Συνταγματική αναθεώρηση: Οι σημαντικότερες προτάσεις αλλαγών για ΟΤΑ και Δημόσια Διοίκηση

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση στην  Ολομέλεια της Βουλής για την  συνταγματικής αναθεώρηση. Η συζήτηση έχει να κάνει με  τις 149 προτεινόμενες τροποποιήσεις, και θα λήξει το βράδυ της Πέμπτης με την διεξαγωγή της πρώτης ψηφοφορίας. Ανάμεσα σε αυτές τις προτάσεις βρίσκονται και αυτές  για τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης και το θεσμικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οι σημαντικότερες προτάσεις που αφορούν τη Δημόσια Διοίκηση και τους ΟΤΑ είναι οι εξής: 

Ξεκινώντας από το Άρθρο 101, αναφέρεται (σελ.288-289) η αναθεώρηση των εξής σημείων:

– της παρ. 1, προς την κατεύθυνσης καθιέρωσης διάταξης ότι νόμος ορίζει το σύστημα περιφερειακής οργάνωσης της κεντρικής διοίκησης,

– της παρ. 3, για την αναγνώριση γενικού τεκμηρίου αρμοδιότητας επί των τοπικών δημόσιων υποθέσεων στους ΟΤΑ με βάση τις αρχές της εγγύτητας και της επικουρικότητας,

– της παρ. 4, με στόχο την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία της διοίκησης και την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των νησιωτικών και ορεινών περιοχών,

– της προσθήκης ερμηνευτικής παραγράφου για την προσαρμογή του διοικητικού μοντέλου στο περιβάλλον των νησιωτικών και ορεινών περιοχών με την εκπόνηση επιχειρησιακών σχεδίων και την παροχή κινήτρων στους δημοσίους υπαλλήλους.
Επιπλέον, η Επιτροπή προτείνει τη ΜΗ αναθεώρηση του Άρθρο 101 υπό τη μορφή της προσθήκης παρ.5 για τη μέριμνα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των δημόσιων υπηρεσιών.

Προχωρώντας στο Άρθρο 102, η Επιτροπή εισηγείται (σελ.289) την αναθεώρηση της παρ. 2 στην κατεύθυνση «καθιέρωσης αναλογικού εκλογικού συστήματος στις εκλογές για τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και θέσπισης τοπικών λαϊκών συνελεύσεων, δημοψηφισμάτων και λαϊκών πρωτοβουλιών και αναγνώρισης δυνατότητας απονομής εκλογικού δικαιώματος σε αλλοδαπούς με μόνιμη εγκατάσταση στη Χώρα».

Όσον αφορά τις παρ. 4 και 5 του Άρθρο 102 η Εισήγηση έχει ως εξής (σελ.290):

«Προτείνεται από την Επιτροπή, κατά πλειοψηφία, η ΜΗ αναθεώρηση της παρ.4 (ίδια αναφορά και για την παρ.5) όπου προτείνεται οι πειθαρχικές ποινές στα αιρετά όργανα των ΟΤΑ να επιβάλλονται μόνο ύστερα από σύμφωνη γνώμη του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου. Επίσης προτείνεται οι ΟΤΑ να έχουν ίδιους πόρους που συνίστανται σε ανταποδοτικά τέλη και ίδιο εύλογο φόρο και οι προϋπολογισμοί των ΟΤΑ να καταρτίζονται μετά από επαρκή δημόσια διαβούλευση με τους κατοίκους των οικείων περιοχών και να οφείλουν να διασφαλίζουν τη δημοσιονομική ισορροπία. Προτείνεται επίσης η καθιέρωση όρων διαφάνειας των οικονομικών των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και ευθυνών για την ορθολογική διαχείριση των πόρων τους ».

Για την παρ. 7 του Άρθρο 103 «προτείνεται από την Επιτροπή, κατά πλειοψηφία, η ΜΗ αναθεώρηση της παρ.7 για την αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων με βάση τις αρχές της αμεροληψίας, της ουδετερότητας, της επαγγελματικής ικανότητας και της αποδοτικότητας. Προτείνεται η αξιολόγηση να γίνεται και από τους υφισταμένους προς τους προϊσταμένους τους. Στην αξιολόγηση και εξέλιξη των υπαλλήλων να μπορεί να συμμετέχει και το ΑΣΕΠ ».

Όλο το σχετικό υλικό ΕΔΩ

 

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ, ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ, ΔΙΟΙΚΗΣΗ, ΔΗΜΟΣΙΑ, ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!