το-τέλος-ταφής-απορριμμάτων-έρχετα-160966
ΟΤΑ | 30.12.2021 | 08:59

Το «τέλος ταφής απορριμμάτων» -Έρχεται και φέρνει ανατροπές σε Δήμους και δημοτικά τέλη

Ανατροπές φέρνει σε δήμους και τους πίνακες με τα δημοτικά τέλη το τέλος ταφής των απορριμμάτων, το οποίο θα ενεργοποιηθεί από  1η Ιανουαρίου 2022.

Το τέλος ταφής θα επιβάλλεται στους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) ή στους δήμους, αλλά αναμένεται πρακτικά να μετακυλιστεί στους δημότες μέσω των δημοτικών τελών.

Στοχεύει στη μείωση των αποβλήτων που οδηγούνται σε ταφή.

Θα υπολογίζεται ως εξής:

  •  20 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων από 1/1/2022
  • Θα αυξάνεται ετησίως κατά 5 ευρώ ανά τόνο και έως την τιμή των 35 ευρώ ανά τόνο έως το 2025.
  • Από την 1η Ιανουαρίου 2026 το τέλος ταφής ορίζεται σε 45 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων
  •  Θα αυξάνεται στην τιμή των 55 ευρώ ανά τόνο από την 1η Ιανουαρίου 2027, η οποία και παραμένει σταθερή για τα επόμενα έτη.

Πού θα αποδίδεται

Υπενθυμίζεται ότι τα έσοδα του τέλους ταφής αποδίδονται στο Πράσινο Ταμείο και διατίθενται, με βάση τα ειδικά χρηματοδοτικά προγράμματα που αυτό εκπονεί σε συνεργασία με τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) κατά 50% στους Δήμους και τους ΦοΔΣΑ, με σκοπό την ενίσχυση δράσεων πρόληψης, χωριστής συλλογής και ανακύκλωσης, καθώς και εν γένει αναβάθμισης του περιβάλλοντος, κατά 40% σε Δήμους που έχουν υψηλές επιδόσεις στη χωριστή συλλογή και την ανακύκλωση με σκοπό την ενίσχυση αντίστοιχων με τις προαναφερόμενες δράσεις και κατά 10% για τη χρηματοδότηση έργων έρευνας και τεχνολογίας για την ανακύκλωση και εν γένει τη διαχείριση των αποβλήτων.

Κυρώσεις

Παράλληλα, προβλέπεται σαφής μηχανισμός ελέγχου και επιβολής κυρώσεων σε περίπτωση μη καταβολής του τέλους ταφής. Το τέλος ταφής υπολογίζεται ανά εξάμηνο με βάση τις πραγματικές ποσότητες αποβλήτων που διατέθηκαν στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤ).

Ειδικά για το 2022, την πρώτη χρονιά εφαρμογής, τα στοιχεία για τον υπολογισμό ταφής του α΄ εξαμήνου θα πρέπει να υποβληθούν έως 30/9/2022.

Αντιδράσεις

Για ένα ακόμα «άδικο βάρος στους ΟΤΑ» και ένα νέο χαράτσι, το οποίο απειλεί τη βιωσιμότητα των δήμων και αναμένεται να αυξήσει τα δημοτικά τέλη των πολιτών, κάνουν λόγο σε κοινή δήλωσή τους οι Τομεάρχες Περιβάλλοντος και Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος και Κώστας Ζαχαριάδης.