ανακοίνωση-της-λαϊκής-συσπείρωσης-κε-1031835
ΠΑΙΔΕΙΑ | 20.09.2022 | 14:53

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Κερ/νιου- Δραπ/νας για τους παιδικούς σταθμούς

Καλούμε εκ νέου να συνεδριάσει άμεσα το Δημοτικό Συμβούλιο για να αντιμετωπιστεί η απαράδεκτη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τον αποκλεισμό περισσότερων από 92 βρεφών από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου, αφού εκτός από τις λίστες μοριοδότησης του δήμου, πολλοί είναι οι γονείς που αποκλείστηκαν ενώ είναι δικαιούχοι voucher και δεν είναι καταγεγραμμένοι σε αυτές. Ενώ ούτως ή άλλως οι θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς είναι πλήρως αναντίστοιχες με τις ανάγκες όταν υπάρχουν περίπου 1500 παιδιά και μόλις 600 θέσεις. Η Δημοτική αρχή, ως τώρα, αρνείται πεισματικά να προχωρήσει σε άμεση συνεδρίαση «μέχρι να βρεθεί λύση».

Εμείς, οι εκλεγμένοι, δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ, με τη Λαϊκή Συσπείρωση θεωρούμε αναγκαία τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να υπάρξει πλήρη ενημέρωση για τις μέχρι τώρα ενέργειες αλλά και για να συζητηθούν και να προταθούν λύσεις. Άλλωστε η αγωνία των γονιών είναι μεγάλη, αφού «αναμένοντας απαντήσεις» βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα μέσα σε πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες.

Για εμάς η λύση πρέπει να είναι στην κατεύθυνση: Κανένα βρέφος, που οι γονείς του είναι δικαιούχοι voucher ή/και στη λίστα μοριοδότησης του Δήμου, να μη μείνει εκτός βρεφονηπιακού σταθμού! Αυτό αφορά και τα βρέφη με εργαζόμενους αλλά και τα βρέφη με άνεργους γονείς.

 Για να γίνει αυτό, να υπάρξει έκτακτη λειτουργία όσων τμημάτων απαιτούνται, με εύρεση κατάλληλων κτιρίων και χώρων. Για αυτό το λόγο προτείνουμε η τεχνική υπηρεσία του Δήμου να εξετάσει χώρους για το αν μπορούν να ικανοποιήσουν τις προϋποθέσεις δημιουργίας νέων τμημάτων, όπως το παλιό ΑΤ Αμφιάλης και άλλους χώρους υπό ενοικίαση, ειδικά στην περιοχή της Αμφιάλης που υπάρχει το πιο οξυμένο πρόβλημα. Ενώ αναγκαίο είναι να προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό, για να μπορέσουν όλα τα παιδιά που έχουν κάνει αίτηση να φιλοξενηθούν σε βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς με ποιότητα και ασφάλεια.

 Με ευθύνη του Δήμου να καταγραφούν άμεσα οι κάτοικοι Κερατσινίου-Δραπετσώνας, δικαιούχοι voucher που έχουν αποκλειστεί και δεν βρίσκονται στις λίστες του δήμου, ώστε να ενταχθούν στην τοποθέτηση στα νέα τμήματα.

Όμως επειδή τα προβλήματα, όσον αφορά τους παιδικούς σταθμούς, δεν σταματάνε εδώ, πρέπει να συζητηθεί επίσης, πως θα δοθεί λύση στα εξής:

– Την έλλειψη κρεβατιών μεσημεριανού ύπνου στο σύνολο των σταθμών, με αποτέλεσμα να είναι αναγκασμένοι στα σμπαραλιάζονται μέσα στη μέρα για να παραλαμβάνουν τα παιδιά στις 13:00, να παρατάνε δουλειές, να χάνουν μεροκάματα.

– Τις μεγάλες αποστάσεις ανάμεσα στα σπίτια και τους σταθμούς που τοποθετήθηκαν, καθώς για παράδειγμα η Αμφιάλη έχει ελάχιστες θέσεις για βρέφη, με αποτέλεσμα κάποιος που κατοικεί εκεί και το παιδί του να είναι σε σταθμό της Δραπετσώνας καθημερινά να «γράφει» χιλιόμετρα, να καίει πανάκριβη βενζίνη κλπ.

Για αυτό διεκδικούμε:

 Κανένα παιδί να μην αποκλειστεί από το ολοήμερο ωράριο λόγω ελλείψεων σε προσωπικό και κρεβάτια. Να προβλεφθούν τώρα οι απαραίτητες υποδομές και το προσωπικό.

 Να τοποθετηθούν δρομολόγια με σχολικά λεωφορεία, από το Δήμο, για όλα τα παιδιά που τοποθετήθηκαν σε δημοτικό σταθμό μακριά από το σπίτι τους και υπάρχει δυσκολία των γονιών στη μεταφορά τους!