Βοιωτία: Επλήγησαν 30.000 στρεμ. αγροτικής έκτασης από τη θεομηνία

Πάνω από 30.000 στέμματα αγροτικής έκτασης, με βαμβάκι, αραβόσιτο, αμπέλια, ελαιώνες, βιομηχανική τομάτα, μηδική, κηπευτικά, καταστράφηκαν στη Βοιωτία, μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα (χαλαζόπτωση, βροχόπτωση και ανεμοθύελλα) που εκδηλώθηκαν στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου 2012 σε διάφορες περιοχές του Δήμου Λιβαδειάς και Ορχομενού. Ζημιές υπέστησαν επίσης εγκατεστημένα ποιμνιοστάσια, θερμοκήπια κ.λπ. Το ποσοστό των ζημιών, σύμφωνα με εκτίμηση των  υπηρεσιακών παραγόντων, σε πολλές περιπτώσεις, ανέρχεται σε 100% ολοκληρωτική καταστροφή.

Κλιμάκιο της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας αποτελούμενο από τον αντιπεριφερειάρχη Γιώργο Μουλκιώτη, τον αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Κώστα Μπακομήτρο, περιφερειακούς συμβούλους και στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, επισκέφθηκαν τις πληγείσες περιοχές, για μια πρώτη εικόνα των ζημιών.

Ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Μουλκιώτης, με επιστολή προς τους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, αφού τους γνωστοποιεί, ότι οι εκτάσεις που επλήγησαν, είχαν καλλιέργειες που βρίσκονταν ήδη στο στάδιο ωρίμανσης και συγκομιδής των προϊόντων και οι παραγωγοί υπέστησαν τεράστια οικονομική ζημία, επίσης ζήτησε:

1. Να σταλούν άμεσα συνεργεία για την διαπίστωση, την δίκαιη καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών καθώς επίσης και την ταχύτατη αποζημίωση των πληγέντων. Οι δε αποζημιώσεις να καλύπτουν το σύνολο της ζημιάς.

2. Να ληφθεί κάθε δυνατή πρόνοια για τους πληγέντες βαμβακοπαραγωγούς, που ένεκα των ζημιών, δεν θα καλύψουν το προβλεπόμενο όριο ελάχιστης παραγωγής, που είναι υποχρεωμένοι να παραδώσουν στα κατά τόπους εκκοκκιστήρια, προκειμένου να τύχουν της συνδεδεμένης ενίσχυσης που προβλέπεται για το βαμβάκι.

3. Να ανασταλούν οι πληρωμές προς το Ελληνικό Δημόσιο και τις Τράπεζες για 3 χρόνια, εκείνων των παραγωγών, που από τον έλεγχο του ΕΛΓΑ, θα διαπιστωθεί ότι υπέστησαν ολοκληρωτική ζημιά.

 

ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!