Παιδεία

Φοιτητικές εκλογές: Σύγκρουση ΔΑΠ -Πανσπουδαστικής για την πρωτιά με φόντο… Στάλιν

O νικητής αγνοείται για ακόμα μια φορά στις φοιτητικές εκλογές. Δύο διαφορετικά αποτελέσματα  δίνουν οι δύο μεγαλύτερες παρατάξεις στα πανεπιστήμια, η ΔΑΠ και η Πανσπουδαστική.

Σύμφωνα με την ΔΑΠ,  η εικόνα που έρχεται από όλα τα πανεπιστήμια είναι ότι η ίδια «εξασφαλίζει για 36η συνεχόμενη χρονιά την πρώτη θέση».

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, «η τάση δείχνει ακόμα πιο ισχυρή στην περιφέρεια, όπου η “γαλάζια” παράταξη φαίνεται να συγκεντρώνει ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά σε παραδοσιακά της προπύργια, όπως η Θεσσαλονίκη, η Κομοτηνή, η Μυτιλήνη, η Κοζάνη, οι Σέρρες και τα Χανιά» και προστίθεται: «Η συμμετοχή υπολογίζεται στα περσινά επίπεδα, με τους φοιτητές να επιλέγουν μαζικά τις κάλπες των νόμιμων φοιτητικών συλλόγων, δίνοντας στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ξεκάθαρο προβάδισμα έναντι της Πανσπουδαστικής, της παράταξης του ΚΚΕ. Για μια ακόμα φορά, η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, το BLOCO, κινείται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, καθαρά κάτω από το 5% σε πανελλαδικό επίπεδο».

Επίσης, ενημερώνει ότι «τα αποτελέσματα θα αναρτώνται ανά φοιτητικό σύλλογο στην ιστοσελίδα dap.gr/ekloges/2023/ σε πραγματικό χρόνο, μόλις δημοσιεύονται από τις κατά τόπους ΚΕΦΕ» και σημειώνει: «Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ θα αναγνωρίσει όλα τα αποτελέσματα που έχουν προκύψει από δημοκρατική διαδικασία των νόμιμων φοιτητικών συλλόγων».

Πανσπουδαστική: Κερδίζουμε

Στον αντίποδα η Πανσπουδαστική δίνει ότι λαμβάνει  1581 ψήφους (49.16%). Ακολουθούν η ΔΑΠ με 573 ψήφους (17.82%), η ΠΑΣΠ με 204 ψήφους (6.34%), η ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ με 29 ψήφους (0.90%), τα ΕΑΑΚ με 79 ψήφους (2.46%) και το ΔΙΚΤΥΟ με 22 ψήφους (0.68%).

Όσον αφορά τις παρατάξεις, καταγράφονται με σειρά: η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας (ΠΚΣ), η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, η ΠΑΣΠ, η ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ που συγκεντρώνει τα σχήματα που στηρίζονται από το ΜΕΡΑ25-ΛΑΕ, η ΕΑΑΚ που συγκεντρώνει σχήματα που στηρίζονται από το ΝΑΡ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλες οργανώσεις, το Δίκτυο που αποτελεί την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ (μετονομασία του BLOCO) και τέλος στα «Λοιπά» καταγράφονται διάφορες παρατάξεις ή μεμονωμένοι υποψήφιοι που συμμετείχαν στις εκλογές.

ΔΑΠ: Μαγειρέματα αλά Στάλιν

Σε νέα ανακοινωσή της η ΔΑΠ κατηγορεί την ΠΚΣ για νοθεία:

Με καταμετρημένες 89 κάλπες, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ βρίσκεται πολύ κοντά στην 36η συνεχόμενη νίκη της. Συγκεκριμένα, με τα μέχρι στιγμής στοιχεία η παράταξή μας λαμβάνει ποσοστό 48.1% έναντι 28.56% της Πανσπουδαστικής και 4.15% της ΠΑΣΠ. Το Bloco, η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, κινείται πολύ χαμηλά, σε ποσοστό που δεν ξεπερνά το 2%.

Ωστόσο, η Πανσπουδαστική επιμένει στην πρακτική των νοθειών και της πλαστογραφίας. Συγκεκριμένα:

Δύο φορές την τελευταία ώρα η Πανσπουδαστική έχει αλλάξει τον αριθμό των συλλόγων που αναγνωρίζει. Θα ήταν αστείο, αν δεν ήταν προσβολή προς τη Δημοκρατία και τη νοημοσύνη των φοιτητών.

Η Πανσπουδαστική επιμένει να αναγνωρίζει την κάλπη – φάντασμα που έστησε μόνη της πριν από μια εβδομάδα στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη – και στην οποία δεν πάτησε κανείς. Γιατί το έκανε; Γιατί έβλεπε να έρχεται η σημερινή τεράστια προσέλευση, που θα δώσει μια από τις μεγαλύτερες νίκες της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.

Στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς προσπαθούν με μαγειρέματα που θα ντρεπόταν και ο Στάλιν να μετρήσουν μόνοι τους τις ψήφους. Φοβούνται κάτι άλλο εκτός από τη βούληση των φοιτητών;

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ δεν πρόκειται να αναγνωρίσει κανέναν σύλλογο που δεν πληροί τις ελάχιστες προδιαγραφές νομιμότητας και διαφάνειας. Το ότι τα φερέφωνα του Κουτσούμπα δεν ντρέπονται δεν σημαίνει ότι θα επιβάλουν τη φασιστική τους αντίληψη στη φοιτητική κοινότητα.

Τα αποτελέσματα θα αναρτώνται ανά φοιτητικό σύλλογο στην ιστοσελίδα dap.gr/ekloges/2023/ σε πραγματικό χρόνο, μόλις δημοσιεύονται από τις κατά τόπους ΚΕΦΕ. Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ θα αναγνωρίσει όλα τα αποτελέσματα που έχουν προκύψει από δημοκρατική διαδικασία των νόμιμων φοιτητικών συλλόγων.

Μιχάλης Λεγάκης

Recent Posts

WSJ: Το Ισραήλ εξετάζει το ενδεχόμενο να πλημμυρίσει τις υπόγειες σήραγγες της Χαμάς με θαλασσινό νερό

Ο στρατός του Ισραήλ φέρεται να έχει εγκαταστήσει στη Λωρίδα της Γάζας σύστημα αγωγών που…

3 δευτερόλεπτα ago

ΑΣΕΠ: 353 προσλήψεις σε Δημόσιο & φορείς (προκηρύξεις)

Nέες προσλήψεις θα γίνουν σε Δημόσιο και φορείς το επόμενο διάστημα. Ζητούνται υποψήφιοι των βαθμίδων…

19 λεπτά ago

ΕΟΔΥ: Τα 176 σημεία που θα γίνουν σήμερα δωρεάν rapid test

ΕΟΔΥ: Η έκδοση ψηφιακής βεβαίωσης αποτελέσματος για τους διαγνωστικούς ελέγχους COVID-19 πραγματοποιείται από το gov.gr,…

27 λεπτά ago

Viral: Ποια είναι τα σκοτεινά μυστικά πίσω από το «Πολικό Εξπρές»

Viral: Η ταινία «Το πολικό εξπρές», που κυκλοφόρησε το 2004 και βασίζεται στο παιδικό βιβλίο…

1 ώρα ago

Σεξ στις μακροχρόνιες σχέσεις: Όλη η… αλήθεια

Σε αυτό το άρθρο θα διαβάσετε 9 αλήθειες για το σεξ στις μακροχρόνιες σχέσεις που…

3 ώρες ago

Αυτά τα ζώδια θα είναι άτυχα τον Δεκέμβριο

O μήνας που ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες προβλέπεται θετικός για όλα τα ζώδια. Για…

5 ώρες ago