σε-κλοιό-χιονιά-η-μαγνησία-τι-λέει-στ-875616
ΟΤΑ | 07.02.2023 | 19:11

Σε κλοιό χιονιά η Μαγνησία – Τι λέει στο Aftodioikisi ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας

Δύσκολη η κατάσταση στην Μαγνησία όπου τα πάντα έχουν καλυφθεί από χιόνι, τόσο στην ύπαιθρο όσο και στα αστικά κέντρα, ενώ οι συγκοινωνίες διεξάγονται με δυσκολία σε όλο το οδικό δίκτυο της περιοχής.

Ειδικότερα, στον Βόλο η χιονόπτωση από τις 02:30 τα ξημερώματα ήταν ιδιαίτερα σφοδρή και τα κυκλοφοριακά προβλήματα σημαντικά, καθώς τα αυτοκίνητα χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες για να κινηθούν περιμετρικά της πόλης, αλλά και σε πολλές περιοχές μέσα στην πόλη. Η ορατότητα και μέσα στον Βόλο είναι πολύ περιορισμένη εξαιτίας της σφοδρότητας και της πυκνότητας της χιονόπτωσης.

Το πρωί δεν υπήρχαν αστικές συγκοινωνίες, αλλά με την πάροδο της ώρας κινούνται αραιά αστικά λεωφορεία μόνο στις κεντρικές αρτηρίες του Βόλου, ενώ δεν εκτελούνται τα δρομολόγια προς τα βόρεια προάστια και προς Αγριά και Λεχώνια.

Τα υπεραστικά δρομολόγια δεν έχουν πραγματοποιηθεί προς κανένα προορισμό πλην της Θεσσαλονίκης, όπου δεν υπήρχε πρόβλημα.

Το ύψος του χιονιού έχει ξεπεράσει τα 10 εκατοστά ακόμα και στην παραλία, ενώ από την πολύ έντονη χιονόπτωση το χιόνι έχει ξεπεράσει τα 30 εκατοστά σε συνοικίες πάνω από τον Περιφερειακό, ο οποίος αποχιονίζεται συνεχώς αλλά σε ορισμένα σημεία όπως στο τούνελ της Γορίτσας χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες.

Όλη τη διάρκεια της νύχτας δεκάδες εκχιονιστικά προσπαθούσαν να κρατήσουν ανοιχτούς τους κεντρικούς άξονες του Βόλου, ενώ συνεχώς κινούνται υδροφόρες του δήμου Βόλου, αλλά και ιδιωτών και ρίχνουν θαλασσινό νερό, προκειμένου να αποπαγοποιήσουν το οδόστρωμα. Η κυκλοφορία των αυτοκινήτων ήταν μηδενική σε όλη την περιοχή, ακόμα και στο κέντρο του Βόλου.

Κώστας Αγοραστός: Έχει πέσει πολύ χιόνι. Βοηθάμε τον ΔΕΔΔΗΕ να αποκαταστήσει τις βλάβες

“Έχει πέσει πολύ χιόνι, κυρίως στο ανατολικό Πήλιο”, επισημαίνει στο aftodioikisi.gr, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός. “Οι κεντρικοί δρόμοι είναι ανοιχτοί. Τρεις οικισμοί, όπως ο Λαύκος, δεν έχουν ρεύμα και βοηθάμε το ΔΕΔΔΗΕ με οχήματα δικά μας για να προσεγγίσουν τις περιοχές αυτές και να αποκαταστήσουν τις βλάβες. Διαθέτουμε 75 μηχανήματα στη Μαγνησία. Ρίχνουμε συνεχώς αλάτι, αλλά ο πάγος είναι το μεγάλο πρόβλημα λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών. Όσο για τα σχολεία, αλλού είναι ανοιχτά και αλλού κλειστά. Οι Δήμαρχοι το βλέπουν αυτό, ανάλογα με τα προβλήματα που έχουν στις περιοχές τους”, προσθέτει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας.  

Τα σχολεία όλων των βαθμίδων τόσο μέσα στον Βόλο, όσο και περιφερειακά, όπως και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ήταν κλειστά σήμερα σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Κλειστά είναι σήμερα και τα σχολεία στους δήμους Ζαγοράς-Μουρεσίου και Νοτίου Πηλίου με απόφαση των δημάρχων.

Στις 6.30 το πρωί η θερμοκρασία ήταν στο μηδέν στον Βόλο, ενώ στα Χάνια του Πηλίου τα θερμόμετρα έδειχναν μείον 9 βαθμούς.

Ακόμη πιο δύσκολη είναι η κατάσταση προς το Πήλιο, καθώς χιονίζει ακατάπαυστα από τη νύχτα και το ύψος του χιονιού έχει ξεπεράσει τα 40 εκατοστά στα Χάνια. Το οδικό δίκτυο είναι ανοιχτό αφού καθαρίζεται και αποχιονίζεται συνεχώς από τα 75 μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, αλλά η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είναι απαραίτητη σε όλο το οδικό δίκτυο του Πηλίου, και κυρίως από τον Άνω Βόλο και πάνω.

Οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν και στη Μαγνησία, σύμφωνα με το Meteo

Στο μεταξύ νέο κύμα χιονοπτώσεων αναμένεται τις επόμενες ώρες στην Αττική σύμφωνα με τις προβλέψεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr.

Συγκεκριμένα, οι παροδικές χιονοπτώσεις που εκδηλώνονται από τις πρωινές ώρες της Τρίτης 07/02, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, από τις βραδινές ώρες της Τρίτης και κυρίως τις μεταμεσονύχτιες ώρες της Τετάρτης 08/02 θα ενταθούν σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο της Μαγνησίας, Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας (Φθιώτιδα, Βοιωτία και Αττική), της Εύβοιας και της Βορειοανατολικής Πελοποννήσου δίνοντας νέα ύψη χιονιού σε αυτές τις περιοχές.