Σημαιοφόροι στα σχολεία -Τι ισχύει & τι πρέπει να γίνεται

Διευκρινιστική εγκύκλιο έστειλε το υπουργείο Παιδείας σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά δημοτικά σχολεία της χώρας, καλώντας τους διευθυντές να μην προβούν σε επιλογή σημαιοφόρων με κλήρωση, καθώς πρόκειται να αλλάξει η σχετική ρύθμιση και οι σημαιοφόροι να ορίζονται με βάση την επίδοση στα μαθήματα. Όπως, δηλαδή, παλαιότερα, τη σημαία στις παρελάσεις την κρατούσαν οι αριστούχοι μαθητές. Το 2017, όμως, ο τότε υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, άλλαξε τον τρόπο επιλογής σημαιοφόρων και παραστατών στα δημοτικά σχολεία, καθιερώνοντας τη διεξαγωγή κλήρωσης. Αλλά αυτό, πλέον, θα αλλάξει αν και η συζήτηση για το ποιος πρέπει να κρατά τη σημαία δεν θα πάψει ποτέ.

Όπως σχολιάζει ο Σπ. Σεραφείμ στο Έθνος, «είναι γεγονός πως αποτελεί τιμή να γίνει κάποιος σημαιοφόρος, τιμώντας όχι το πανί που φέρει ένα κοντάρι, αλλά τους αγώνες οι οποίοι τιμώνται -και με τη μαθητική παρέλαση- σε κάθε εθνική επέτειο. Τη σημαία, λοιπόν, πρέπει να την κρατούν όσοι υποκλίνονται στις θυσίες των Ελλήνων, στον αγώνα τους για ελευθερία. Δεν έχει σημασία, επίσης, εάν είναι αλλοδαποί, εάν έχουν κινητικά προβλήματα, εάν έχουν χαμηλό ανάστημα. Αρκεί να ξέρουν για ποιον λόγο την κρατούν. Και επειδή η ουσία κάθε επετείου δεν αποτελεί τύχη, δεν είναι «αν σου κάτσει σου αλλάζει τη ζωή» και δεν χωρά σε μια κληρωτίδα, ας επιλέγονται, τουλάχιστον, οι αριστούχοι. Αυτό δεν σημαίνει πως οι κακοί μαθητές δεν πρέπει να σηκώνουν την ελληνική σημαία ή δεν αγαπούν την πατρίδα στην οποία ζουν, σε αυτούς μπορούν να δίνονται άλλοι «ρόλοι» στην παρέλαση, για να συνεισφέρουν όλοι…»

ΠΑΙΔΕΙΑ, ΣΧΟΛΕΙΑ, ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΟΙ, ΑΡΙΣΤΟΥΧΟΙ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!