κλείδωσε-η-ημερομηνία-των-πανελλαδ-1042426
ΠΑΙΔΕΙΑ | 19.01.2023 | 09:39

“Κλείδωσε” η ημερομηνία των Πανελλαδικών

“Κλείδωσε” η ημερομηνία έναρξης των Πανελλαδικών εξετάσεων 2023, σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Οι εξετάσεις, όπως είπε η υπουργός στην ΕΡΤ, θα ξεκινήσουν την 1η Ιουνίου, ενώ τόνισε ότι τις επόμενες μέρες ξεκινάει η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

ΗΗ Νίκη Κεραμέως έκανε αναφορά και στα νέα προγράμματα σπουδών και τα πολλαπλά βιβλία και επισήμανε ότι στόχος είναι να μπορούν τα παιδιά να διδάσκονται με πιο διαδραστικό και κριτικό τρόπο και να μην μένουν μόνο στην αποστήθιση.

«Δημοσιοποιήσαμε τα προγράμματα σπουδών σε 166 μαθήματα. Να μιλήσουμε για παράδειγμα για την ιστορία, αφού δεν μαθαίνεις απ΄ έξω τι έκανε ο Καποδίστριας, θα σου λένε ότι είσαι ο Καποδίστριας και πρέπει να γράψεις μια ομιλία. Έτσι τα παιδιά καλούνται να διαχειριστούν ιστορικά γεγονότα με τον πιο διαδραστικό τρόπο. Όσο για το πολλαπλό βιβλίο. Μπορεί να υπάρχουν 3-4 βιβλία. Ο εκπαιδευτικός θα επιλέγει με ποιο βιβλίο θα γίνεται το μάθημα. Το παιδί μπορεί να διαβάζει το ένα βιβλίο, αλλά θα υπάρχουν διαθέσιμα και άλλα βιβλία ψηφιακά».

«Πάμε σε προγράμματα που καλλιεργούν όχι την αποστήθιση, αλλά την κριτική σκέψη. Πρέπει να αλλάξει όλη η φιλοσοφία. Χρειάζεται ζύμωση με τους εκπαιδευτικούς. Μιλάμε για στροφή στην εκπαίδευση των γνώσεων. Από εκεί που εστιάζαμε στην μετάδοση της γνώσης, πάμε σε μια προσέγγιση πιο κριτική, πιο διαδραστική», είπε.

Για την πρόταξη των πολυτέκνων στους πίνακες και το άνοιγμα του ΑΣΕΠ για τους αναπληρωτές η υπουργός ανέφερε: «Θα δούμε στο νέο σύστημα διορισμών για τα κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια για τους πολύτεκνους. Όπου να ‘ναι ανοίγει το ΑΣΕΠ για αναπληρωτές. Τις επόμενες εβδομάδες θα ανοίξουν οι πίνακες γενικής εκπαίδευσης για προσλήψεις».

Για την διαβάθμιση των πτυχίων των καλλιτεχνικών σχολών η Νίκη Κεραμέως ανέφερε: «Είναι μεγάλη συζήτηση. Δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα. Το πεδίο είναι αρρύθμιστο για σχεδόν 30 χρόνια. Δεν υπάρχει διαβάθμιση εδώ και 30 χρόνια. Θα ξεκινήσουμε να τα δούμε όλα με τα συναρμόδια υπουργεία. Δεν έχουμε αλλάξει κάτι. Ισχύει ότι και την προηγούμενη 4ετία».