Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσσαλονίκης: Καταδικάζει την ποινικοποίηση των αγώνων

  • Απο Aftodioikisi Press
  • 26 Μαΐου 2020 - 11:28
  • Comments Off

Την ποινικοποίηση των αγώνων καταδικάζει ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων ν. Θεσσαλονίκης, με αφορμή το γεγονός ότι τη Δευτέρα 15 Ιούνη καλούνται ως κατηγορούμενες στο μονομελές πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, η πρόεδρος και η αντιπρόεδρος του Συλλόγου. Το «αδίκημα» που τους καταλογίζεται είναι ότι δεν μερίμνησαν για την αποκομιδή των απορριμμάτων στις 26 και 27 Ιούνη 2017, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, όπως αναφέρει το κατηγορητήριο.

Ωστόσο, εκείνο το διήμερο, το Σωματείο είχε προκηρύξει 48ωρη απεργία, καθώς με απόφαση της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ απολύονταν εργαζόμενοι στην καθαριότητα, που εργάζονταν με συνεχείς συμβάσεις για πάνω από τρία χρόνια. Η απεργία αυτή βασιζόταν στην απόφαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ, η οποία είχε εξαγγείλει στάση εργασίας και έδινε τη δυνατότητα στα πρωτοβάθμια σωματεία να προσαρμόσουν τη θέση τους ώστε να εξαγγείλουν απεργία.

Το Σωματείο σημειώνει ότι «από το Δήμο Θεσσαλονίκης απολύονταν 750 συνάδελφοι και συνολικά 1.200 από τους Δήμους του Νομού Θεσσαλονίκης, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων ήταν μέλη του σωματείου μας, πράγμα που σημαίνει ότι η προκήρυξη της απεργίας ήταν μονόδρομος για εμάς. Παράλληλα με την απεργία, υπήρξε προσωπικό ασφαλείας στον τομέα της καθαριότητας, όπως προβλέπεται από τον κάθε δήμο.

Επί της ουσίας, για εμάς ως σωματείο, οι κατηγορίες που αποδίδονται στην πρόεδρο και την αντιπρόεδρό μας δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο περιστολής των εργατικών δικαιωμάτων και της συνδικαλιστικής δράσης. Ήδη, με τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, λόγω της πανδημίας, η κυβέρνηση πατώντας πάνω στους νόμους προηγούμενων κυβερνήσεων, ανασύρει ό,τι πιο αντεργατικό, με στόχο την παραπέρα συρρίκνωση των εργατικών κατακτήσεων.

Καταδικάζουμε με κάθε τρόπο την ποινικοποίηση των αγώνων και τονίζουμε ότι θα παραμείνουμε στην πρώτη γραμμή με στόχο την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Καλούμε τα σωματεία εργαζομένων του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα να καταγγείλουν την προσπάθεια ποινικοποίησης των αγώνων και να εκδηλώσουν με κάθε τρόπο και μορφή την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους στους διωκόμενους συναδέλφους».

ΟΤΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΠΟΕ-ΟΤΑ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!