άγγελος-συρίγος-μύθος-το-πολυτεχνεί-1047536
ΠΑΙΔΕΙΑ | 14.07.2022 | 15:07

Άγγελος Συρίγος: «Μύθος το Πολυτεχνείο»

«Μύθος το Πολυτεχνείο». Με την φράση αυτή προκάλεσε σήμερα στο κοινοβούλιο κατά την διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος. Αναπτύσσοντας ένα αναθεωρητικό αφήγημα της μεταπολίτευσης δήλωσε ότι η συγκεκριμένη «μυθολογία» αποτελεί την βάση για τις αντιλήψεις που κυριαρχούν σήμερα στα πανεπιστήμια. Ανέπτυξε έτσι από …φιλελεύθερη οπτική την γνωστή θεωρία των ακροδεξιών Μ.Βορίδη και Ά.Γεωργιάδη περί «ιδεολογικής ηγεμονίας της Αριστεράς».

Ο υφυπουργός Παιδείας επιχείρησε να ξαναγράψει την νε;Oτερη ιστορία λέγοντας πως «το χουντικό καθεστώς δεν έπεσε λόγω της εσωτερικής αντιστάσεως. Η Χούντα κατέρρευσε το ’74 υπό το βάρος των ανομημάτων της κυρίως υπό το βάρος της Κυπριακής τραγωδίας. Το γεγονός ότι στα θεμέλια της μεταπολιτεύσεως δεν υπήρχε ένα γεγονός ανατροπής είχε τεράστια αξιακή σημασία στην ποιότητα της μεταπολιτευτικής μας ζωής. Δεν υπήρξαν ογκώδεις συγκεντρώσεις διαδηλώσεις και πορείες επί Χούντας. Υπήρχαν μεμονωμένες ενέργειες κάποιων γενναίων Ελλήνων που αντιμετωπίζονταν με βάρβαρο τρόπο από την δικτατορία.

Αυτό που δεν έγινε από τον ελληνικό λαό όταν υπήρχε η Χούντα έπρεπε να αναπληρωθεί μετά. Μετά το ’74 είχαμε τις πορείες μας, τα λάβαρά μας, αντάρτικα στις ταβέρνες και μετά πηγαίναμε σπίτι μας αφού είχαμε εκπληρώσει εκ του ασφαλούς το αντιστασιακό μας καθήκον».

Βασισμένος σε αυτό τον ισχυρισμό ο Άγγελος Συρίγος ανέφερε πως «δημιουργήθηκε λοιπόν μία μυθολογία που είχε και εξακολουθεί να έχει στο επίκεντρό της το Πολυτεχνείο. Γιατί το Πολυτεχνείο; Γιατί το Πολυτεχνείο υπήρξε το μοναδικό σοβαρό γεγονός μαζικής λαϊκής αντιστάσεως απέναντι στην Δικτατορία». Συνέχισε λέγοντας ότι «εξαιτίας αυτού του λόγου το Πολυτεχνείο μετά το ‘74 προσέλαβε μυθικές διαστάσεις» προσθέτοντας στην συνέχεια πως «ο μύθος του Πολυτεχνείου όπως δημιουργήθηκε τα μεταπολτευτικά χρόνια αντανακλά πλήρως στο ελληνικό πανεπιστήμιο» μιλώντας στην συνέχεια για «πολιτική του λειτουργία ως μύθου στα μεταπολιτευτικά χρόνια». Σημείωσε ότι σε αυτά οφείλεται η μεταγενέστερη συμπεριφορά της πανεπιστημιακής κοινότητας μιλώντας για «απαγόρευση εισόδου ακόμη και της πυροσβεστικής επειδή είναι κρατική δύναμη» η «για ψύλου πήδημα διαδηλώσεις».

Να «συμμαζέψει τα ασYμάζευτα» θέλησε λίγο αργότερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ Χάρης Θεοχάρης λέγοντας στην συνέχεια ότι «η Ν.Δ τίμησε και θα τιμάει τον αγώνα του ελληνικού λαού στο Πολυτεχνείο χωρίς αστερίσκους» και πως «όλα τα υπόλοιπα είναι παραπλανητικά».

Έντονες αντιδράσεις

«Γνωρίζετε ότι στη δικτατορία υπήρξαν μεγάλες μαζικές διαδηλώσεις από κηδεία Παπανδρέου μέχρι και το 74, πέραν του Πολυτεχνείου. Υπήρξαν μαζικές διαδηλώσεις και συλλήψεις και ξερονήσια ή άνθρωποι που είχαν πάει στο εξωτερικό, που φυλάγανε τους ανθρώπους της Αριστεράς και όχι μόνο όλου του πολιτικού φάσματος. Η προσπάθειά σας και μάλιστα όντας υφυπουργός να ξαναγράψετε την ιστορία για εκείνη τη περίοδο είναι απαράδεκτη και ύβρις για την αίθουσα αυτή. Είναι απολύτως ανιστόρητο» ανέφερε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης.

Παίρνοντας τον λόγο ο Θανάσης Παφίλης εκ μέρους του ΚΚΕ, ανέφερε πως «Η αντίσταση στη χούντα ξεκίνησε αμέσως με την κήρυξή της και μάλιστα σε δύσκολες συνθήκες και πήρε πολλές μορφές και δεν ήταν μια στιγμή του Πολυτεχνείου. Αν νομίζετε πως με αυτού του είδους τις ανιστόρητες τοποθετήσεις θα βάλετε φρένο στους κοινωνικούς αγώνες και ιδιαίτερα στο φοιτητικό κίνημα, είστε πολύ μακριά νυχτωμένοι. Και να ξέρετε πως θα φουντώσουν αυτοί οι αγώνες ακόμα περισσότερο». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ μάλιστα κάλεσε να μην σβηστούν από τα πρακτικά τα όσα ανέφερε ο υφυπουργός Παιδείας.