σκουπίδια-αττικής-στον-αέρα-ο-νέος-377180
ΟΤΑ | 29.11.2021 | 07:31

Σκουπίδια Αττικής: “Στον αέρα” ο νέος Περιφερειακός Σχεδιασμός -Και κόντρα Μπακογιάννη -Πατούλη;

Σκουπίδια Αττικής: Όπως έγραψε η aftodioikisi.gr την περασμένη Τετάρτη ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, ανακοίνωσε στους 66 δημάρχους της περιοχής ένα φιλόδοξο πρόγραμμα με στόχο την λύση του μεγάλου προβλήματος της διαχείρισης απορριμμάτων στην μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας.

Μάλιστα, ενώ μίλησε για διαβούλευση την επόμενη Πέμπτη 26/11, ο Ενιαίος Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΣΔΝΑ) έδωσε στην δημοσιότητα Πρόσκληση της 30ης Τακτικής του Συνεδρίασης με θέμα, μεταξύ άλλων, τη: «Λήψη απόφασης για την έγκριση 3ης Αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Περιφέρειας Αττικής (εισηγητής ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ)», για αύριο Τρίτη 30/11 στις 11 πμ. Δηλαδή, πριν δοθεί το σχέδιο στη διαβούλευση ο ΕΔΣΝΑ σπεύδει να το εγκρίνει!

Ωστόσο, το πρόβλημα με το νέο σχέδιο δεν είναι μόνο ή, κυρίως, αυτό. Κι αυτό γιατί, όπως ήδη έχει γράψει η aftodioikisi.gr, από τα έξι νέα εργοστάσια που ανακοινώθηκαν, τα τρία δεν έχουν χωροθετηθεί. Δηλαδή, με άλλα λόγια, το νέο σχέδιο που πήρε πάνω του ο Γ. Πατούλης, «αδειάζοντας» τον στενό του συνεργάτη, πρόεδρο του ΕΔΣΝΑ, Β. Κόκκαλη, βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα, καθώς ναι μεν μειώνει (επί χάρτου) την δυναμικότητα των δύο εκ των τριών εργοστασίων (Φυλή, Σχιστό) και μεταφέρει το εργοστάσιο του Κεντρικού Τομέα από τη Φυλή, προκειμένου να κάμψει τις αντιδράσεις των δημάρχων, αλλά δεν προσδιορίζει πού θα πάνε τα σκουπίδια που «περισσεύουν».

Η νέα κατάσταση

Ας δούμε αναλυτικά πώς διαμορφώνεται η κατάσταση μετά τις ανακοινώσεις του περιφερειάρχη Αττικής:

-Μειώνεται η δυναμικότητά από 450.000 (350.000 σύμμεικτα και 100.000 οργανικά) σε 300.000 (200.000 σύμμεικτα και 100.000 οργανικά) τόνους ετησίως, του εργοστασίου στη Φυλή (Δυτικό Πάρκο) που καλύπτει  την Δυτική Αττική και τον Δυτικό Τομέα.

-Μειώνεται, επίσης, η δυναμικότητα του εργοστασίου του Κεντρικού Τομέα (Κεντρικό Πάρκο), που καλύπτει τους δήμους του Κεντρικού Τομέα και τμήμα του Νότιου, από 450.000 στους 360.000 τόνους ετησίως, που, με βάση την προ έτους απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής ήταν να γίνει στη Φυλή, αλλά, πλέον, δεν έχει χωροθέτηση. Υπενθυμίζεται ότι ο υφιστάμενος ΠΕΣΔΑ «φωτογραφίζει» την περιοχή του Βοτανικού, στην οποία υπάρχει αδειοδοτημένος χώρος Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), ωστόσο τα σχέδια του δημάρχου Αθηναίων Κ. Μπακογιάννη δεν περιλαμβάνουν εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων στην περιοχή, γεγονός το οποίο τον φέρνει σε αντιπαράθεση με τον περιφερειάρχη Γ. Πατούλη. 

-Παραμένει ως έχει (σ.σ. 80.000 τόνοι ετησίως: 60.000 σύμμεικτα + 20.000 οργανικά) η δυναμικότητα του εργοστασίου στο Γραμματικό  (Βορειοανατολικό Πάρκο) που καλύπτει τμήμα της ΠΕ Ανατολικής Αττικής.

-Μειώνεται από 250.000 (180.000 σύμμεικτα+70.000 οργανικά) σε 170.000 (120.000 σύμμεικτα+50.000 οργανικά) η δυναμικότητα του εργοστασίου στο Σχιστό (Πάρκο Πειραιά) που καλύπτει της ΠΕ Πειραιά και Νήσων.

-Δημιουργείται νέο εργοστάσιο στο Βόρειο Τομέα (Βόρειο Πάρκο), με δυναμικότητα 170.000 τόνους ετησίως, το οποίο, όμως, δεν έχει χωροθετηθεί. Υπενθυμίζεται ότι οι δήμοι του Βόρειου Τομέα που θα πρέπει να χωροθετηθεί η νέα Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΟΕΔΑ) είναι οι: Αγίας Παρασκευής, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Μεταμορφώσεως, Νέας Ιωνίας, Πεντέλης και Χαλανδρίου. Το ερώτημα είναι ποιος από αυτούς θα δεχθεί εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων στα όρια του. 

-Δημιουργείται νέο εργοστάσιο στην Νοτιοανατολική Αττική (Νοτιοανατολικό Πάρκο), που θα καλύπτει τμήμα της ΠΕ Ανατολικής Αττικής και του Νότιου Τομέα, με δυναμικότητα 130.000 τόνους ετησίως το οποίο, επίσης, δεν έχει χωροθετηθεί. Υπενθυμίζεται ότι οι δήμοι του Νοτίου Τομέα είναι οι: Αγίου Δημητρίου, Αλίμου, Γλυφάδας, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου, Νέας Σμύρνης και Παλαιού Φαλήρου. Ενώ οι δήμοι της ΠΕ Ανατολικής Αττικής οι: Αχαρνών – Θρακομακεδόνων, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Διονύσου, Κρωπίας, Λαυρεωτικής, Μαραθώνος (σ.σ. ο οποίος ωστόσο αποκλείεται, καθώς έχει στα όρια του το, ήδη χωροθετημένο, εργοστάσιο του Γραμματικού), Μαρκόπουλου – Μεσογαίας, Παιανίας, Παλλήνης, Ραφήνας – Πικερμίου, Σαρωνικού και Σπάτων – Αρτέμιδος. Το ερώτημα που τίθεται και σε αυτή την περίπτωση, είναι ποιος από αυτούς θα δεχθεί εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων στα όρια του. 

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Πατούλης στην ενημέρωση της περασμένης Τετάρτης δεσμεύθηκε ότι «δεν θα φιλοξενηθεί καμία νέα δραστηριότητα εντός των παραπάνω ΟΕΔΑ, δηλαδή οι νέες απαιτούμενες μονάδες θα χωροθετηθούν εκτός των ήδη αδειοδοτημένων ΟΕΔΑ αλλά και εκτός του υπό αδειοδότηση Σχιστού». Δηλαδή, με άλλα λόγια οι ΟΕΔΑ Κεντρικού Τομέα, Βορείου Τομέα και Νοτιοανατολικού Τομέα δεν θα χωροθετηθούν σε Φυλή, Γραμματικό και Σχιστό.

Καθόλου ρεαλιστικό σενάριο

Τέλος, παρότι ο περιφερειάρχης Αττικής, στο πλαίσιο της σχετικής συζήτησης την περασμένη Τετάρτη 25 Νοεμβρίου, επισήμανε ότι είναι κρίσιμης σημασίας να έχει εγκριθεί ως την άνοιξη του 2022 ο νέος ΠΕΣΔΑ, για να μην υπάρξει κίνδυνος απώλειας κοινοτικών πόρων, κάτι τέτοιο, με τα σημερινά δεδομένα, δεν μοιάζει καθόλου ρεαλιστικό. Κι αυτό γιατί θα πρέπει να πεισθούν τουλάχιστον τρεις δήμοι, μεταξύ των οποίων και ο μεγαλύτερος δήμος του Λεκανοπεδίου, ο δήμος Αθηναίων, να φιλοξενήσουν στα όρια τους, εργοστάσια απορριμμάτων.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΕΣΔΑ ΟΠΩΣ ΑΥΤΗ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Γ. ΠΑΤΟΥΛΗ