φοιτητικές-εκλογές-τα-αποτελέσματα-π-1584116
ΠΑΙΔΕΙΑ | 14.05.2026 | 08:13

Φοιτητικές εκλογές: Τα αποτελέσματα που δίνει η ΔΑΠ

Ακούστε το άρθρο
Προσθήκη του aftodioikisi.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ολοκληρώθηκαν οι φετινές φοιτητικές εκλογές.

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ (σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει) συγκεντρώνει 42,3%, με την ενσωμάτωση να ανέρχεται στο 97%.

Με βάση τις πληροφορίες της τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της καταμέτρησης και με καθαρή εικόνα από τους Συλλόγους στους οποίους συνεχίζεται η διαδικασία, δεύτερη δύναμη αναδεικνύεται η ΠΚΣ με ποσοστό γύρω στο 21%. Την τρίτη θέση  καταλαμβάνει η ΠΑΣΠ με ποσοστό περί το 16% και την τέταρτη η ΕΑΑΚ με περίπου 6%.

Ο  Γραμματέας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Μανόλης Ρενιέρης δήλωσε: «Η σημερινή ημέρα είναι μια όμορφη ημέρα για τα ελληνικά Πανεπιστήμια. Οι φοιτητές μίλησαν. Οι ιδέες μας δικαιώθηκαν. Για 39η συνεχόμενη χρονιά η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ είναι πρώτη μέσα στα Πανεπιστήμια. Η πρόοδος, η λογική και η αληθινή εκπροσώπηση νίκησαν, αφήνοντας στο περιθώριο τις άναρθρες κραυγές, την τοξικότητα και όλους εκείνους που προσπαθούν να κρατήσουν τις Σχολές μας πίσω. Η διαχρονική εμπιστοσύνη των φοιτητών επιβεβαιώνει ότι η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ είναι η μόνη δύναμη, η οποία θέλει, μπορεί και χαράσσει το δρόμο προς το Πανεπιστήμιο του μέλλοντος. Όσο και εν κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις, κατασκευάζοντας αποτελέσματα, η φωνή των φοιτητών ακούστηκε δυνατά. Μαζί συνεχίζουμε να γράφουμε το επόμενο κεφάλαιο για ένα σύγχρονο, καθαρό, εξωστρεφές και ασφαλές Πανεπιστήμιο. Για το Πανεπιστήμιο που μας αξίζει.».

Σχόλιο για τους ισχυρισμούς της ΠΚΣ: Στη φετινή διαδικασία καταγράφηκαν πολλά προβλήματα με ευθύνη της ΠΚΣ. Συγκεκριμένα, υπήρξαν Τμήματα στα οποία η Πανσπουδαστική έστησε μόνη της κάλπες, παραβιάζοντας για ακόμη μία φορά τη συμφωνία που η ίδια έχει συνυπογράψει. Η παράταξη του ΚΚΕ προχώρησε σε ξεχωριστή εκλογική διαδικασία σε τμήματα ανά την Ελλάδα και ιδίως στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, αρνούμενη να δεχτεί το πραγματικό αποτέλεσμα στο οποίο συμφωνούν οι υπόλοιπες παρατάξεις. Επιπλέον, και συγκεκριμένα στην κάλπη του Οικονομικού του ΕΚΠΑ, η ψηφοφορία διακόπηκε πολλές φορές με ευθύνη στελεχών της ΠΚΣ, χωρίς κανέναν πραγματικό λόγο εκτός από την αποτροπή των φοιτητών από το να ασκήσουν το δημοκρατικό τους δικαίωμα. Με αυτούς τους τρόπους, η Πανσπουδαστική πλαστογραφεί υπέρ της το συγκεντρωτικό αποτέλεσμα, εμφανίζοντας μια εικόνα που δεν ανταποκρίνεται στη βούληση της φοιτητικής κοινότητας.

Αποκορύφωμα των γεγονότων αποτέλεσε η καταδρομική επίθεση που δέχθηκαν μέλη της Δ.Α.Π.-ΝΔΦΚ Οικονομικού του ΕΚΠΑ χθες το βράδυ, κατά τη διάρκεια της καταμέτρησης. Η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό φοιτητών, ενώ μέλη της παράταξης διακομίστηκαν στο νοσοκομείο για την παροχή ιατρικής φροντίδας».

Aftodioikisi News

Η aftodioikisi.gr είναι η βασική Διαδικτυακή πύλη για τους ΟΤΑ, το Δημόσιο και την Εργασία στην Ελλάδα, λειτουργώντας από τον Απρίλιο του 2008 ως πηγή έγκυρης και συνεχούς ροής ενημέρωσης με ειδήσεις και θέματα από το χώρο της Αυτοδιοίκησης, της Δημόσιας Διοίκησης, της Εργασίας, της Ασφάλισης αλλά και γενικότερης επικαιρότητας από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Τον Μάιο του 2010, μόλις δύο χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας της τιμήθηκε με το δημοσιογραφικό Βραβείο Μπότση. Παράλληλα, αποτελεί κόμβο αμφίδρομης επικοινωνίας μεταξύ πολιτικών, αιρετών της Αυτοδιοίκησης αλλά και επιχειρηματιών με τους πολίτες και τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ λειτουργεί ως δίαυλος διαδραστικής ενημέρωσης και επικοινωνίας μεταξύ της Περιφέρειας και του Κέντρου. Καθημερινά δέχεται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέψεις από εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, πολιτικούς, αιρετούς της Αυτοδιοίκησης, επιχειρηματίες και, κυρίως, πολίτες που ενδιαφέρονται για τοπικά, εργασιακά, ασφαλιστικά αλλά και για γενικότερα θέματα της επικαιρότητας.