘ: “Σκανδαλώδης αδιαφορία για την επιλογή Διοικητικών Στελεχών”

Την σκανδαλώδη αδιαφορία για τα θέματα της Διοίκησης του Υπουργείου και την επιλογή των Διοικητικών Στελεχών της εκπαίδευσης, καταγγέλλει η ΠΟΣΥΠ με επιστολή της προς στην υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Αναλυτικά η επιστολή:

κ. Υπουργέ , κ. Υφυπουργέ, κ. Γενικέ,

Με αφορμή την έναρξη της διαδικασίας επιλογής νέων Διευθυντών Εκπαίδευσης,  την δεύτερη μέσα στα  δυόμιση χρόνια της  θητείας σας στο  Υπουργείο Παιδείας και το μονοσήμαντο ενδιαφέρον που επιδεικνύετε για την επιλογή των στελεχών εκπαίδευσης,  θα θέλαμε να καταγγείλουμε ότι στον αντίποδα αυτού, δεν επιδεικνύετε κανένα ενδιαφέρον για τα θέματα της  Διοίκησης  του Υπουργείου και την επιλογή των Διοικητικών Στελεχών της!

Παραβλέποντας  τον αντισυνταγματικό αποκλεισμό των Διοικητικών Υπαλλήλων από την δυνατότητα διεκδίκησης των θέσεων  των Διευθυντών Εκπαίδευσης όλα αυτά τα χρόνια, διότι η αριθμητική αναλογία και η εκλογική επιρροή τους  είναι συντριπτική υπέρ των εκπαιδευτικών, σας επισημαίνουμε ότι το Υπουργείο μας αποτελεί την παρέκκλιση όλου του Δημοσίου, στα  θέματα επιλογής των Διοικητικών Στελεχών του, και συγκεκριμένα:

  • Στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου έχουν να επιλεγούν Διευθυντές από το 2010 και Προϊστάμενοι Τμημάτων από το 2007.Από τότε έχουμε μόνον ορισμούς, αναπληρώσεις και κάθε λογής και τύπου κομματικές και πελατειακές τοποθετήσεις!
  • Στις Περιφερειακές Υπηρεσίες του Υπουργείου έχουν να επιλεγούν Διοικητικοί Διευθυντές από το 2011 και Προϊστάμενοι Τμημάτων από το 2015.Από τότε έχουμε μόνον ορισμούς, αναπληρώσεις και κάθε λογής και τύπου κομματικές και πελατειακές τοποθετήσεις!
  • Κανένας Νόμος και κανένα σύστημα επιλογής Προϊσταμένων κάθε επιπέδου δεν έχει βρει εφαρμογή στις Διοικητικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας από το 2010 και μετά, σε αντίθεση με όλο το υπόλοιπο Δημόσιο!
  • Δεν υπάρχει κανένα Υπουργείο σε ολόκληρο το Δημόσιο που να έχει επιλεγεί ο Υπηρεσιακός του Γραμματέας εδώ και δύο χρόνια σχεδόν και να μην έχει τοποθετηθεί!

Στο Υπουργείο Παιδείας έχει κυριαρχήσει διαχρονικά το κομματικό, πελατειακό και ρουσφετολογικό κράτος, το οποίο είναι ανίκητο!

Απότοκα αυτού του κράτους είναι η  παρέκκλιση του συστήματος επιλογής των στελεχών εκπαίδευσης από το εκάστοτε ισχύον σύστημα επιλογής τωνΠροϊσταμένων όλου του Δημοσίου, η σπουδή της κάθε πολιτικής ηγεσίας για την αλλαγή του προηγούμενου νομοθετικού πλαισίου επιλογής και η συνεχής προσπάθεια τοποθέτησης των ημετέρων ως στελεχών εκπαίδευσης, ώστε να μπορούν να εξυπηρετούνται τα κομματικά και πελατειακά αιτήματα, όπως:

  • οι χιλιάδες ρουσφετολογικές αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε φορείς εκπαίδευσης, φέτος περισσότερες από 2000,
  • οι χιλιάδες ρουσφετολογικές διαθέσεις εκπαιδευτικών (μερικές ή ολικές) σε Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Αυτή την στιγμή περισσότερες από 1200, όπως έχουμε καταγγείλει στην Πολιτική Ηγεσία, χωρίς αυτή να έχει ακόμη αντιδράσει, αν και αυτοί οι εκπαιδευτικοί λείπουν από τα σχολεία,
  • οι κάθε τύπου ρουσφετολογικές διευθετήσεις, τοποθετήσεις εκπαιδευτικών σε σχολικές μονάδες, σε βελτιώσεις θέσεων,  κ.ά..

Μέσα σε αυτό το κλίμα δεν υπάρχει η  παραμικρή μέριμνα για την αξιοκρατική επιλογή και τοποθέτηση των Διοικητικών Προϊσταμένων τόσο στην Κεντρική Υπηρεσία όσο και στις Περιφερειακές Υπηρεσίες του  Υπουργείου Παιδείας, διότι το σύστημα επιλογής τους είναι αυτό που ισχύει σε όλο το Δημόσιο και συνεπώς ούτε πολλά ρουσφέτια μπορούν να γίνουν, ούτε οι ημέτεροι να εξυπηρετηθούν!

κ. Υπουργέ , κ. Υφυπουργέ, κ. Γενικέ,

Για όλα τα ανωτέρω σας καλούμε να αναθεωρήσετε την μέχρι τώρα στάση σας. Να επιδείξετε το οφειλόμενο υπηρεσιακό ενδιαφέρον και καθήκον  και να προχωρήσετε σε άμεση εκκίνηση των  διαδικασιών επιλογής και τοποθέτησης νέων προϊσταμένων επιπέδου Διεύθυνσης και Τμήματος στην Κεντρική Υπηρεσία και στις Περιφερειακές Υπηρεσίες του Υπουργείου,  με αντικειμενικά κριτήρια,διότι  οι μέχρι τώρα  πρακτικές σας, πόρρω απέχουν από την λειτουργία του επιτελικού κράτους, της χρηστής διοίκησης, της διαφάνειας και της αξιοκρατίας.

Σε περίπτωση που για μία ακόμη φορά αδιαφορήσετε και δεν εκδώσετε εντός του Ιανουαρίου του 2022 τις σχετικές  προκηρύξεις, η ΠΟΣΥΠ θα μετέλθει κάθε συνδικαλιστικού και νομικού μέσου για να σας θέσει ενώπιον των ευθυνών σας!

Comments are closed.


Recent Posts

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να κρύψει τα αδιέξοδα των πολιτών πίσω από στημένα σκηνικά έντασης

«Το δίλημμα κ. Μητσοτάκη είναι αν ο κόσμος θα βγάζει ή όχι το μήνα, όχι τα στημένα σκηνικά έντασης εναντίον…

9 λεπτά ago

Στα 3.727 τα νέα κρούσματα- 14 νεκροί- 133 διασωληνωμένοι

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό, με βάση τα δεδομένα…

10 λεπτά ago

Εμφάνιση – έκπληξη του Κώστα Καραμανλή με ομιλία

Ο Κώστας Καραμανλής ετοιμάζει την επανεμφάνισή του και αναμένεται να σπάσει τη σιωπή του. Σε μερικές μέρες, θα μιλήσει σε…

17 λεπτά ago

Συνάντηση Δημάρχου Ωρωπού με τον αρχηγό της ΕΛΑΣ

Ο δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης συναντήθηκε με τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Κωνσταντίνο Σκούμα σχετικά με το ζήτημα που προέκυψε…

20 λεπτά ago

Καταδίκη για Βίκυ Σταμάτη και Νίκο Ζήγρα για το «χρυσό ασφαλιστήριο»

Με απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών μετατρέψιμη προς πέντε ευρώ ημερησίως, η…

27 λεπτά ago

Θεσσαλονίκη: Μεγάλη φωτιά στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο -Υπάρχουν εγκλωβισμένοι

Τρόμος επικρατεί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης καθώς λίγο πριν τις 15.00, μεγάλη φωτιά ξέσπασε στο Επαγγελματικό – Βιοτεχνικό Επιμελητηρίου, που…

39 λεπτά ago