Στις παραλίες κοιμούνται οι εκπαιδευτικοί στη Σαντορίνη

Με χιλιάδες κενά χτύπησε και φέτος το κουδούνι για χιλιάδες μαθητές που πήγαν στα σχολεία τους μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. για τον καθιερωμένο αγιασμό.

Η «πρεμιέρα» αφορά σε περίπου 600.000 μαθητές του δημοτικού, 300.000 του γυμνασίου, και 200.000 λυκείου, αλλά και σε 150.000 δασκάλους και καθηγητές.

Και η «κόντρα» υπουργείου Παιδείας και εκπαιδευτικών ομοσπονδιών ξέσπασε με το «καλημέρα». Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τη ΔΕΘ αλλά και το υπουργείο Παιδείας διαβεβαιώνουν ότι όλα είναι στη θέση τους ενώ αντίθετη άποψη έχουν οι ομοσπονδίες δασκάλων και καθηγητών που κάνουν λόγο για χιλιάδες κενά.

Ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας υπογραμμίζει οτι: «Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προσπαθεί να παρουσιάσει μια «μαγική» εικόνα απόλυτης κανονικότητας εστιάζοντας στη έγκαιρη, πράγματι, πραγματοποίηση προσλήψεων 10.000 αναπληρωτών, κάτι για το οποίο είχε δεσμευτεί στη συνάντηση με τη Δ.Ο.Ε. στις 10 Αυγούστου. Τα 14.000 κενά (σύμφωνα με τα κενά που έδωσαν οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης) απέχουν πολύ από το να καλυφθούν (4.000 ακόμα προσλήψεις)

Τα περισσότερα κενά αφορούν ορφανικές θέσεις, οι οποίες «καλύπτονται» με αναπληρωτές αντί να πραγματοποιηθούν προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών (οι διορισμοί ανύπαρκτοι και φέτος). Η επίκληση των μνημονιακών δεσμεύσεων από την κυβέρνηση που επρόκειτο να εξαφανίσει τα μνημόνια, μόνο οργή προξενεί.»

Ο κ. Κικινής λέει χαρακτηριστικά οτι το υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση φαίνεται οτι έχει την «πολυτέλεια» των πανηγυρισμών με αφορμή την πρόσληψη των αναπληρωτών , τότε είναι φανερό πως οι μαθητές, οι οικογένειές τους και οι εκπαιδευτικοί ζούμε σε άλλη χώρα. Μεγάλα προβλήματα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΟΕ, θα αντιμετωπίσουν οι μαθητές και οι καθηγητές και στο επίπεδο της υλικοτεχνικής υποδομής, λόγω έλλειψης χρημάτων.
«Παρσκηνιακά» για τα κενά στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση ακούγεται οτι τα περισσότερα κενά εντοπίζονται στην παράλληλη στήριξη μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες. Στην κατηγορία αυτή το υπουργείο υπολογίζει οτι θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν εκπαιδευτικοί που θα πλεονάσουν στα ολοήμερα προγράμματα. , καθώς όπως τονίζει ο κ. Κικινής, λέγοντας ότι με απόφαση του υπουργείου, τα παιδιά που θα απουσιάσουν επί 15 ημέρες από το ολοήμερο πρόγραμμα, θα διαγραφούν.

Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Παπαχρήστος υπογραμμίζει οτι υπάρχουν χιλιάδες κενά καθηγητών και στα γυμνάσια λύκεια, παρά τις προσλήψεις αναπληρωτών που πραγματοποιήθηκαν, επισημαίνοντας ότι νέα κενά θα προκύψουν τον Οκτώβριο με μετατάξεις και αποσπάσεις εκπαιδευτικών στα Πανεπιστήμια. «Το υπουργείο Παιδείας έχει μειώσει τομείς και ειδικότητες στα Επαγγελματικά Λύκεια ώστε να περιοριστεί η εικόνα των κενών, έχει καταργήσει τμήματα ξένων γλωσσών στα Γυμνάσια, ενώ έχει καθυστερήσει τις αποσπάσεις στα πανεπιστήμια και εκκρεμούν και 400 μετατάξεις εκπαιδευτικών με αυξημένα προσόντα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που αναμένεται να γίνουν στο τέλος Σεπτεμβρίου» υπογραμμίζει ο κ. Παπαχρήστος.

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, εγκαινιάζοντας την 82η ΔΕΘ, αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία ενώ τόνισε με τον προϋπολογισμό του 2017, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, αυξήθηκαν οι δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση επισημαίνοντας :

«Τα σχολεία, για πρώτη φορά πέρσι, άνοιξαν χωρίς προβλήματα, και το ίδιο θα γίνει και φέτος. Ίσως να πάψουμε από εδώ και στο εξής να το αναφέρουμε γιατί πράγματα που θα έπρεπε να συμβαίνουν κανονικά, δεν θα πρέπει να μας απασχολούν και να τα αναφέρουμε, αλλά όλα τα προηγούμενα χρόνια, δυστυχώς, δεν γίνονταν κανονικά.

Η μεγάλη όμως μεταρρύθμιση θα είναι η ριζική αναβάθμιση του ρόλου του Λυκείου, και ο τρόπος πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Μειώνονται ριζικά τα μαθήματα στην Β και Γ Λυκείου και αυξάνονται οι ώρες διδασκαλίας στο σχολείο, των μαθημάτων στα οποία θα κρίνεται ο μαθητής.

Σε μήνυμα του στον λογαριασμό του στο Twitter ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έγραψε: «Κάθε παιδί που ξεκινά σήμερα το σχολείο έχει γεννηθεί μετά το 2000. Γι’ αυτήν τη γενιά κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου».

Σε δημοτικό σχολείο της Πέρδικας, στην Αίγινα βρέθηκε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου για τον καθιερωμένο αγιασμό αναφερόμενος στην αναβάθμιση των ολιγοθέσιων σχολείων.

Καλή σχολική χρονιά» ευχήθηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης στου μαθητές του Α’ Πειραματικού Γυμνασίου στην Πλάκα, το οποίο επισκέφθηκε σήμερα το πρωί μαζί με τον βουλευτή Β’ Αθήνας Γιώργο Αμυρά.

O κ. Θεοδωράκης τόνισε :»Σήμερα το πρωί μας κάνατε ένα μεγάλο δώρο, στον Γιώργο και σε εμένα, αλλά πιστεύω και στους γονείς και στους καθηγητές σας: ξεκινήσαμε τη μέρα μας με τα χαμόγελά σας και σας ευχαριστούμε γι’ αυτό. Και πρέπει να σας πω ότι πρέπει να συνεχίσετε να χαμογελάτε, γιατί εκτός όλων των άλλων είστε σε ένα από τα καλύτερα σχολεία της χώρας».

Δίνοντας τη δική της εικόνα η ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών περιγράφει: «Δεκάδες συνάδελφοι αναπληρωτές, που προσλήφθηκαν πριν λίγες μέρες δεν έχουν πού να μείνουν στη Σαντορίνη. Πολλοί κοιμούνται στην παραλία και άλλοι στοιβάζονται στα ελάχιστα πανάκριβα δωμάτια ή σπίτια που βρήκαν!»

Και τονίζουν οτι: «Μετά από τους καλοκαιρινούς μήνες ανεργίας, εκατοντάδες αναπληρωτές φτάνουν αυτές τις μέρες στα διάφορα νησιά και πρέπει να αντιμετωπίσουν το σοβαρό ζήτημα στέγασης και σίτισης, με δεδομένη την οικονομική εξαθλίωσή τους.

Με τα δεδομένα αυτά έφτασαν και στη Σαντορίνη οι συνάδελφοί μας αναπληρωτές και κει αντιμετώπισαν μια απαράδεκτη κατάσταση. Σε ένα νησί που «βούλιαξε» από τον τουρισμό, οι συνάδελφοι δε βρίσκουν πού να μείνουν και όσοι τυχεροί βρήκαν κάποιο δωμάτιο ή σπίτι (που σημειωτέον αρκετά από αυτά θα τα πάρουν από 1η Οκτώβρη και μετά και ως τότε….) το ενοίκιο είναι εξοντωτικό! Μιλάμε για γκαρσονιέρες ή δυάρια με ενοίκιο που κυμαίνεται από 350 ως 700 ευρώ! Αλήθεια τι θα φάνε; Πώς θα ζήσουν όταν ο μισθός του αναπληρωτή είναι 850 ευρώ;»

ΠΑΙΔΕΙΑ, ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ, ΠΑΡΑΛΙΑ, ΕΚΑΠΙΔΕΥΤΙΚΟΙ, ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!