Παιδεία

Διευθυντές για κατάργηση σχολικών επιτροπών: “Πλήρης διαφάνεια στην κατανομή των επιχορηγήσεων”

Υπόμνημα σχετικά με την επικείμενη κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών στους Δήμους, απέστειλε το ΔΣ της Πανελλήνιας Επιστημονικής Ένωσης Διευθυντών/ντριών Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, προς τους Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.

Η Ένωση Διευθυντών, αφού αρχικά καταγγέλει ότι δεν κλήθηκε στην εν λόγω επιτροπή προκειμένου να καταθέσει της απόψεις της ως φορέας, τονίζει στο υπόμνημα της ότι το σημαντικό είναι να διασφαλιστεί η πλήρης διαφάνεια σχετικά με τον τρόπο κατανομής της κρατικής οικονομικής επιχορήγησης στα σχολεία.

“Η οικονομική επιχορήγηση,  που δικαιούται η κάθε σχολική μονάδα, πρέπει να φτάνει σε αυτήν με ΠΛΗΡΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, μέσω της καθιέρωσης ενός κοινά αποδεκτού  αλγορίθμου με στοιχειώδη κριτήρια, όπως αυτά του αριθμού των μαθητών, των τμημάτων, των αιθουσών, των γυμναστηρίων, των αιθουσών πολλαπλών χρήσεων, των εργαστηρίων, των βιβλιοθηκών κ.λ.π., της παλαιότητας των κτηρίων, αλλά και τις ειδικότερες ανάγκες των σχολικών μονάδων, και τη  θεσμοθέτηση ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ  της οικονομικής επιχορήγησης που λαμβάνουν οι σχολικές μονάδες.”, επισημαίνει.

Αναλυτικά:

Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές  της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης,

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Επιστημονικής Ένωσης Διευθυντών/ντριών Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με αφορμή την επικείμενη κατάργηση των Ενιαίων Σχολικών Επιτροπών των Δήμων, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου  Εσωτερικών ( άρθρα 27 και 28), που συζητείται στη Βουλή,  και για το οποίο δυστυχώς δεν κληθήκαμε  ως φορέας  στην Επιτροπή σας για να καταθέσουμε τις απόψεις μας, έχει να επισημάνει τα εξής:

Το σημαντικό θέμα για εμάς δεν είναι αν θα υπάρχει ή όχι Ενιαία Σχολική Επιτροπή ή κάποια άλλη Επιτροπή στον Δήμο για τη διαχείριση των οικονομικών επιχορηγήσεων των σχολικών μονάδων.

Αυτό που έχει σημασία, είναι να διασφαλιστεί η  ΠΛΗΡΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ σχετικά με τον τρόπο κατανομής της κρατικής οικονομικής επιχορήγησης στα σχολεία.

Η οικονομική επιχορήγηση,  που δικαιούται η κάθε σχολική μονάδα, πρέπει να φτάνει σε αυτήν με ΠΛΗΡΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, μέσω της καθιέρωσης ενός κοινά αποδεκτού  αλγορίθμου με στοιχειώδη κριτήρια, όπως αυτά του αριθμού των μαθητών, των τμημάτων, των αιθουσών, των γυμναστηρίων, των αιθουσών πολλαπλών χρήσεων, των εργαστηρίων, των βιβλιοθηκών κ.λ.π., της παλαιότητας των κτηρίων, αλλά και τις ειδικότερες ανάγκες των σχολικών μονάδων, και τη  θεσμοθέτηση ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ  της οικονομικής επιχορήγησης που λαμβάνουν οι σχολικές μονάδες.

Επίσης,  χρειάζεται θεσμοθέτηση ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ των δαπανών που διατίθενται από τους Δήμους για την επισκευή και συντήρηση της κάθε σχολικής μονάδας κάθε σχολικό έτος.

Τέλος, στην Επιτροπή που θα διαχειρίζεται τις  οικονομικές επιχορηγήσεις  των σχολικών μονάδων, οι Δ/ντές-Προϊστάμενοι των σχολικών μονάδων θα πρέπει να έχουν ισχυρή εκπροσώπηση, αφού αυτοί είναι που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα  τα προβλήματα των σχολικών μονάδων.

Συμπληρωματικά, σας υπενθυμίζουμε τις προτάσεις που έχουμε ήδη καταθέσει, προς τα Υπουργεία  Παιδείας, Εσωτερικών και Οικονομικών, ώστε να διασφαλιστεί, ενόψει και του χειμώνα, η απρόσκοπτη λειτουργία των σχολικών μονάδων:

  • Άμεση αύξηση της κρατικής επιχορήγησης των σχολικών μονάδων τουλάχιστον κατά 30%.
  • Δωρεάν κρατική χορήγηση των παγίων δαπανών(φωτισμού, θέρμανσης, ύδρευσης, τηλεφώνου) σε όλες τις σχολικές μονάδες.
  • Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης(ΕΦΚ) αλλά και του ΦΠΑ στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο των σχολικών μονάδων.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ για όλες τις δαπάνες των σχολικών μονάδων.
  • Ειδική επιχορήγηση των σχολικών μονάδων που λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο Ολοήμερου Προγράμματος έως τις 5:30 μ.μ..

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Αλέξανδρος Κλοκώνης

Recent Posts

Πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Λόρδου Βύρωνα στην πλατεία Ειρήνης!

Με μια λιτή και σεμνή εκδήλωση με πολλούς συμβολισμούς, πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια ανδριάντα του Λόρδου…

48 δευτερόλεπτα ago

Ρήγας: Να παραδώσουν την έδρα τους όσοι έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ

Να παραδώσουν την έδρα τους ζητά από τους βουλευτές που απομακρύνθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ ζητά ο Πάνος Ρήγας. «Η…

4 λεπτά ago

Δωδεκάνησα: Χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση δυο νησιά -Τι δηλώνει δήμαρχος

Έντονη διαμαρτυρία εκφράζουν οι κάτοικοι του Αγαθονησίου, που έχουν μείνει χωρίς ακτοπλοϊκή συγκοινωνία. Σημειώνεται ότι…

16 λεπτά ago

Κασσελάκης: Για την Έφη θα έκανα στη μπάντα

Μια μακροσκελή ανάρτηση, την πρώτη μετά την διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία και χαρακτηρίζει την…

20 λεπτά ago

Στο Βόλο του Μπέου έπεσαν σοβάδες σε σχολείο

Άλλο ένα σχολείο έπεσε θύμα της μη παροχής οικονομικών πόρων για τη συντήρηση του με αποτέλεσμα την πτώση σοβάδων…

26 λεπτά ago

Black Friday: Απεργίες από εργαζομένους της Amazon σε όλη την Ευρώπη

Οι εργαζόμενοι της Amazon προχώρησαν σήμερα σε απεργιακές κινητοποιήσεις σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης καθώς…

32 λεπτά ago