Σποτ ΣΥΡΙΖΑ: «Θες να κάνεις τη φοιτητική ζωή που σου αξίζει; Κι εμείς το θέλουμε»

«Θες να κάνεις τη φοιτητική ζωή που σου αξίζει; Κι εμείς το θέλουμε για σένα», γράφει στις προσωπικές του σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Αλέξης Τσίπρας, παρουσιάζοντας το νέο βίντεο της νεανικής καμπάνιας «Χάου Του». Το θέμα αυτή τη φορά είναι η παιδεία.
Όπως παρατηρούν συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ– Προοδευτική Συμμαχία, το σύνολο της πολιτικής Μητσοτάκη σε αυτό το πεδίο είναι η συνάντηση των νεοφιλελεύθερων ιδεοληψιών με τις ακραία δεξιές αντιλήψεις.

«Η συνάντηση της αντίληψης που θέλει να μετατρέψει την παιδεία από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα και τις δημοκρατικές κατακτήσεις σε πεδίο αυταρχισμού. Από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) που αφήνει δεκάδες χιλιάδες νέους εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και κάνει πλάτες στα μεγάλα συμφέροντα των ιδιωτικών κολεγίων ως την πανεπιστημιακή αστυνομία το δόγμα Μητσοτάκη για την παιδεία είναι ο διαρκής περιορισμός της νεολαίας ως της βασικής δύναμης που αναδύεται. Όλα για το κέρδος των πάρα πολύ λίγων και για τις αναχρονιστικές αντιλήψεις υπερσυντηρητικών ακροατηρίων», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Στο ίδιο μήκος κύματος, υπογραμμίζουν πως η νεολαία βρίσκεται στο στόχαστρο των κυβερνητικών πολιτικών και της κυρίαρχης ρητορικής με υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς για τα νέα παιδιά, αλλά και για τους λειτουργούς της εκπαίδευσης, όπως επίσης για τη λαϊκή και μεσαία ελληνική οικογένεια για την οποία η δημόσια- δωρεάν– δημοκρατική κι άρα δίκαιη παιδεία αποτελεί τον ένα και μοναδικό θεσμό κοινωνικής κινητικότητας.

«Ταπεινώνεται η ίδια η νεότητα, όταν κάποιος δεν μπορεί να οραματιστεί εξαιτίας των ταξικών αποκλεισμών και των αντιδημοκρατικών φραγμών το μέλλον που δικαιούται. Δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική ανάπτυξη χωρίς κοινωνική ανάπτυξη και το επίπεδο της παιδείας μιας χώρας είναι ένας από τους μετρήσιμους δείκτες», προσθέτουν.

Το σχέδιο για τη δημόσια παιδεία του ΣΥΡΙΖΑ– ΠΣ περιλαμβάνει:

Καθιέρωση 14χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης.
20.000 διορισμοί μόνιμων δασκάλων και καθηγητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Θέσπιση ρήτρας αυτόματης πρόσληψης.
Σχολικά γεύματα για όλα τα παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού.
Διπλασιασμός της κρατικής χρηματοδότησης στα πανεπιστήμια και του αριθμού των μελών ΔΕΠ σε βάθος τετραετίας. Δωρεάν μεταπτυχιακά προγράμματα.
Επαναφορά του συστήματος εισαγωγής των «πράσινων» και «κόκκινων» σχολών με δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στο πανεπιστήμιο.
Επαναφορά λειτουργίας των διετών προγραμμάτων σπουδών.
Εθνικό Σχέδιο Φοιτητικής Στέγης.
Κατάργηση αντιεκπαιδευτικών νόμων ΝΔ, ΕΒΕ και πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Comments are closed.


Recent Posts

Αντώνης Κανάκης: Στις 5 Απριλίου ρίχνει αυλαία το «Ράδιο Αρβύλα»

Ως τις αρχές Απριλίου, μερικές ημέρες πριν από το Πάσχα, θα ολοκληρωθούν οι εκπομπές του «Ράδιο Αρβύλα» στον Ant1, είπε…

3 ώρες ago

Βατικανό: Παραιτήθηκε ηγετικό μέλος από την επιτροπή για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Ο ιερέας Χανς Ζέλνερ, ένα από τα ηγετικά στελέχη της Επιτροπής του Βατικανού που διερευνά υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, ανακοίνωσε σήμερα (29/3) ότι παραιτήθηκε από την Επιτροπή…

5 ώρες ago

Αντιδρούν οι Ρομά για τον «αποκλεισμό» από το επίδομα παιδιού

Οι Ρομά που ζουν στην Ελλάδα αντιδρούν στο μέτρο που εφαρμόστηκε με την σύνδεση της υποχρεωτικότητας της εκπαίδευσης και της…

5 ώρες ago

Survivor – Ηλίας Γκότσης: «Αν μιλούσα στο αεροπλάνο για την Ελλάδα θα ήταν και άλλοι»

Ο Ηλίας Γκότσης έπειτα από την αποβολή του από το Survivor All Star βρίσκεται στην Ελλάδα. Οι δυο παίκτες παραβίασαν…

5 ώρες ago

Στο Hall of Fame της Premier League Φέργκιουσον και Βενγκέρ

Η Premier League επισημοποίησε αυτήν την Τετάρτη (29/3) την ένταξη των θρυλικών Σερ Άλεξ Φέργκιουσον και Αρσέν Βενγκέρ στο Hall…

5 ώρες ago

Έφη Σαρρή: Φυσικά και κάνω πλαστικές, πώς αλλιώς θα διατηρηθεί ένας άνθρωπος 82 ετών;

Η Έφη Σαρρή, σε συνέντευξη που παραχώρησε μίλησε για την ηλικία της αλλά και την προσωπική της ζωή. Σε ερώτηση…

5 ώρες ago