30-000-λιγότερες-επιταγές-για-το-φετινό-πρό-950682
ΠΑΙΔΕΙΑ | 12.08.2022 | 12:40

30.000 λιγότερες επιταγές για το φετινό πρόγραμμα- άλλη μια χρονιά που θα τις λάβουν καθυστερημένα οι δικαιούχοι

Τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021, αναρτήθηκαν οι οριστικοί πίνακες Δικαιούχων και Αποκλειομένων του Προγράμματος Χορήγησης Επιταγών Αγοράς Βιβλίων έτους 2021, παρέχοντας 180.000 επιταγές αξίας 20€ η καθεμία, με προϋπολογισμό 3.600.000€.

Φέτος, δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 4216/Β’/10-08-2022 η ΚΥΑ για το νέο πρόγραμμα της Δ.ΥΠ.Α παρέχοντας 150.000 επιταγές αξίας 20€ η καθεμία, με προϋπολογισμό 3.000.000€ μειωμένο κατά 30.000 επιταγές και κατά 600.000€ λιγότερα σε σύγκριση με το 2021.

Επίσης εισάγεται νέα τιμωρητική διάταξη για όσους δεν χρησιμοποιήσουν τις επιταγές σύμφωνα με το άρθ.15. « Σε περίπτωση μη χρήσης των επιταγών του προγράμματος οι δικαιούχοι αποκλείονται από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα του επόμενου έτους.»

Το μοναδικό κριτήριο μοριοδότησης που έχει νομοθετηθεί είναι το φορολογητέο εισόδημα. Σύμφωνα με τα περσινά οριστικά αποτελέσματα χορηγήθηκαν 103.838 επιταγές σε νοικοκυριά (δικαιούχοι-ωφελούμενοι) με την μεγαλύτερη μοριοδότηση των 30 μορίων που αντιστοιχεί σε εισοδήματα έως 10.000,99 €. Στην επόμενη εισοδηματική κατηγορία των 20 μορίων για εισοδήματα από 10.001,00 έως 20.000,99€ εκδόθηκαν 76.540 επιταγές (δικαιούχοι-ωφελούμενοι) ενώ 7.067 αιτήσεις παρότι ήταν δικαιούχοι και μοριοδοτήθηκαν με 20 μόρια δεν επιλέχθηκαν αφού εξαντλήθηκαν τα ποσά και τους πρόλαβαν στην κατάθεση των αιτήσεων άλλοι δικαιούχοι. Σύμφωνα με τα ίδια πάντα αποτελέσματα δεν επιλέχθηκε προφανώς κανείς με εισόδημα άνω των 20.000,99€ που αντιστοιχεί σε 10 μόρια.

Διαπιστώνουμε ότι όσοι αποφασίζουν τόσο για τους όρους του προγράμματος όσο και για το πότε θα υλοποιηθεί μάλλον βρίσκονται σε ένα άλλο διαφορετικό σύμπαν με αυτό που βιώνουν οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι. Βρισκόμαστε στα μέσα Αυγούστου και η Δ.ΥΠ.Α δεν έχει ακόμη ξεκινήσει να υποδέχεται τις αιτήσεις παρότι οι επιταγές των βιβλίων χρησιμοποιούνται ενόψει της νέας σχολικής περιόδου για να συμπληρώσουν τα νοικοκυριά στα αναγκαία έξοδα τους.

Αλήθεια γιατί κάθε χρονιά το πρόγραμμα υλοποιείται με τόση καθυστέρηση και αφού έχουν ήδη πληρώσει τα νοικοκυριά για τα σχολικά είδη και τα ξενόγλωσσα βιβλία;

Οι περισσότεροι άνεργοι και εργαζόμενοι μειώνουν την κατανάλωση ακόμα και από τα βασικά είδη διατροφής τους, το πραγματικό εισόδημα συρρικνώνεται εξαιτίας της ακρίβειας και του πληθωρισμού ενώ 2 στους 3 προτίμησαν να πάρουν λιγότερα ποσά σε μετρητά για την επιταγή καυσίμων με κατάθεση στην τράπεζα έτσι ώστε να τα χρησιμοποιήσουν στα άλλα βασικά έξοδα διαβίωσης αποδεικνύοντας έτσι το υψηλό ποσοστό φτώχειας που ολοένα και μεγαλώνει.

Γιατί ειδικά φέτος που οι τιμές των σχολικών ειδών έχουν πάρει την ανηφόρα, η Δ.ΥΠ.Α χορηγεί λιγότερες επιταγές;

Μας είναι εντελώς ακατανόητο όμως και η επιλογή της μοριοδότησης αποκλειστικά και μόνο του εισοδήματος. Με αυτόν τον τρόπο πολυμελείς οικογένειες (τρίτεκνοι-πολύτεκνοι), αδικούνται δεδομένου ότι αρκετές χιλιάδες εξ αυτών εντάσσονται στα εισοδήματα άνω των 10.000 €, αφού διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν ούτε καν στα απαραίτητα της διαβίωσής τους.

Είναι ολοφάνερο παρότι διαφωνούμε ότι ο λόγος που εισήχθη στο φετινό πρόγραμμα τιμωτηρητική διάταξη αποκλεισμού για όσους λάβουν αλλά δεν ενεργοποιήσουν την επιταγή είναι ότι υπάρχει ένας αριθμός που δεν ενεργοποίησε τις επιταγές τα προηγούμενα χρόνια. Συνεπώς και τα αντίστοιχα κονδύλια δεν εκταμιεύτηκαν.

Δεδομένου ότι και για το πρόγραμμα του Κοινωνικού Τουρισμού 2021-22 που έληξε 31.7.22, υπάρχουν αρκετές επιταγές που δεν ενεργοποιήθηκαν, ότι και τα δύο προγράμματα χρηματοδοτούνται από τις ίδιες εισφορές των εργαζομένων υπέρ Εργατικής Εστίας τότε γιατί δεν αυξάνονται οι δικαιούχοι και αντίστοιχα ο προϋπολογισμός του φετινού προγράμματος επιταγής βιβλίων;

Στο τέλος όπως όλοι καταλαβαίνουμε αποδεικνύεται ότι εκείνοι που πάλι θα δουν απογοητευμένοι στην οθόνη τους το μήνυμα «απορριφθείσα αίτηση» είναι οι χιλιάδες δικαιούχων παρότι καταβάλλουν αδιαλλείπτως τις εισφορές τους. Εμείς ως εργαζόμενοι πάλι θα τρέχουμε τελευταία στιγμή για να εξετάσουμε τις ενστάσεις αφού όπως για πολλά προγράμματα πάλι θα ορίσουν μερικές ώρες προθεσμία για να τις διεκπεραιώσουμε ενώ τα κονδύλια που τελικώς δεν διατίθενται συνεχώς θα αυξάνονται.

Η κοινωνική πολιτική δεν μπορεί να σχεδιάζεται και να εφαρμόζεται «στο πόδι».

Χρειάζεται σοβαρότητα και ολοκληρωμένος σχεδιασμός, ικανότητες δηλαδή που δεν τις έχουμε διαπιστώσει μέχρι τώρα σε όσους αποφασίζουν για τα κοινωνικά προγράμματα του ΟΑΕΔ.