ΕΚΠΑ: Στις 100 καλύτερες Σχολές παγκοσμίως το Τμήμα Φαρμακευτικής

  • Απο stergios
  • 15 Ιουνίου 2019 - 19:31
  • Comments Off

Σημαντική διάκριση για το Τμήμα Φαρμακευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), με βάση τη δημοσίευση, από τον ειδησεογραφικό οργανισμό «US News», της παγκόσμιας κατάταξης Πανεπιστημίων «US News – Best Global University Rankings 2019». Πρόκειται για μία από τις επτά πιο σημαντικές κατατάξεις, στην οποία τα Πανεπιστήμια κατατάσσονται τόσο σε συνολικό επίπεδο, όσο και σε επιμέρους επιστημονικούς τομείς και γνωστικά πεδία.

Σύμφωνα με αυτή, το Τμήμα Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ βρίσκεται στην 94η θέση παγκοσμίως, στο επιστημονικό πεδίο της «Φαρμακολογίας και Τοξικολογίας». Από τα 1.250 Πανεπιστήμια που έχουν συμπεριληφθεί στη γενική κατάταξη, μόλις 200 μπήκαν στην ειδική κατάταξη του επιστημονικού αντικειμένου της Φαρμακολογίας-Τοξικολογίας, με το Τμήμα Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ να είναι ένα από αυτά.

Το «U.S. News & World Report» αξιολογεί τα 1.250 καλύτερα Ιδρύματα σε επιμέρους τομείς, χρησιμοποιώντας στα συγκεκριμένα επιστημονικά πεδία ένα ευρύ φάσμα 11 διαφορετικών κριτηρίων:

Παγκόσμια Ερευνητική Φήμη (12,5%)

Περιφερειακή Ερευνητική Φήμη (12,5%)

Δημοσιεύσεις (15%)

Σταθμισμένη επίδραση των ετεροαναφορών (10%)

Σύνολο αναφορών (15%)

Αριθμός δημοσιεύσεων που βρίσκονται μεταξύ των 10% περισσότερο αναφερόμενων δημοσιεύσεων (10%)

Ποσοστό του συνόλου των δημοσιεύσεων που βρίσκονται μεταξύ των 10% περισσότερο αναφερόμενων δημοσιεύσεων (5%)

Διεθνείς συνεργασίες (5%)

Ποσοστό δημοσιεύσεων με διεθνή συνεργασία επί του συνόλου των δημοσιεύσεων (5%)

Αριθμός άρθρων με μεγάλο αριθμό αναφορών που βρίσκονται στο top 1% (5%)

Ποσοστό του συνόλου των δημοσιεύσεων που βρίσκονται μεταξύ των 1% των άρθρων με τις περισσότερες αναφορές (5%)

Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζεται για το επιστημονικό πεδίο της Φαρμακευτικής-Τοξικολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ, που έχει συμπεριληφθεί στην παγκόσμια κατάταξη, η επίδοσή του και η θέση του στους συγκεκριμένους δείκτες.

Με βάση τη βαθμολογία που έλαβε το Τμήμα, στους επιμέρους δείκτες βρίσκεται:

  • στην 34η θέση παγκοσμίως στο ποσοστό του συνόλου των δημοσιεύσεων που βρίσκονται μεταξύ των 1% των άρθρων με τις περισσότερες αναφορές
  • στην 34η θέση παγκοσμίως στον αριθμό των δημοσιεύσεων.

Διάκριση και για το Τμήμα Βιολογίας

Στο μεταξύ, σημαντικές διακρίσεις στην παγκόσμια κατάταξη «US News – Best Global University Rankings 2019» καταγράφει και το Τμήμα Βιολογίας του ΕΚΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, εμφανίζεται σε υψηλές θέσεις παγκοσμίως σε τρία επιμέρους επιστημονικά πεδία και αντικείμενα:

  • Στον Τομέα «Περιβάλλον και Οικολογία» (Environmental & Ecology): στην 306η θέση
  • Στον Τομέα «Μοριακή Βιολογία και Γενετική»  (Molecular Biology and Genetics): στην 311η θέση
  • Στον Τομέα «Βιολογία και Βιοχημεία» (Biology and Biochemistry) στην 363η θέση.

Στην κατάταξη του 2019 λήφθηκαν υπόψη οι δημοσιεύσεις όλων των Ιδρυμάτων για την περίοδο 2012-2016 και οι ετεροαναφορές μέχρι τις 2 Ιουνίου του 2018.

Στους πίνακες που ακολουθούν παρουσιάζεται για το κάθε ένα επιστημονικό πεδίο του Τμήματος Βιολογίας που έχει συμπεριληφθεί στην παγκόσμια κατάταξη, η επίδοσή του και η θέση του στους συγκεκριμένους δείκτες.

Πίνακας 1: Η θέση-επίδοση του επιστημονικού πεδίου «Περιβάλλον και Οικολογία» του Τμήματος Βιολογίας του ΕΚΠΑ με βάση τους 11 δείκτες  του πίνακα Κατάταξης US News – Best Global University Rankings:

Πίνακας 2: Η θέση-επίδοση του επιστημονικού πεδίου της «Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής» του Τμήματος Βιολογίας του ΕΚΠΑ με βάση τους 11 δείκτες  του πίνακα Κατάταξης US News – Best Global University Rankings:

Πίνακας 3: Η θέση-επίδοση του επιστημονικού πεδίου «Βιολογίας και Βιοχημείας» του Τμήματος Βιολογίας του ΕΚΠΑ με βάση τους 11 δείκτες  του πίνακα Κατάταξης US News – Best Global University Rankings:

 
ΠΑΙΔΕΙΑ, ΔΙΑΚΡΙΣΗ, ΕΚΠΑ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ, ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, ΤΜΗΜΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!