σχολείο-για-παιδιά-με-ειδικές-ανάγκες-993246
ΠΑΙΔΕΙΑ | 22.09.2022 | 14:36

Σχολείο για παιδιά με ειδικές ανάγκες στο Κορδελιό λειτουργεί σε ισόγειο πολυκατοικίας

Ο παραδοσιακός αγιασμός για την έναρξη της σχολικής χρονιάς έγινε και φέτος με λαμπρότητα στις αυλές των ανά την επικράτεια σχολείων. Οχι σε όλα. Στο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΕΕΕΕΚ) Κορδελιού, στη Θεσσαλονίκη, ο μητροπολίτης ευλόγησε τους μαθητές, παιδιά με ειδικές ανάγκες, γονείς και δασκάλους στο οδόστρωμα του παρακείμενου δρόμου, απουσία αυλής. Για τις ανάγκες της γιορτής, η αστυνομία διέκοψε την κυκλοφορία των οχημάτων και ο μητροπολίτης Νεαπόλεως Βαρνάβας ευλόγησε, παρουσία του δημάρχου Κορδελιού – Ευόσμου, Κλεάνθη Μανδαλιανού, και αρμόδιου για τις κτιριακές σχολικές υποδομές, μαθητές και καθηγητές. Με το τέλος της εκδήλωσης, μαθητές και δάσκαλοι επέστρεψαν στην «τρύπα», όπως αποκαλούν το σχολείο τους, για να ξεκινήσουν τα μαθήματα.

Το ΕΕΕΕΚ Κορδελιού, με 24 δασκάλους και διοικητικό προσωπικό και 35 μαθητές, στεγάζεται εδώ και 16 χρόνια σε μισθωμένο ισόγειο πολυκατοικίας, οι ένοικοι της οποίας δεν τους θέλουν. Οι «αίθουσες» αερίζονται από… φεγγίτες, αφού παράθυρα δεν υπάρχουν, τα παιδιά δεν αυλίζονται και η έξοδος στο πεζοδρόμιο απαγορεύεται για την αποφυγή ατυχημάτων από διερχόμενα αυτοκίνητα. Τι κάνουν στα διαλείμματα; Περιφέρονται στους διαδρόμους.

Η μεταστέγαση του ΕΕΕΕΚ σε άλλο σχολικό κτίριο έχει αποφασιστεί, πλην όμως προσκρούει, σύμφωνα με τον δήμαρχο, στις αντιδράσεις των γονέων άλλων σχολείων που στεγάζονται εκεί. Στην τελετή του αγιασμού ο δήμαρχος εξέφρασε τον προβληματισμό του για την κατάσταση και παραδέχθηκε ότι το συγκεκριμένο κτίριο «δεν κάνει ούτε για ποντίκια». «Δεν σας κρύβω ότι αισθάνομαι ντροπή που σας αντικρίζω, γιατί πέρυσι στον ίδιο χώρο είχα υποσχεθεί ότι ο αγιασμός θα γινόταν σε έναν άλλον χώρο. Δυστυχώς, υπάρχουν έντονες αντιδράσεις ακόμη και υπογείως, ώστε να μην προχωρήσει το σχέδιο της συστέγασης, με την πρόφαση ότι δεν χωράνε τα παιδιά των άλλων δύο συστεγαζόμενων σχολείων», είπε. Διαβεβαίωσε ωστόσο τους παριστάμενους γονείς, καθηγητές και μαθητές ότι βρίσκεται σε ανοικτή επικοινωνία με το υπουργείο Παιδείας και «οι διαδικασίες μετεγκατάστασης βρίσκονται στην τελική ευθεία και αναμένεται εντός του φθινοπώρου να ολοκληρωθούν».

ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ