Σκουρλέτης: Υπερώριμες οι συνθήκες για δημοκρατική τομή

  • Απο stergios
  • 22 Απριλίου 2018 - 19:04
  • Comments Off

Δήλωση του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, φιλοξενεί η «Αυγή της Κυριακής». «Το παραμορφωτικό πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του, όσο κι αν ορισμένοι δεν μπορούν να το συνειδητοποιήσουν», αναφέρει ο υπουργός με την δήλωσή του να έχει αναλυτικότερα ως εξής:

«Το δημοκρατικό μεταρρυθμιστικό βήμα που επιχειρούμε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο «Κλεισθένης 1», είναι πρώτα απ’ όλα ανάγκη της ίδιας της Αυτοδιοίκησης, αλλά και απαίτηση των πολιτών, οι οποίοι έχουν απορρίψει προ πολλού τα συγκεντρωτικά μοντέλα και τη βαθιά πρόσδεση της τοπικής διοίκησης στην κεντρική εξουσία.

Δρομολογούμε διατάξεις για τη δικαιότερη χρηματοδότηση των δήμων, με έμφαση στους μικρότερους, τους ορεινούς και τους νησιωτικούς. Με νέα εργαλεία και σύγχρονο πλαίσιο ελέγχου επισπεύδουμε τις χρονοβόρες διοικητικές διαδικασίες. Αξιοποιούμε πληρέστερα το υφιστάμενο επιστημονικό προσωπικό στηρίζοντας τους υποστελεχωμένους δήμους για να προωθήσουμε έργα και υπηρεσίες. Επιτρέπουμε την ενεργητική συμμετοχή των δήμων στους τομείς της Κοινής Ωφέλειας σε τοπικό επίπεδο.

Θέτουμε σε προτεραιότητα το ζήτημα της δημοκρατίας. Οι κοινωνικές συνθήκες είναι υπερώριμες για τη δημοκρατική τομή της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και για την ενδυνάμωση θεσμών συμμετοχής, ώστε ο πολίτης να ξεφύγει από τη θέση του «κομπάρσου» και να ενεργοποιηθεί ουσιαστικά στα τοπικά ζητήματα.

Η μετάβαση στο νέο δεν υπηρετείται με την αναπαραγωγή μιας αδιέξοδης, συγκεντρωτικής λογικής η οποία επιβάλλεται τεχνητά. Το παραμορφωτικό πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του, όσο κι αν ορισμένοι δεν μπορούν να το συνειδητοποιήσουν. Έχουμε ανάγκη από μια νέα κουλτούρα συνεργασιών, σύνθεσης απόψεων και συνένωσης δυνάμεων.

Προχωρούμε ριζοσπαστικά μα και υπεύθυνα. Λαμβάνουμε υπόψη τη δημοσιονομική πραγματικότητα και τα συνταγματικά όρια, προκειμένου κάθε αλλαγή να είναι πραγματοποιήσιμη. Πυξίδα μας είναι μια ισχυρή Αυτοδιοίκηση στο πλαίσιο ενός πραγματικά αποκεντρωμένου κράτους, με ενίσχυση αρμοδιοτήτων, με αυτοτέλεια, με μεγαλύτερο χώρο για να δημιουργήσει και να συμβάλει στη συλλογική προσπάθεια της παραγωγικής ανασυγκρότησης και της οικονομικής ανάπτυξης».

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΠΑΝΟΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ, ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!