Τσίπρας -Απλή αναλογική: Πιο κοντά οι πολίτες στα κέντρα εξουσίας

  • Απο stergios
  • 31 Μαρτίου 2018 - 21:29
  • Comments Off

Στις επικείμενες θεσμικές αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο Λαύριο, κατά το κλείσιμο των εργασιών του Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Ανατολικής Αττικής που διοργανώνουν Η Περιφέρεια Αττικής και το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, οι «μεγάλες ανάγκες για αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα βοηθήσουν τους πολίτες να έρθουν πιο κοντά στα κέντρα εξουσίας», είπε αναφερόμενος προφανώς στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος και συγκεκριμένα στην θέσπιση της απλής αναλογικής.

«Δεν ξέρω εάν (σ.σ. τις αλλαγές) θα τις ονομάσουμε «Κλεισθένη»», είπε αναφερόμενος σε σχετική πρόταση της περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου, αλλά πρόσθεσε ότι οι αλλαγές θα φέρουν εκδημοκρατισμό στον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκηση.

Οι αιρετοί και τα Συνέδρια

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του στο συνέδριο του Λαυρίου από αυτά καθαυτά τα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια, που «αποδείχθηκε ότι μπορεί να είναι θεσμός».

Και τα οποία έφεραν στο ίδιο τραπέζι τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης και την κυβέρνηση.

Είναι «αυτονόητο», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, «να κάτσουμε μαζί, να συζητήσουμε, να διαφωνήσουμε, να καταλήξουμε».

Με σκοπό την εκπόνηση εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου, για το οποίο η κυβέρνηση επέλεξε, όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, να μην κλειστεί σε γραφεία, αλλά να ξεκινήσει από τα «κάτω», από τις Περιφέρειες.

Αντιπαρέβαλε δε, την κοινή αυτή προσπάθεια με το κλίμα στείρας, μίζερης, ανούσιας πολιτικής αντιπαράθεσης.

Και θυμήθηκε το 2ο από τα Περιφερειακά Συνέδρια, στην Στερεά Ελλάδα, τότε δηλαδή που η αξιωματική αντιπολίτευση είχε καλέσει, όπως είπε, τους δημάρχους και τον περιφερειάρχη που πρόσκεινται στο κόμμα της ΝΔ- να μποϋκοτάρουν τις διαδικασίες αυτές.

Και ήταν κρίσιμο, είπε ο κ. Τσίπρας, αν θα γινόταν αυτό, τότε που τα περιφερειακά συνέδρια ήταν στην αρχή τους.

Όμως, η εντολή παραβλέφθηκε και το συνέδριο είχε εξαιρετική επιτυχία.

Στο συγκεκριμένο σημείο, ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε την αγωνία των ανθρώπων της Τ.Α. για το ποια θα είναι η συνέχεια όσων εξαγγέλλονται στα περιφερειακά συνέδρια. Και αποκάλυψε ότι έχει ήδη συσταθεί ο μηχανισμός ελέγχου των εξαγγελιών, σημείο που έγινε αποδεκτό με ικανοποίηση από το ακροατήριο του συνεδρίου.

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ, ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ, ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ, ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, ΡΕΝΑ ΔΟΥΡΟΥ, ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!