Ένωση Διευθυντών: Ευθύνη των Δήμων η Πυροπροστασία των σχολικών μονάδων

«ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ  Η ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ» είναι ο τίτλος της ανακοίνωσης του ΔΣ της Πανελλήνιας Επιστημονικής Ένωσης Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Π.Ε., που αφορά στην Πυρασφάλεια των σχολικών μονάδων. Σε αυτήν αναφέρει τα εξής:

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Επιστημονικής Ένωσης Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Π.Ε., με αφορμή το γεγονός της επιβολής προστίμου 1100 Ευρώ από το Πταισματοδικείο Πειραιά σε Διευθυντή σχολικής μονάδας λόγω ελλείψεων πυροσβεστικών μέσων στο διδακτήριο, έχει να επισημάνει τα εξής:

  1. Θεωρούμε απαράδεκτη την προσπάθεια μετακύλισης της ευθύνης για την αντιπυρική προστασία των σχολικών μονάδων στους/στις Δ/ντες-Δ/ντριες σχολικών μονάδων, τη στιγμή που είναι σε όλους γνωστό ότι σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία για την έκδοση Πιστοποιητικού Πυρασφάλειας υπεύθυνοι είναι οι ιδιοκτήτες των  σχολικών κτηρίων, που στην προκειμένη περίπτωση είναι οι Δήμοι.
  2. Υπενθυμίζουμε για μια ακόμη φορά ότι η ευθύνη της πυροπροστασίας καθώς και της αντισεισμικής και αντιπλημμυρικής θωράκισης των σχολικών μονάδων ανήκει εξολοκλήρου στο Κράτος και στους Δήμους, και όχι στους/στις Δ/ντες-Δ/ντριες των σχολικών μονάδων.
  3. Απαιτούμε:
  • Οι πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων Παιδείας και Εσωτερικών να  προβούν άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να σταματήσει το απαράδεκτο φαινόμενο να διώκονται Δ/ντες-Δ/ντριες σχολικών  μονάδων για ζητήματα που αποτελούν αποκλειστική ευθύνη των Δήμων.
  • Οι Δήμοι να προβούν έγκαιρα και άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την έκδοση  Πιστοποιητικών Πυρασφάλειας σε όλες τις σχολικές μονάδες.
  • Να υπάρξει κεντρικός, οργανωμένος σχεδιασμός από πλευράς της Πολιτείας για την πραγματοποίηση ελέγχων σε όλα τα σχολικά κτήρια με στόχο την πρόληψη από σεισμό-πλημμύρα-πυρκαγιά.
ΠΑΙΔΕΙΑ, ΕΥΘΥΝΕΣ, ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ, ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑ, ΔΗΜΩΝ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!