Βόλος: αγωγές κατά Τραπεζών από καταναλωτές

Να καταθέσουν ομαδικές αγωγές κατά των τραπεζών για αυθαιρεσίες εις βάρος καταναλωτών ετοιμάζονται με τη συνδρομή και της νομαρχίας Μαγνησίας μέσω του γραφείο Καταναλωτή, η Ένωση Καταναλωτών Βόλου. Οι υπεύθυνοι της Ένωσης σημειώνουν ότι δέχονται δεκάδες καταγγελίες οι οποίες σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, μέχρι στιγμής, ξεπερνούν τις 60.

Οι αγωγές που θα κατατεθούν, αφορούν παράνομη και καταχρηστική χρέωση εξόδων προέγκρισης και εξόδων φακέλου, ποινές προεξόφλησης, έξοδα κίνησης λογαριασμού, έξοδα κατάθεσης σε λογαριασμό τρίτων και έξοδα για λογαριασμούς που δεν κινούνται.

Μάλιστα, όπως καταγγέλλει η Ένωση (σχετικό δημοσίευμα στο «Βήμα»), ενδεικτική της αυθαιρεσίας των Τραπεζών είναι η περίπτωση υπαλλήλου της περιοχής, ο οποίος ζήτησε από την τράπεζα στην οποία τηρεί τον λογαριασμό μισθοδοσίας του να εξετάσει αίτημά του για δάνειο. Όταν η τράπεζα τον κάλεσε για να τον ενημερώσει για τους όρους με τους οποίους θα του παραχωρούνταν το δάνειο, ο Βολιώτης τούς θεώρησε υπερβολικούς και απέρριψε την πρόταση, προτιμώντας να αναζητήσει καλύτερη τύχη σε άλλες τράπεζες. Όταν, όμως, πήγε να ελέγξει τη μισθοδοσία του, διαπίστωσε ότι η τράπεζα του είχε αφαιρέσει τελείως αυθαίρετα από τον λογαριασμό του ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για «έξοδα εξέτασης αιτήματος δανείου».

Όπως σημειώνει μιλώντας προς «Το Βήμα» η δικηγόρος της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου  Κωνσταντίνα Σταματίου, οι καταγγελίες αφορούν όρους που έχουν κριθεί παράνομοι και καταχρηστικοί από τα εθνικά δικαστήρια και από τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις. Για τις τελευταίες σημειώνει ότι οι τράπεζες αιτιολογούν τη στάση τους με το επιχείρημα ότι «δεν έχει φθάσει ακόμη η εγκύκλιος» και αναφέρει μια σειρά εξόδων και «ψιλών γραμμάτων», όπως τα έξοδα χορήγησης σύμβασης και τα έξοδα βεβαίωσης εξόφλησης, δηλαδή εκτυπώσεις που στοιχίζουν από… 50 ευρώ! Όπως επισημαίνει, «ακόμη και αν εφαρμοστούν σήμερα ο νόμος και οι υπουργικές αποφάσεις, θα έχουν ισχύ από τούδε και στο εξής».

Ο νομάρχης Μαγνησίας Απόστολος Παπατόλιας αναφέρθηκε στους δυσβάστακτους όρους που επιβάλλουν οι τράπεζες για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και τις κάλεσε να ανταποκριθούν άμεσα στις υποχρεώσεις τους, που προκύπτουν από το πακέτο των 28 δισ. ευρώ. Επίσης κατηγόρησε το υπουργείο Ανάπτυξης και τη γενική γραμματεία Καταναλωτή για απροθυμία στην επιβολή κανόνων στην τραπεζική αγορά.

ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!