Ξεκινάει το συνέδριο της ΕΝΑΕ για τη νησιωτική πολιτική

Τους στόχους του διήμερου Συνεδρίου της ΕΝΑΕ «Νησιωτικός χώρος – ειδικές πολιτικές», που ξεκινάει τις εργασίες του σήμερα στη Μυτιλήνη, καθώς και τις σταθερές επιδιώξεις της Ένωσης για πολιτικές ανάπτυξης του νησιωτικού χώρου, ανέλυσαν σε συνέντευξη Τύπου, τα μέλη του δ.Σ της ΕΝΑΕ και η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Λέσβου.

Σύμφωνα με την ΕΝΑΕ, πάγια επιδίωξή της είναι η εφαρμογή ειδικών πολιτικών για την κάλυψη των αναγκών των Περιφερειών που υστερούν, όπως είναι οι νησιωτικές και οι ορεινές. Ο νησιωτικός χώρος είναι, σύμφωνα με την Ένωση, ένας εθνικά ευαίσθητος χώρος που έχει σημαντικές δυνατότητες. Γι’ αυτό, ενόψει και της διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι ιδιαιτερότητες των νησιών πρέπει να ληφθούν υπόψη, ενώ μέσα από το ΕΣΠΑ πρέπει να προβλεφθούν οι ανάλογοι πόροι.

Προβλήματα όπως αυτά των συγκοινωνιών, των ειδικών υποδομών, αλλά και της λαθρομετανάστευσης που αναδεικνύεται και πάλι στην επικαιρότητα λόγω των διαστάσεων που έχει λάβει, είναι θέματα που θα απασχολήσουν το συνέδριο.

Αναφερόμενο στην απόφαση του Κινήματος Αυτοδιοίκησης μέσα στην ΕΝΑΕ να μην συμμετάσχει στο συνέδριο, λόγω της στάσης που είχε κρατήσει η Ένωση στις πρόσφατες κινητοποιήσεις του κλάδου, το προεδρείο της ΕΝΑΕ τόνισε ότι «είναι πραγματικά κρίμα που σε ένα τόσο σημαντικό Συνέδριο δεν μετέχει η μείζων μειοψηφία για κομματικούς λόγους και κατ’ εντολή της ηγεσίας της και παρά το γεγονός ότι συνάδελφοι νομάρχες από τη νησιωτική Ελλάδα εξέφρασαν την επιθυμία να παραστούν».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, η ΕΝΑΕ τόνισε ότι σε συνεργασία με την Ε.Ε, η οποία έχει αναγνωρίσει πλέον την ιδιαιτερότητα του νησιωτικού χώρου, πρέπει να εξειδικεύσει τις πολιτικές της για τα νησιά και να προχωρήσει σε ανάλογα προγράμματα στήριξής τους.

Η ΕΝΑΕ εκτιμά ότι πολύ σύντομα θα τεθεί και πάλι το ζήτημα της διοικητικής Μεταρρύθμισης στο οποίο επιμένει και θεωρεί αναγκαία προϋπόθεση και για μια σοβαρή ουσιαστική νησιωτική πολιτική.

Μία από τις βασικές προτάσεις της ΕΝΑΕ θα είναι η πρόβλεψη ενός ποσοστού 5% επί πλέον από το ΕΣΠΑ και τους ΚΑΠ για την ανάπτυξη ορεινών και δυσπρόσιτων περιοχών.

Το Συνέδριο αρχίζει σήμερα το απόγευμα παρουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης, κομμάτων, της αυτοδιοίκησης, αλλά και από προσωπικότητες του επιστημονικού χώρου που ασχολούνται με ζητήματα νησιωτικής πολιτικής.

ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΕΝΠΕ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!